Η σημασία της λήψης πρωτεΐνης στα βρέφη

Συντάκτης: Flowmagazine

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις και τα συμπεράσματα πρόσφατων κλινικών μελετών, η λήψη αυξημένης ποσότητας πρωτεΐνης κατά το πρώτο εξάμηνο της ζωής ενός Παιδιού, φαίνεται να συνδέεται με την επιπλέον του φυσιολογικού, αύξηση του βάρους του στους επόμενους μήνες ή χρόνια.

Ο ρυθμός αύξησης του βάρους των βρεφών που θηλάζουν, είναι από τους περισσότερους αποδεκτός ως το χρυσό πρότυπο ανάπτυξης, καθώς το μητρικό γάλα έχει τον βέλτιστο συνδυασμό σε ποιότητα και ποσότητα πρωτεΐνης. Το μητρικό γάλα θεωρείται το καλύτερο για τα μωρά γιατί αποτελεί την ιδανική διατροφή και παρέχει επιπλέον προστασία εναντίον των λοιμώξεων.

Όμως τα βρέφη σε ηλικία 6 μηνών, ακόμα και αν συνεχίζουν να τρέφονται με μητρικό γάλα , δεν μπορούν να καλύψουν πλήρως τις ενεργειακές τους ανάγκες μόνο μ’ αυτό και έτσι πρέπει να αρχίσουν να συνηθίζουν και στην κατανάλωση στερεών τροφών. Σταδιακά τα νήπια πρέπει να αυξάνουν την ποσότητα, την ποικιλία και την υφή των στερεών τροφών που καταναλώνουν και παράλληλα να ελαττώνεται αντίστοιχα το υγρό τμήμα της δίαιτάς τους.

Το γεγονός αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα νήπια συχνά να μην έχουν σωστά και πλήρη γεύματα, λαμβάνοντας τις σωστές ποσότητες και από τις δύο μορφές τροφών. Επίσης, τα περισσότερα νήπια, πολλές φορές δεν είναι πρόθυμα να δοκιμάσουν νέες τροφές και συχνά εμμένουν σε 4 ή 5 τροφές της αρεσκείας τους και έτσι σπάνια καταναλώνουν όλη την ποικιλία των αναγκαίων για την κάλυψη των διατροφικών τους αναγκών τροφών.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός, ότι παρά την αξιόλογη πρόοδο της επιστήμης στον τομέα της βρεφικής και παιδικής διατροφής, παρατηρείται ότι οι γονείς τις περισσότερες φορές δεν είναι σωστά και πλήρως ενημερωμένοι για την διατροφή των νηπίων.

Μια πρόσφατη έρευνα ανέδειξε ότι ένα μεγάλο μέρος των γονέων διακατέχεται από σύγχυση όσον αφορά στην αξιολόγηση του σωστού ρυθμού ανάπτυξης του παιδιού τους. Συγκεκριμένα:

  • 76% των γονέων πιστεύει λανθασμένα ότι η μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης είναι καλό για το μωρό τους
  • 53% δεν είναι σίγουροι πώς να επιβεβαιώσουν ότι το μωρό τους δέχεται το σωστό τύπο πρωτεΐνης και στην κατάλληλη ποσότητα για την υγιή ανάπτυξη και εξέλιξή του
  • 38% δεν γνωρίζουν τι ρόλο έχουν οι πρωτεΐνες τόσο στα πρώτα στάδια, όσο και μετέπειτα για την ανάπτυξη

Επίσης η ίδια έρευνα αποκάλυψε ότι οι γονείς είναι αρκετά ανταγωνιστικοί όταν πρόκειται για την ανάπτυξη του μωρού τους καθώς το 60% συγκρίνει την πρόοδό της με την ανάπτυξη άλλων βρεφών από το συγγενικό η ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον..


Ένα ακόμη εύρημα, αφορά στην επιλογή του βρεφικού γάλακτος. Το 87% των γονέων δεν γνωρίζουν ποια συστατικά θα πρέπει να προσέχουν σ’ ένα βρεφικό γάλα.

Αυτή η παρατήρηση καθιστά ακόμα πιο σημαντικό και καθοριστικό το ρόλο του παιδιάτρου στο θέμα της ενημέρωσης των γονέων και της υποστήριξης που χρειάζεται να τους παρέχει, ώστε να κατανοήσουν τις διατροφικές ανάγκες του μωρού τους. Τα δύο πέμπτα (39%) των νέων μητέρων ζητούν συμβουλή από το γιατρό τους, ενώ το 91% δηλώνουν ότι βρήκαν τις πληροφορίες που έλαβαν πολύτιμες και χρήσιμες.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…