Η ρουτίνα μάλλον σου προσφέρει παρά σου στερεί ελευθερία

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Η ρουτίνα έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως κάτι αρνητικό (και όντως μπορεί να γίνει) όμως  μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στην ψυχική και σωματική μας υγεία.

Η ρουτίνα μάς προστατεύει από το πολύ ξενύχτι, το πολύ φαγητό, τον πολύ ύπνο. Από την υπερβολή γενικά. Η πλήρης ελευθερία καταντάει δεσμευτική. Το έχουν δείξει και έρευνες: όσες περισσότερες επιλογές έχεις, τόσο πιο δύσκολο είναι να καταλήξεις. Όλα μοιάζουν εξίσου ωραία, και το ρίσκο να κάνεις μια κακή επιλογή μοιάζει αναλογικά τεράστιο. Έτσι είναι και με την απουσία της ρουτίνας. Τα πάντα είναι επάνω στο τραπέζι, κι από το να διαλέξεις λάθος, προτιμάς την απραγία. Με τη ρουτίνα, επίσης, χτίζεις καλές συνήθειες ή αποβάλλεις τις κακές πιο εύκολα. Ρουτίνα σημαίνει σύστημα, επίτευξη στόχων, και τελικά, αυτοβελτίωση.

Ελέγχω θετικά τη ζωή μου

Η πανδημία και το lockdown ήταν ίσως μόνο η αφορμή για να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό είναι να επηρεάζουμε εμείς οι ίδιοι θετικά τη ζωή μας και να μην εξαρτόμαστε αποκλειστικά από συνθήκες και καταστάσεις έξω από μας. Ήταν η αφορμή για κάποιους να συνειδητοποιήσουν με σκληρό τρόπο ότι δεν ζούσαν σύμφωνα με τις επιθυμίες τους αλλά διεκπεραίωναν σε μεγάλο βαθμό υποχρεώσεις.

Με αυτό δεν σημαίνει ότι θεωρούμε θετική ή και εφικτή την πλήρη απεξάρτηση από τον κοινωνικό ιστό και τις αλλαγές του. Αλλά τονίζουμε πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη υγειών συνηθειών, η πραγματοποίηση των οποίων εξαρτάται κυρίως ή και μόνο από μας. Οι συνήθειές μας χρειάζεται να είναι εξατομικευμένες για να έχουν νόημα για μας. Χρειάζεται να διαμορφώσουμε εμείς την ημέρα μας με τρόπο που να καλύπτονται οι προσωπικές μας ανάγκες μας.

Η ανάγκη να ελέγχουμε σημαντικά πράγματα στη ζωή μας είναι κατανοητή. Η διαμόρφωση μιας καθημερινότητας που να εξυπηρετεί τόσο τις ανάγκες μας όσο και τα θέλω μας είναι σημαντική για την ψυχική μας υγεία. Δρομολογώντας μια σειρά ενεργειών σε καθημερινή ή συστηματική βάση, αυξάνουμε το αίσθημα του ελέγχου στη ζωή μας και μας βοηθάει να νιώθουμε πιο ήρεμοι αλλά και παραγωγικοί συνάμα. Η διαμόρφωση λοιπόν μιας ρουτίνας μας δίνει τον έλεγχο στη ζωή μας και ο έλεγχος συνδέεται με την ψυχική υγεία.

Προσωπική μου εξέλιξη

Για να επιτύχουμε στόχους σημαντικούς για μας, αλλά συγχρόνως δύσκολους και πολυσύνθετους είναι σημαντικό να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα, μια ρουτίνα που να εξυπηρετεί την πραγμάτωση τους. Αυτό σημαίνει απλά πως η μέρα μας είναι σημαντικό να περιλαμβάνει δραστηριότητες που αποτελούν ενδιάμεσα βήματα ή στάδια ενός απώτερου στόχου. Η προσωπική εξέλιξη και η μάθηση λειτουργούν θετικά για την αυτοεκτίμηση μας.

Το να εξελίξουμε ένα προσόν ή να αποκτήσουμε μια δεξιότητα μπορεί να συνιστά σε κάποιες φάσεις της ζωής μας, αναγκαιότητα ή και προσωπική επιθυμία. Αποτελεί όμως αδιαμφισβήτητα και μια βάση για μια υγιή και θετικά ρεαλιστική αποτίμηση του εαυτού μας. Καταφέρνουμε κάτι σημαντικό για μας. Ωστόσο αν παραμείνει απλώς μια αόριστη επιθυμία και δεν οργανωθεί μέσα στην ημέρα μας θα καταλήξει στη λίστα με τα πράγματα που θέλαμε να κάνουμε.

Η ρουτίνα μάλλον σου προσφέρει παρά σου στερεί ελευθερία

Ξεκούραση

Είναι αρκετά συνηθισμένο στην εποχή μας να μην μας επιτρέπουμε στον εαυτό μας την ηρεμία και την ξεκούραση. Ενώ τις επιθυμούμε ως καταστάσεις, πρακτικά δεν κάνουμε και πολλά για να τις πετύχουμε. Για πολλούς ανθρώπους, το «δεν κάνω τίποτα» ταυτίζεται στο μυαλό τους με το «τεμπελιάζω, αδρανώ, δεν είμαι παραγωγικός» και εν τέλει «κάνω κάτι κακό». Η ξεκούραση, η χαλάρωση, η μείωση των ρυθμών είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αλυσίδας της δράσης. Είμαστε βιολογικά φτιαγμένοι με τέτοιον τρόπο που χρειαζόμαστε ύπνο για να είμαστε υγιείς στον ξύπνιο μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τον ψυχισμό μας. Χρειαζόμαστε διαλείμματα χαλάρωσης και ανάπαυλας για να είμαστε παραγωγικοί στην δραστηριοποίηση μας.

Η ξεκούραση, σωματική και πνευματική οφείλει να γίνει κομμάτι της καθημερινής μας ρουτίνας, χωρίς ενοχές και δεύτερες σκέψεις. Δημιουργείστε χώρο και χρόνο για ξεκούραση -ό,τι και αν σημαίνει ξεκούραση για σας. Κάντε πράγματα που σας ηρεμούν και σας χαλαρώνουν, όπως το να δείτε μια ταινία, να μαγειρέψετε, να πλέξετε, να ξαπλώσετε, να κάνετε διαλογισμό, να ρεμβάσετε από το μπαλκόνι σας, να γράψετε ημερολόγιο…και πάλι, η λίστα μπορεί να γίνει ατελείωτη. Απλώς χρειάζεται να ακούσετε την ανάγκη σας και να επιτρέψετε στον εαυτό σας να την ικανοποιήσει.

Αυτοφροντίδα

Η διαμόρφωση μιας καθημερινής ρουτίνας οφείλει να στοχεύει και στην σωματική μας υγεία. Το να φροντίσουμε για τις καθημερινές βασικές μας ανάγκες, από το να μαγειρέψουμε ένα θρεπτικό γεύμα, να γυμναστούμε, να κάνουμε ένα μπάνιο, μέχρι να πλένουμε τα δόντια μας, γίνεται πιο εύκολο όταν αποφασίσουμε να το εντάξουμε σε μια καθημερινή συνήθεια η οποία αποσκοπεί στο να μας φροντίσουμε.

Η παραμέληση της φροντίδας του εαυτού σε συστηματική βάση συνδέεται συχνά με μια παραίτηση από τη ζωή και αποτελεί μια ένδειξη εισόδου σε καταθλιπτικά μονοπάτια. Η ενέργειες που αφορούν στην προσωπική μας υγιεινή είναι καλό να οργανώνονται και να γίνονται σε συγκεκριμένες ώρες της μέρας, κατά προτίμηση πρωί και βράδυ και να γίνονται ως ρουτίνα. Η προετοιμασία των γευμάτων μας και ο ύπνος μας αποτελούν επίσης ενδείξεις αυτοφροντίδας. Και επειδή είμαστε εμείς αποκλειστικά υπεύθυνοι για το σώμα μας, η φροντίδα του αποτελεί ύψιστο μέλημα μας.Οι συνήθειες αυτοφροντίδας συνδέονται με την αγάπη για τον σώμα μας και τον εαυτό μας. Εγκαθιδρύοντας τες, μας βοηθάμε να συνδεθούμε με τον εαυτό μας με έναν πιο θετικό τρόπο.

Η ρουτίνα μάλλον σου προσφέρει παρά σου στερεί ελευθερία

Τα θετικά στην σωματική μας υγεία

  • Στο πεπτικό μας σύστημα.

Η πεπτική σου υγεία μπορεί να επηρεαστεί από αλλαγές στη διατροφή, την άσκηση και το επίπεδο πίεσης, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αποκτήσεις μια καλή ρουτίνα σε αυτόν τον τομέα.

  • Στη διατροφή

Με το να φτιάχνεις τα γεύματα σου πάντα στον ίδιο χρόνο, αυτό σε βοηθάει, να διατηρήσεις το βάρος σου, καθώς με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ πιο εύκολο να ακολουθήσεις την καλή συνήθεια των πέντε γευμάτων την ημέρα (τρία κύρια και δύο σνακ).Η συνήθεια των πέντε ημερήσιων γευμάτων, από την άλλη πλευρά, βοηθά στη διατήρηση ισορροπημένων επιπέδων ενέργειας και ενεργό μεταβολισμό καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.

  • Στην άσκηση

Η τακτική άσκηση τουλάχιστον για 20 λεπτά, 3 ή 4 φορές την εβδομάδα είναι ένας πολύ πιο εύκολος στόχος εάν θέλεις να εντάξεις το γυμναστήριο στο εβδομαδιαίο σου πρόγραμμα. Όταν η άσκηση αποτελεί μέρος της ρουτίνας σου, ολόκληρο το σώμα σου έχει οφέλη καθώς διευκολύνει την τακτική λειτουργία του εντέρου.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.