Η πρώτη οικολογική ζυθοποιία στην Γερμανία

Συντάκτης: Αλέξανδρος Μαυρογένης

Η ζυθοποιία του Gottfried Härle στην πόλη Λέουτκιρχ στη Βαυαρία είναι η πρώτη οικολογική ζυθοποιία της Γερμανίας. Καταφέρνει να συνδυάζει τη παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων μπίρας (2.900.000 λίτρα ετησίως) με το σεβασμό στο περιβάλλον. Χάρη στην πράσινη πολιτική που ακολουθεί η διοίκηση της επιχείρησης, οι ετήσιες εκλύσεις διοξειδίου του άνθρακα της ζυθοποιίας έχουν μειωθεί κατά 9.000 τόνους.

Αρχικά το εγχείρημα του Χάρλε για τη δημιουργία μιας οικολογικής ζυθοποιίας δέχτηκε πολλά υποτιμητικά σχόλια και θεωρήθηκε βέβαιη η αποτυχία του. Η καλύτερη όμως απάντηση του Χάρλε στους επικριτές τους, είναι ο μεγάλος αριθμών τουριστών που φτάνουν στην πόλη του Λέουτκιρχ, για να δουν από κοντά πως γίνεται η οικολογική παραγωγή μπίρας.

Η φιλική προς το περιβάλλον παραγωγική διαδικασία προϋποθέτει τη δραστική μείωση των εκλύσεων διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή έγινε αρχικά εφικτή με την απεξάρτηση της ζυθοποιίας από το πετρέλαιο θέρμανσης. Η θέρμανση του φούρνου γίνεται με ξύλα ακριβώς για να εξυπηρετηθεί αυτός ο σκοπός.

Για να εξασφαλιστεί όμως η περαιτέρω μείωση των εκλύσεων διοξειδίου του άνθρακα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η ηλιακή ενέργεια και τα βιοκαύσιμα αποτέλεσαν τον κινητήριο μοχλό της εταιρείας. Τα φορτηγά της επιχείρησης τα τελευταία χρόνια κινούνται μόνο με βιοντίζελ.

Για την παραγωγή των καυσίμων η επιχείρηση χρησιμοποιεί υλικά μόνο από την Γερμανία. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγει τις μεγάλες μετακινήσεις οχημάτων οι οποίες είναι ιδιαίτερα ρυπογόνες.

Συντάκτης: Αλέξανδρος Μαυρογένης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr