Η πρώτη γνωριμία με την οικογένεια του συντρόφου μας
Η πρώτη συνάντηση με τα «πεθερικά» είναι σχεδόν πάντα αμήχανη… και μερικές φορές επεισοδιακή, λόγω του άγχους και του κρύου ιδρώτα που μας λούζει κατά τη διάρκεια του γεύματος. Μην πανικοβάλλεστε, δεν θα συμβούν τα ευτράπελα της κωμωδίας «Οι γονείς της συμφοράς»! Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν, όχι μόνο να βγείτε «σώοι και αβλαβείς» από τη γνωριμία με τους γονείς του συντρόφου σας, αλλά να κερδίσετε και τη συμπάθεια τους κιόλας…
Πηγαίνουμε με τα «νερά» της οικογένειας
Αφήνουμε πίσω τις τρελές ιδέες… πριν φτάσουμε στο σπίτι του συντρόφου μας. Πρέπει να ζεστάνουμε την ατμόσφαιρα και να πηγαίνουμε με τα «νερά» τους, ακόμα και εάν πρέπει να δοκιμάσουμε ένα παράξενο φαγητό ή να απαντήσουμε σε μια ενοχλητική ερώτηση.
Σκεφτόμαστε θέματα συζήτησης – λέμε «όχι» στην αμηχανία
Καλό είναι από πριν να έχουμε σκεφτεί μερικά ουδέτερα θέματα συζήτησης, όπως είναι οι ταινίες, τα χόμπι και μερικές ειδήσεις, ώστε να αποφύγουμε την αμηχανία. Προσοχή όμως! Μην γυρίσει η κουβέντα στα πολιτικά. Αρκεί να έχουμε μάθει από πριν πληροφορίες για την οικογένεια του, όπως π.χ. ένα ταξίδι του αδερφού του ή την ομάδα ποδοσφαίρου του πατέρα του.
Διατηρούμε τη ψυχραιμία μας… ο,τι και εάν συμβεί!
Τα πάντα μπορούν να συμβούν στην πρώτη συνάντηση με τους γονείς του. Ας πάρουμε μια βαθιά ανάσα και ας υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας ότι η επίσκεψη θα κρατήσει λίγες ώρες. Δεν πρέπει να χάσουμε τη ψυχραιμία μας για κανένα λόγο…
Λέμε «όχι» στις ψεύτικες φιλοφρονήσεις
Τα κομπλιμέντα πρέπει να είναι ειλικρινή, ακόμα και εάν πρόκειται για τα σκουλαρίκια της μαμάς του, αφού το ψέμα κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί, με αποτέλεσμα να «πληγεί» η εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο μας. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς ακόμα και στις απαντήσεις μας, αλλά με διακριτικότητα!
Προσφέρουμε τη βοήθεια μας για το τραπέζι
Για να «σπάσει» η αμηχανία, καλό είναι να προσφέρουμε τη βοήθεια μας π.χ. στο στρώσιμο του τραπεζιού, στη βόλτα του σκύλου ή στο κόψιμο της σαλάτας. Όσο περισσότερο βοηθήσουμε, τόσο πιο κοντά θα έρθουμε με τη μητέρα του και θα δείξουμε καλό χαρακτήρα.
Συζητάμε με το σύντροφο μας… για τα συναισθήματα μας!
Αρχικά, πρέπει να βεβαιωθούμε για το εάν ο σύντροφος μας βλέπει τη συνάντηση ως μια «δέσμευση» για τη σχέση μας! Μπορεί, όμως, εμείς να νιώθουμε άβολα, οπότε πρέπει να το συζητήσουμε. Βέβαια, διαφορετική είναι μια συνάντηση π.χ. για μπάρμπεκιου και άλλη μια γνωριμία στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι…
Δεν πηγαίνουμε στο σπίτι με άδεια χέρια
Μερικά λουλούδια, γλυκά ή ένα μπουκάλι κρασί μπορεί να δείξει την ευγνωμοσύνη μας για το γεύμα στο σπίτι τους. Δεν χρειάζεται να αγοράσουμε κάτι σύνθετο ή ακριβό, αλλά ένα απλό δώρο για να έρθουμε πιο κοντά. Ωστόσο, πρέπει να σιγουρεύουμε οτι το δώρο θα αρέσει στους γονείς του, ρωτώντας απλά τη γνώμη του συντρόφου μας.
Δίνουμε σημασία στις στυλιστικές επιλογές μας
Η πρώτη εντύπωση είναι και η πιο σημαντική! Εάν οδηγηθούμε στο σπίτι τους με σκισμένο τζιν, ένα κοντό μίνι, σαγιονάρες ή ένα παλιό t-shirt σίγουρα δεν θα δώσουμε την καλύτερη εντύπωση στους γονείς του. Πρέπει να επιλέξουμε ένα ρούχο που θα δείχνει ότι τους σεβόμαστε, χωρίς βέβαια να προχωρήσουμε σε υπερβολές.
Αποφεύγουμε την παγίδα μερικών συζητήσεων
Θέματα θρησκείας, διαζυγίων ή πολιτικής καλύτερα είναι να αποφευχθούν στην πρώτη γνωριμία. Ας φανταστούμε τι μπορεί να γίνει, εάν ο πατέρας του έχει εντελώς διαφορετικές απόψεις από εμάς και είναι φανατικός με αυτές; Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ας χρησιμοποιήσουμε σωστά τη γλώσσα του σώματος μας, όπως είναι να κινούμε τα χέρια ή να τους κοιτάμε κατάματα.