Η προέγερση ως δρόμος για την επιτυχία

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη

Για να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας και να οδηγηθούμε στην επιτυχία, πρέπει να αλλάξουμε τις συνδέσεις που κάνουμε στον νου μας.

Τι εννοούμε ως προέγερση;

Ο Tony Robbins αναφέρεται στην έννοια του priming ως οδηγού στην επιτυχία. Στα ελληνικά ο όρος αυτός μεταφράζεται ως προέγερση (προ- + εγείρω). Είναι εκείνος ο ψυχολογικός μηχανισμός που μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε τις σκέψεις και, κατά συνέπεια, τα συναισθήματά μας, ώστε να φτάσουμε στην επιτυχία. Σύμφωνα με την ψυχολογία, ένα ερέθισμα μπορεί να εγείρει θετικά ή αρνητικά συναισθήματα, αναλόγως με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, και επηρεαζόμαστε ανάλογα κατά την παρουσία ενός μεταγενέστερου ανάλογου ερεθίσματος. Η προέγερση μπορεί να μας προστατέψει από επικίνδυνα ερεθίσματα, αλλά μπορεί να δημιουργήσει άσχημες ψυχικές συνδέσεις με ερεθίσματα που δεν θα εθεωρούντο αλλιώς επικίνδυνα.

Η προέγερση ως δρόμος για την επιτυχία

Τα είδη της προέγερσης

Θετική ή αρνητική: Πρόκειται για το βασικότερο είδος προέγερσης μέσα από το οποίο κάνουμε τις συνδέσεις που κάνουμε. Είναι φανερό ότι θυμόμαστε πιο εύκολα όταν εμφανίζουμε θετική προέγερση απέναντι σε ένα ερέθισμα και το επεξεργαζόμαστε πιο γρήγορα σε σύγκριση με ένα ερέθισμα στο οποίο παρουσιάζουμε αρνητική προέγερση.

Συσχετιστική προέγερση: Πρόκειται για έναν εξειδικευμένο τύπο θετικής προέγερσης, ο οποίος συνδέει μεταξύ τους ερεθίσματα που δεν φαίνεται να μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά συνδέονται μέσω των συμφραζομένων τους, όπως οι λέξεις «γάτα» και «σκύλος».

Θεματική προέγερση: Προκύπτει από τη σχέση μεταξύ συναφών ερεθισμάτων, όπως «πατέρας» και «γιος», τα οποία έχουν κοινή συνιστώσα ότι πρόκειται για συγγενείς του αρσενικού φύλου. 

Αντιληπτική προέγερση: Με αυτόν τρόπο προκύπτει προέγερση από τη συσχέτιση μεταξύ εννοιών  που εκ πρώτης όψεως δεν έχουν καμία σχέση, όπως μεταξύ δύο ομόηχων λέξεων.

Σημασιολογική προέγερση: Είναι άλλος ένας τύπος προέγερσης που προέρχεται από ερεθίσματα που συνδέονται λογικά μεταξύ τους, όπως «φράουλα» και «κόκκινο». 

Συγκεκαλυμμένη προέγερση: Αν κρύψουμε ένα μέρος μίας λέξης και βάλουμε μια δεύτερη σχετική λέξη, τότε είναι πιο εύκολο να βρούμε ολόκληρη την πρώτη λέξη. Αυτό συμβαίνει λόγω της συγκεκαλυμμένης προέγερσης, μέσα από την οποία αντιδρούμε σε ερεθίσματα ακόμα και αν δεν είναι ξεκάθαρα.

Επαναλαμβανόμενη προέγερση: Πρόκειται για τον βασικότερο μηχανισμό που οδηγεί στην επιτυχία. Με την επαναλαμβανόμενη συσχέτιση μεταξύ δύο ερεθισμάτων, δημιουργείται η κατάλληλη προέγερση όταν αντιλαμβανόμαστε το ερέθισμα που ακολουθεί. 

Λύσεις για προέγερση που οδηγεί στην επιτυχία

Καθόμαστε σε μια καρέκλα σε ένα σχετικά ήσυχο μέρος. Βάζουμε και τα δύο πόδια στο πάτωμα, τους ώμους προς τα πίσω, το στέρνο ψηλά, με τον λαιμό όρθιο και το κεφάλι ψηλά. 

Αναπνέουμε βαθιά με τρία σετ των 30 αναπνοών με παύση ενός λεπτού μεταξύ τους.

Βάζουμε τα χέρια μας στην καρδιά μας. Για 30 δευτερόλεπτα αφουγκραζόμαστε τη δύναμή της.

Σκεφτόμαστε για 3 λεπτά τα πράγματα που μας δημιουργούν το αίσθημα της ευγνωμοσύνης. Μπορούμε να επικεντρωθούμε για ένα λεπτό σε ένα γεγονός από το παρελθόν, από το παρόν ή από κάτι που επιθυμούμε να συμβεί στο μέλλον. Επικεντρωνόμαστε στα απλά, ώστε σταδιακά να αντιληφθούμε ότι ακόμα και στα δύσκολα υπάρχει κάτι για το οποίο μπορούμε να είμαστε ευγνώμονες.

Διαλογιζόμαστε. Για 1,5 λεπτό μπορούμε να προσευχηθούμε ή να ευλογήσουμε κάτι. Είναι σαν να μας τυλίγει ένα φως και να νιώθουμε τα προβλήματά μας να φεύγουν. 

Μοιραζόμαστε την ενέργεια που πήραμε και τη δίνουμε σε αυτούς που αγαπάμε. Μπορούμε να τη δώσουμε ακόμα και σε όλο το σύμπαν για 1,5 λεπτό. 

Επικεντρωνόμαστε και γιορτάζουμε τις επιτυχίες που είχαμε και αυτές που θέλουμε να πετύχουμε για 3 λεπτά. Αφήνουμε τον εαυτό μας να βιώσει την επιτυχία στον μέγιστο βαθμό. 

Ήρθε η ώρα! Αφού πάρουμε τον χρόνο μας για να προετοιμαστούμε, ας απολαύσουμε την καλή δουλειά που έχουμε κάνει. Αφομοιώνουμε την ενέργεια που έχουμε πάρει και λειτουργούμε μονίμως με τον καλύτερό μας εαυτό, ενεργοποιώντας τη θετική προέγερση.

Τόσο γρήγορα, και όμως τόσο απλά! 

Πηγή

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.