Η προδοσία και η διαχείρισή της

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Ακόμα και οι καλύτεροι φίλοι μας μπορούν να μας προδώσουν, είτε άθελά τους είτε επίτηδες. Στην προδοσία το συναίσθημα που νιώθουμε είναι πολύ έντονο και πληγώνει την καρδιά μας. Το να βρούμε τον τρόπο για να διαχειριστούμε την προδοσία απαιτεί αποφασιστικότητα και αποδοχή της κατάστασης.

Για να προδώσει κάποιος έναν άλλον άνθρωπο συνήθως υπάρχουν κάποιοι λόγοι. Όμως οποιαδήποτε προδοσία δεν πρέπει να μας αφήνει κατάλοιπα και να μας κάνει άδικους με άλλους ανθρώπους. Πάντα υπάρχει μια καλύτερη λύση για να την διαχειριστούμε.

Ας υποθέσουμε ότι μόλις σε πρόδωσε ο φίλος σου. Ποια τακτική είναι καλύτερα να ακολουθήσεις;

Διευκρίνισε την κατάσταση

Πρέπει να καθίσετε και να δείτε σφαιρικά την κατάσταση και από τις δύο πλευρές. Όσο δύσκολο και αν μοιάζει, είναι καλύτερο από τα ερωτηματικά που θα σας ακολουθούν στην μετέπειτα ζωή σας, αν δεν το πράξετε. Πιστεύετε ότι αυτό που έγινε είναι κάτι σημαντικό ή όχι και τόσο; Έχει επιπτώσεις που θα σας ακολουθούν και θα σας επηρεάζουν πάντα με κάποιον τρόπο;

Αποδεχτείτε την κατάσταση και τα συναισθήματά σας

Μόλις αντιμετωπίσεις την αλήθεια της προδοσίας, μπορείς να καθίσεις κάπου μόνος και να επεξεργαστείς την κατάσταση και τις πληροφορίες που έχεις. Μια προδοσία γεννά πάντα έντονα και αμφιθυμικά συναισθήματα. Η θλίψη σου μπορεί να μετατραπεί σε θυμό ή το αντίστροφο.

Αποφάσισε τι εξέλιξη θα έχει αυτή η σχέση

Η συγχώρεση είναι το κλειδί για να καταφέρεις να προχωρήσεις μπροστά. Το ότι συγχωρείς κάποιον, δεν σημαίνει ότι το κάνεις επειδή το αξίζει. Το κάνεις πρώτα απ’ όλα για σένα. Η συγχώρεση εξαρτάται απ’ το πόσο σοβαρό είναι αυτό που έγινε και σε τι βαθμό σε επηρεάζει. Κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα δεχτείς και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Κάθε προδοσία πονάει, αλλά κάποιες καταστάσεις δεν ξεπερνιούνται. Αν είναι κάτι σοβαρό απομακρύνσου και βρες ανθρώπους που αξίζουν την συντροφιά σου. Το ένστικτό μας πάντα μας βοηθάει σε αυτή την περίπτωση.

Αν χρειάζεσαι βοήθεια στο ποιούς φίλους αξίζει να απομακρύνεις, ακολουθεί μια συνοπτική ταξινόμηση.

Ποιες φίλες πρέπει να αποχωριστείς για το καλό σου;

Η ασυνεπής

Σε απογοητεύει συνεχώς, αθετεί τις υποσχέσεις της και δεν προσπαθεί να αλλάξει καθόλου αυτή την συμπεριφορά.

  • Ίσως πρέπει να δώσεις στη φίλη σου να καταλάβει πόσο άσχημα σε κάνει να αισθάνεσαι. Είναι πολύ πιθανόν να νομίζει πως θα την συγχωρείς για μια ζωή. Χαμήλωσε τις προσδοκίες σου και επίλεξε τι θα εμπιστεύεσαι και τι όχι.

Κοιτάει μόνο την καλοπέρασή της

Επηρεάζει την αυτοπεποίθησή σου με όποιον τρόπο μπορεί και θέλει τα πάντα να περιστρέφονται γύρω της.

  • Πες της ευθέως τα όσα νιώθεις. Ιδανικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις την παρακάτω φράση, «Καταλαβαίνεις πως τον τελευταίο καιρό δεν προλαβαίνω να σου πω τι συμβαίνει στη ζωή μου; Μιλάς μονίμως για τον εαυτό σου. Αν δεν μπορείς να διαθέσεις λίγο χρόνο και σε εμένα, δεν νομίζω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε παρέα».

Η ανταγωνιστική

Ο ανταγωνισμός μοιάζει με αγώνα. Και στους αγώνες υπάρχουν πάντα νικητές και ηττημένοι. Όταν της εξομολογείσαι μια επιτυχία σου, προσωπική ή επαγγελματική, ζηλεύει και βγάζει αρνητισμό.

  • Προσπάθησε να της εξηγήσεις πως είστε και οι δύο στο ίδιο στρατόπεδο. Μια δικιά σου επιτυχία δεν συνεπάγεται μια δική της αποτυχία.

Συνήθως όμως τα άτομα αυτά δεν μπορούν να ανεχθούν την ανωτερότητα των άλλων, ούτε καν των φίλων τους.

Σαφώς και υπάρχουν διάφορα είδη φίλων. Αυτά είναι μόνο μερικά. Αν νιώθεις πως αυτή η φιλία ρουφάει την ενέργειά σου και σε κάνει να αισθάνεσαι μονίμως άσχημα, μάλλον πρέπει να την αφήσεις πίσω. Επίλεξε να έχεις δίπλα σου ανθρώπους που σε αγαπάνε και βγάζουν την καλύτερη εκδοχή σου.

Φίλοι είναι η οικογένεια που εμείς επιλέγουμε. Πρόσεχε λοιπόν πολύ καλά τις επιλογές σου!

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.