«Η πόρνη από πάνω»: Μία παράσταση με πολλές αλήθειες

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Η Ερατώ μέσα από τον μονόλογό της και από την ιστορία της λέει όλα όσα μπορεί να έχει ζήσει μια γυναίκα, όλα όσα μπορεί να έχει σκεφτεί και όλα όσα ντρέπεται να πει φωναχτά. Μια παράσταση με την τρομερή ερμηνεία της Κατερίνας Διδασκάλου και ένας αριστουργηματικός μονόλογος του Αντώνη Τσιπιανίτη στο Θέατρο Μουσούρη.

Το σενάριο

Η ιστορία της Ερατώς, μιας κοπέλας από την επαρχία που ξεγελάστηκε από τα κακώς κείμενα της κοινωνίας της και εγκλωβίστηκε σε έναν γάμο για να ξεφύγει από την καταπίεση του περίγυρού της. Η ζωή μιας γυναίκας που σαν κοπέλα έζησε περιορισμένα και δεν μπορούσε να ερμηνεύσει τον κόσμο και βρέθηκε παντρεμένη με έναν άνθρωπο που μόνο σεβασμό και αγάπη δεν της έδωσε.

Παγιδευμένη σε ένα διαμέρισμα, η μόνη της διαφυγή από τον διεφθαρμένο αστυνομικό άντρα της και τις υποχρεώσεις της ως νοικοκυρά είναι το διαμέρισμα ακριβώς από πάνω. Αλλοδαποί που κατοικούν για ένα χρονικό διάστημα, σπάνε τη ρουτίνα της δημιουργώντας φασαρία. Μέχρι που μετακομίζει από πάνω μια πόρνη. Εκεί η ζωή της και ο ψυχισμός της ανατρέπονται. Βρίσκει τον εαυτό της και φτάνει να ζηλεύει πολλά από την γειτόνισσά της.

Μετά από αλυσιδωτά γεγονότα που συμβαίνουν, «ξυπνάει» και βρίσκει το ποια είναι και τι θέλει και τι δεν θέλει τελικά (τον άντρα της και τη ζωή στην οποία την έχει υποβάλει). Ο μονόλογος αυτός εξυμνεί το πώς μια γυναίκα μπορεί να ανθίσει μέσα της και ότι ποτέ δεν είναι αργά για να συνειδητοποιήσει κάποια πράγματα. Όταν η μοίρα της δίνει την ευκαιρία να μάθει επιτέλους να ζει, εκείνη απλά την αρπάζει, βάζει το κόκκινο φόρεμά της και βγαίνει έξω στη ζωή.

Τα μηνύματα

Στη ζωή μας πολλές φορές οι γυναίκες νιώθουμε αναγκασμένες να πάρουμε κάποιες αποφάσεις για να ξεφύγουμε από την πραγματικότητα που έχουμε ως εκείνη τη στιγμή. Βρισκόμαστε, όμως, αντιμέτωπες με καταστάσεις που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε,
γιατί ποτέ κανείς δεν μας έμαθε τι είναι πραγματικά το καλό και το κακό για εμάς και πόσο σημαντικό είναι να διαμορφώνουμε και να κυνηγάμε τα «θέλω» μας.

Εγκλωβιζόμαστε σε καταστάσεις που έχουμε επιλέξει και νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό, αλλά το μόνο τελικά που μας εμποδίζει είναι ο φόβος μέσα μας. Η ζωή, η μοίρα ή όπως αλλιώς θέλει να το ονομάσει ο καθένας μας μας στέλνουν μηνύματα και μας δίνουν ευκαιρίες. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχουμε ανοιχτά τα μάτια του μυαλού μας για να τα δούμε. Άπαξ και γίνει αυτό, τα υπόλοιπα θα έρθουν από μόνα τους.

Πληροφορίες για την παράσταση

Συντελεστές:

Κείμενο: Αντώνη Τσιπιανίτη

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Πατρώνης

Σκηνικά: Ματίνα Μέγκλα

Κοστούμια: Δημήτρης Ανδριανός

Φωτισμοί: ΣεμίναΠαπαλεξανδροπούλου

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μηνάς Μινατσής

Μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Ρουμπής, Ιωάννης-Ιόλαος Μανιάτης

Βοηθός σκηνοθέτη: Μιχάλης Ρουμπής

Γραφιστική επιμέλεια: Δημήτρης Γκέλμπουρας

Θεατρικές επιχειρήσεις: Κάρολος Παυλάκης

Υπεύθυνη προβολής και επικοινωνίας: ΜαρέναΚαδιγιαννοπούλου (6972 303800)

Ερμηνεύει: η Κατερίνα Διδασκάλου

ΜΕΡΕΣ – ΩΡΕΣ

Τετάρτη: 19:00

Κυριακή:20:30

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90’ χωρίς διάλειμμα

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

€22 (πλατεία), €18 (εξώστης), €16 (φοιτητικό, νεανικό έως 26 ετών, άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κάθε Τετάρτη), €13 (ανέργων κάθε Τετάρτη)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Με χρήση πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας: –  

Με μετρητά: Εκδοτήρια θεάτρου ΩΡΕΣ ΤΑΜΕΙΟΥ: 10:30-13:30, 17:00-21:30 (Δευτέρα έως Κυριακή)

Τηλεφωνικό κέντρο: 210 8938111

ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΥΣΟΥΡΗ

Πλ. Καρύτση 7 Τ.: 210 3310936

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.