Η πορεία της rock μουσικής

Συντάκτης: Κατερίνα Βορβή

Όλοι έχουμε απολαύσει τα σόλο της ηλεκτρικής κιθάρας, έχουμε μείνει άφωνοι με τα δυνατά ντραμς, έχουμε χορέψει στους ρυθμούς της και έχουμε «επαναστατήσει» εμπνευσμένοι από τους στίχους τραγουδιών της. Ο λόγος για τη rock μουσική. Αναμφισβήτητα πολλά κομμάτια αλλά και συγκροτήματα της rock έχουν περάσει στη λίστα των… αθάνατων, όσον αφορά τη μουσική σκηνή.

Το ξεκίνημα…

Η rock εξελίχθηκε σαν είδος μουσικής τη δεκαετία του ’60 κυρίως στις ΗΠΑ και Αγγλία. Έχει ρίζες όμως από τη μουσική του ’40 και του ’50, δηλαδή από τη blues, rock n roll ακόμα και από την country music. Σύντομα δημιουργήθηκαν θα λέγαμε δύο βασικά ρεύματα της rockμουσικής στις ΗΠΑ. Από τη μία πλευρά ήταν το… rockabilly, ερμηνευμένα rock κομμάτια από λευκούς του Νότου κυρίως, ενώ από την άλλη πλευρά ήταν το πιο μαύρο, σκληρό rock, που κατά βάση ήταν πιο ορμητικό.

Ηλεκτρική κιθάρα rules!

Όσον αφορά στα όργανα , το κυριότερο χαρακτηριστικό της rock είναι ο δυνατός ήχος της ηλεκτρικής κιθάρας που «υποστηρίζεται» από το ηλεκτρικό μπάσο, ενώ βασικό ρόλο παίζουν και τα ντραμς. Έτσι ένα κλασικό rock συγκρότημα, μπορεί να μην έχει πλήκτρα, αλλά δεν γίνεται να μην έχει κιθαρίστα!

Ποικιλία θεμάτων

Σε αντίθεση με πολλά άλλα είδη μουσικής, στη rock οι στίχοι των τραγουδιών επομένως και το θέμα τους, ποικίλει. Αγάπη, σεξ, επανάσταση, θάνατος, είναι μερικά από τα θέματα των τραγουδιών της rock μουσικής.

Αγγλία

Η δεκαετία του ’60 έχει να επιδείξει πολλά συγκροτήματα που έχουν μείνει στην ιστορία της rock μουσικής σκηνής, όπως είναι οι Beatles, Rolling Stones, Animals και Who, όπου σταδιακά εξελίχθηκαν και εισήγαγαν στη μουσική τους και πολλά jazz στοιχεία.

Αμερική

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπήρξαν επίσης πολλοί καλλιτέχνες και συγκροτήματα της rock, αλλά σίγουρα ένα από τα πιο σπουδαία ονόματα είναι ο Bob Dylan, τα τραγούδια του οποίου είχαν ένα έντονο κοινωνικό και πολιτικό προβληματισμό, επηρεασμένα από τα γεγονότα της εποχής.

Η εξέλιξη…

Η rock μουσική επηρεάστηκε στο παρελθόν από άλλα είδη μουσική, και κάπως έτσι συνεχίζει να συμβαίνει μέχρι και σήμερα. Στα μισά της δεκαετίας του ’70 εμφανίζεται η punkκαι η jazz rock, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται και υποκατηγορίες της rock όπως είναι το ψυχεδελικό rock (επηρεασμένο από ήχους της ανατολής), η τζαμαϊκανή reggae κλπ.

Στη δεκαετία του ’80 ξεκινά να διαμορφώνεται η gothic rock αλλά και η grunge. Στη δεκαετία του ’90 ακμάζει η βρετανική rock με συγκρότηματα όπως είναι οι Oasis, Radiohead και Blur. Πλέον υπάρχουν τόσα πολλά rock συγκροτήματα και εξίσου πολλές υποκατηγορίες και παρακλάδια της rock μουσικής, που είτε ακολουθούν το στυλ παλιών συγκροτημάτων, είτε βάζουν πιο πολύ και πιο έντονα το ηλεκτρονικό στοιχείο είτε, τέλος, διαμορφώνουν το δικό τους στυλ.

Rock στην Ελλάδα

Και στην Ελλάδα υπάρχουν rock συγκροτήματα για όλα τα γούστα. Από τον Παύλο Σιδηρόπουλου, τις Τρύπες, τα Υπόγεια Ρεύματα και τα Ξύλινα Σπαθιά, μέχρι τους Πυξ Λαξ με τα πιο έντεχνα- rock κομμάτια τους, αλλά και τους πιο ηλεκτρονικούς Stereo Nova και Μίκρο.

Συντάκτης: Κατερίνα Βορβή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.