Η πετυχημένη ανακαίνιση

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Τα σπίτια, όπως όλα τα πράγματα, έχουν ένα κύκλο ζωής. Χρειάζονται συχνά τεχνικές εργασίες και επιδέχονται ανακαίνισης. Το να πετύχετε ένα καλό αποτέλεσμα με όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα είναι ένας διαρκής στόχος που θέλει γνώση, σχέδιο και προσπάθεια.

Το σκεπτικό

Το να προχωρήσετε σε μια εκτεταμένη ή έστω και περιορισμένη ανακαίνιση είναι μια ουσιώδης απόφαση για την οποία πρέπει να σταθμίσετε μερικά δεδομένα. Κατ’ αρχάς, θα κάνετε μια μελέτη του χώρου σας και θα αξιολογήσετε την ποιότητα και την κατάσταση όλων των υλικών και εξαρτημάτων. Τι μπορεί να βελτιωθεί και τι χρήζει αντικατάστασης, είναι το ένα ερώτημα. Το δεύτερο ερώτημα είναι, τι θα αλλάξει για το σπίτι μου (ή το μαγαζί μου/το γραφείο μου) αν κάνω μια ανακαίνιση; Σε επαγγελματικούς χώρους ασφαλώς θα σας απασχολήσει και ο αντίκτυπος σε νέους και παλιούς σας πελάτες και η τυχόν αύξηση πωλήσεων που πιθανώς να καταφέρετε με έναν πιο σύγχρονο και προσεγμένο χώρο.

Τα προβλήματα

Η πετυχημένη ανακαίνιση

Το πρώτο μέλημά σας μπορεί να είναι τα εμφανή και αφανή προβλήματα του διαμερίσματος/κτίσματός σας. Υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, χρώματα και σοβάδες, μπετά, επενδύσεις, πατώματα, στέγη, δώματα και μηχανολογικός εξοπλισμός είναι οι βασικές πηγές τεχνικών προβλημάτων. Είναι απαραίτητο να επισκευάσετε ή να αλλάξετε ό,τι δε σας ικανοποιεί και να προχωρήσετε αν το επιτρέπουν τα οικονομικά σας και σε κάποιες αναβαθμίσεις. Τόσο το δομικό-τεχνικό μέρος, όσο και το αισθητικό-διακοσμητικό μέρος είναι πολύ σημαντικά, το καθένα για διαφορετικούς λόγους. Μια καλή εικόνα δημιουργεί πολλά ψυχολογικά οφέλη και είναι εμπορικό πλεονέκτημα για επαγγελματικές χρήσεις. Αντίστοιχα οι άρτιες και σύγχρονες εγκαταστάσεις και η τελειότητα σε επενδύσεις, δομικά στοιχεία και εμφανή μέρη είναι μεγάλο κέρδος για τη λειτουργικότητα και την ασφάλειά σας.

Επισκευές vs ανακαίνιση

Το μεγάλο ερώτημα, που άλλοτε τίθεται άμεσα και άλλοτε έμμεσα, είναι αν θα κάνετε μερικές στοχευμένες επισκευές ή αν θα υλοποιήσετε μια γενικευμένη ανακαίνιση. Πράγματι είναι δύο διαφορετικές επιλογές. Οι επισκευές αποσκοπούν σε πολύ συγκεκριμένα τεχνικά προβλήματα ή και αναβαθμίσεις και επιλύουν νέα ή χρονίζοντα θέματα. Η ανακαίνιση από την άλλη, πέραν αυτών, στοχεύει σε μια συνολική αναβάθμιση του χώρου σας με πρακτικά και εμφανή αποτελέσματα. Συνήθως το κεντρικό κριτήριο είναι το κόστος και ο χρόνος περάτωσης. Γενικά αν χρειάζονται αρκετές επισκευές είναι ευκαιρία να προχωρήσετε σε μια συνολική ανακαίνιση επιχειρώντας να αλλάξετε και την αισθητική του χώρου σας. Ένα αρχιτεκτονικό ή διακοσμητικό σχέδιο μπορεί να δώσει νέο ενδιαφέρον στη ζωή σας και να σας ανανεώσει πραγματικά.

Μόνος ή με εταιρία

Ένα ακόμη σημείο προβληματισμού είναι αν θα κάνετε εσείς τις επισκευές με απευθείας συμφωνίες με συνεργεία ή θα καλέσετε μια εξειδικευμένη εταιρία. Το νομικό πλαίσιο πλέον απαιτεί βεβαίωση μηχανικού σε κάθε περίπτωση και, ανάλογα με το είδος των εργασιών, ίσως χρειαστεί έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας ή οικοδομική άδεια. Αν δεν χρησιμοποιήσετε ικριώματα και δεν επέμβετε στο φέροντα οργανισμό, μπορείτε να έχετε εσείς σε περιορισμένες εργασίες όλο τον έλεγχο. Φυσικά, αν θέλετε να πετύχετε μια ριζική αλλαγή, η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθείτε σε αρχιτεκτονικά γραφεία που έχουν τη γνώση και την εμπειρία να δημιουργήσουν θεαματικά αισθητικά και τεχνικά αποτελέσματα.

Η σωστή στιγμή

Ένα τελευταίο ζήτημα είναι πότε είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για να γίνει η ανακαίνιση. Αυτό εξαρτάται τόσο από την κατάσταση και την ηλικία του κτιρίου, όσο και από τους δικούς σας ιδιωτικούς στόχους. Αν δε βιάζεστε, μπορείτε να εξαντλήσετε κάθε χρονικό περιθώριο και να περιμένετε εμφανείς βλάβες. Αν όμως απλά θέλετε μια αλλαγή για δική σας αναβάθμιση ή για να σας εμπιστευτούν περισσότεροι πελάτες, θα χρειαστεί να καταστρώσετε ένα χρονοδιάγραμμα σε παράλληλη αντιδιαστολή με το business plan σας, το οποίο με βάση ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες θα σας υποδείξει πότε έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να επενδύσετε σε μια γενναία ανακαίνιση. Η μόνη συμβουλή είναι να κάνετε μια εκτεταμένη έρευνα αγοράς και αν συνεργαστείτε με ειδικούς να προτιμήσετε αρχιτέκτονες ή διακοσμητές ώστε να αλλάξει το ύφος και η ψυχολογία του χώρου σας με βάση υψηλά ποιοτικά, επιστημονικά και καλλιτεχνικά κριτήρια.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…