Η παχυσαρκία αναγνωρίζεται πλέον ως ασθένεια στις ΗΠΑ

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Η παχυσαρκία αναγνωρίζεται πλέον ως ασθένεια στις ΗΠΑΥπεύθυνοι φορείς υγείας δίνουν πλέον στο φαινόμενο της παχυσαρκίας τη δέουσα προσοχή που χρήζει. Ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος αποφάσισε στις 18 Ιουνίου να αναγνωρίσει την παχυσαρκία ως ασθένεια, καθώς προβλέπεται μια σειρά από σημαντικές ιατρικές παρεμβάσεις για να εφαρμοστεί η θεραπεία της. Η συγκεκριμένη απόφαση λήφθηκε στα πλαίσια της ετήσιας συνάντησης του Συλλόγου στο Σικάγο.

Οι ειδικοί για την παχυσαρκία προσπαθούσαν επί χρόνια να επιτύχουν την αναγνώρισή της ως ασθένειας. Ο λόγος είναι πως απαιτείται η κατάλληλη μέριμνα, αλλά και ασφαλιστική κάλυψη, όπως σε άλλες σοβαρές ασθένειες. Μέχρι πρότινος, οι περισσότεροι αναφέρονταν στην παχυσαρκία ως «μείζον πρόβλημα υγείας». Μετά όμως από τη συγκεκριμένη απόφαση, αναμένονται να γίνουν παρεμβάσεις και έρευνες για την πρόληψη και τη θεραπεία του φαινομένου.

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καρδιακών νοσημάτων και ορισμένων ειδών της επάρατης νόσους. Περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ, είναι παχύσαρκοι, το οποίο ερμηνεύεται με περίπου 7 κιλά περισσότερα από το υγιές τους βάρος. Το ένα τρίτο παιδιών και εφήβων είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Αναγνωρίζοντας λοιπόν την παχυσαρκία ως ασθένεια, θα ενισχυθεί η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η ιατρική κοινότητα αντιμετωπίζει αυτό το σύνθετο ζήτημα, που επηρεάζει τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Μάλιστα βάσει ερευνών, εάν το συγκεκριμένο φαινόμενο συνεχίσει να αυξάνεται, περίπου το 42% των Αμερικανών θα πάσχει από παχυσαρκία μέχρι το 2030. Η φαρμακευτική αγωγή για όσους πάσχουν είναι ιδιαίτερα «τσουχτερή», μιας και κοστίζει περίπου 1.400 δολάρια επιπλέον ανά έτος.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr