Η παρεξηγημένη έννοια του ταλέντου

Συντάκτης: Χριστίνα Δραμιτινού

Τι σημαίνει έχω ταλέντο σε κάτι;

Μιλώντας για ταλέντο, στους περισσότερους ανθρώπους έρχεται στο μυαλό η τέχνη: ζωγραφική, συγγραφή, υποκριτική. Συνηθίζουμε να λέμε για παράδειγμα ότι αυτός είναι ταλαντούχος ηθοποιός ή ταλαντούχος συγγραφέας.

Ποιος είναι, όμως, ο ορισμός του ταλέντου;

Σύμφωνα με το λεξικό, ταλέντο είναι «το φυσικό χάρισμα, η πέραν του συνηθισμένου ικανότητα και επιδεξιότητα που παρουσιάζουν ορισμένα άτομα σε έναν τομέα, συχνά ήδη από τα πρώτα στάδια της ενασχόλησής τους με αυτόν». Με άλλα λόγια, το ταλέντο είναι μία προδιάθεση του να είσαι καλός σε κάτι, ένα προβάδισμα ή αλλιώς μία κλίση.

Πειθώ: Η τέχνη του να παίρνεις περισσότερα «ναι»!

Ωστόσο, όπως προκύπτει και από τον ορισμό, το ταλέντο δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των καλλιτεχνών και οι τομείς της ζωής μας στους οποίους μπορεί να κρύβεται ένα ταλέντο, είναι στην πραγματικότητα πολύ ευρύτεροι.

Για παράδειγμα, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ταλέντο στην επικοινωνία, ταλέντο στην οργάνωση, ταλέντο στην αναλυτική σκέψη, ταλέντο στην επίλυση προβλημάτων. Αν είστε ο πρώτος που παίρνουν τηλέφωνο όλοι οι φίλοι σας ή οι συνάδελφοι  όταν έχουν ένα πρακτικό πρόβλημα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ταλέντο στην επίλυση προβλημάτων: Σκέφτεστε γρήγορα, σκέφτεστε έξω από το κουτί και μπορείτε να αξιολογήσετε με ακρίβεια τι μπορεί να εφαρμοστεί και τι όχι. Μία άλλη ένδειξη ότι κάποιο δυνατό σας σημείο αποτελεί και ταλέντο σας είναι το πόσο εύκολα σας βγαίνει και κατά πόσο είναι κάτι που το κάνατε από μικρή ηλικία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τελικά εγώ έχω ταλέντο;


Γενικότερα, το ταλέντο μπορεί να κρύβεται πίσω από ότι σας ενθουσιάζει να κάνετε, από ότι σας τραβούσε πάντα την περιέργεια ή από τις προτιμήσεις σας. Το κλειδί στο να ανακαλύψετε αν κάποιο στοιχείο σας αποτελεί και ταλέντο σας είναι το αν ξεκινήσατε να το εφαρμόζετε πηγαία από την παιδική σας ηλικία και αν σας φαίνεται πάντα εύκολο. Έχετε δει παιδιά που τους αρέσει να ταξινομούν τα παιχνίδια τους χωρίς να τους το υποδείξει κανένας; Πίσω από αυτή την πράξη μπορεί να κρύβεται ταλέντο στην οργάνωση ή στην αναλυτική σκέψη! 

Επιπλέον, το feedback των άλλων είναι πολύ βοηθητικό στο να ανακαλύψει κάποιος ένα ταλέντο του: Αν υπάρχει κάτι που αναγνωρίζουν όλοι σε εσάς ως χαρακτηριστικό που σας ξεχωρίζει, πιθανότατα δεν είναι μόνο δυνατό σας σημείο, αλλά και ταλέντο σας. Άλλωστε, πολλές φορές είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε εσείς οι ίδιοι τα ταλέντα σας ακριβώς επειδή σας βγαίνουν αβίαστα και θεωρείτε ότι είναι κάτι που μπορεί να κάνει με ευκολία ο οποιοσδήποτε.

Εν κατακλείδι, ας μην κλείνουμε το μυαλό μας στην έννοια του ταλέντου. Η ενασχόληση με τις τέχνες είναι υπέροχη και αναζωογονητική, αλλά δεν είναι ο μόνος τομέας στον οποίο μπορεί να κρύβεται ένα χρήσιμο στον κόσμο ταλέντο! Ανοίξτε τους ορίζοντες σας και ανακαλύψτε όλα τα ταλέντα σας!

Συντάκτης: Χριστίνα Δραμιτινού,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.