Η ομορφιά της ατέλειας

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η ατέλεια βρίσκεται σε οτιδήποτε ανθρώπινο υπάρχει γύρω μας. Όμως μπορούμε να εντοπίσουμε την μαγεία ακόμα και σε αυτήν.

Η τελειότητα είναι κάτι σχετικό. Κάθε ανθρώπινο δημιούργημα είναι καταδικασμένο στην φθορά και στην ατέλεια.

Εντούτοις παρότι η τελειότητα είναι ικανοποιητική τόσο στην ανθρώπινη διανόηση όσο και στο μάτι μας, η ατέλεια έχει την δική της μαγεία την οποία μπορούμε να εκτιμήσουμε. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να βρούμε την ομορφιά στην ατέλεια.

Η τελειότητα δημιουργεί άγχος

Το κυνήγι της τελειότητας είναι συνεχές και ατέρμονο. Το να προσπαθούμε να φτάσουμε σε ένα τέλειο αποτέλεσμα είναι θεμιτό και λογικό ειδικά αν αγαπάμε αυτό που κάνουμε. Εντούτοις μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος ειδικά αν δε μπορούμε να φτάσουμε σε αυτήν.

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε σε οποιαδήποτε δραστηριότητά μας (εργασία, χόμπυ, ανάπτυξη προσωπικότητας), αλλά δεν χρειάζεται η τελειότητα να γίνει έμμονη ιδέα.

Η τελειότητα μπορεί να οδηγήσει σε απραξία

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο σχεδιασμός μια ενέργειας προκειμένου να φτάσουμε σε ένα τέλειο αποτέλεσμα επισκιάζει την πράξη οδηγώντας μας έτσι στο να δαπανούμε πολύ χρόνο στον σχεδιασμό και όχι στην εκτέλεση.

Το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα έρχεται από τα λάθη που κάνουμε, τα οποία αργότερα αποτελούν σημεία προόδου και διόρθωσης. Για να κάνουμε λάθη όμως, πρέπει πρώτα να ενεργήσουμε.

Η ατέλεια είναι ανθρώπινη

Μέσα από την ατέλεια κατανοούμε ότι είμαστε όλοι άνθρωποι και ότι η ατέλεια χαρακτηρίζει όλους τους ανθρώπους. Έτσι μπορούμε να κατανοήσουμε τους άλλους ανθρώπους και να καταλάβουμε τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, όπως επίσης και τους λόγους που οδήγησαν σε ένα μη άρτιο αποτέλεσμα.

Η ατέλεια είναι αφορμή για βελτίωση

Το τέλειο αποτέλεσμα σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποιο περιθώριο να αλλάξουμε ή να καλυτερέψουμε κάποιο χαρακτηριστικό. Αυτό όμως είναι μια στάσιμη κατάσταση, χωρίς κάποια πρόκληση για τον εαυτό μας και το μυαλό μας.

Η εξέλιξή μας ως άνθρωποι και ως προσωπικότητες δεν συντελείται μέσα από στάσιμες καταστάσεις, οι οποίες δεν μας προκαλούν, αλλά από περιπτώσεις που απαιτούν την προσοχή μας και την εκμάθηση νέων ικανοτήτων ή και ψυχικών προσόντων.

Η ατέλεια μπορεί να αποτελέσει αφορμή για δημιουργικότητα

Ένα ατελές αποτέλεσμα είναι μια πρόκληση. Είτε να διορθώσουμε την κακώς κείμενη κατάσταση είτε να οικοδομήσουμε κάτι καινούριο, το οποίο να πλησιάζει την τελειότητα όσο το δυνατόν περισσότερο στο άρτιο αποτέλεσμα που επιθυμούμε.

Έτσι η ατέλεια μας ωθεί στην δημιουργικότητα, αφού και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την επινοητικότητα, την διαίσθηση και την έμπνευσή μας για να πετύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.