Η νοοτροπία του νικητή αθλητή

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Οι αθλητικοί αγώνες είναι θεσμός που κατάγεται από την αρχαία Ελλάδα. Αθλητές από όλο τον ελλαδικό χώρο μαζεύονταν στην Ολυμπία και διαγωνίζονταν στο άθλημα που ήξεραν καλύτερα. Σήμερα ο πολιτισμός μας έχει προοδεύσει τόσο πολύ, όπου πολλά και διαφορετικά αθλήματα έχουν αναδειχτεί. Ταυτόχρονα όμως, πολλοί αθλητές πλέον από όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου έρχονται να διαγωνιστούν. Έτσι η νίκη απαιτεί όχι μόνο σωματική προετοιμασία, αλλά και νοητική.

Αποδοχή της προοπτικής της ήττας

Η προοπτική της ήττας είναι ένα σενάριο το οποίο κάθε αθλητής πρέπει να είναι προετοιμασμένος. Συνήθως κάποιος κερδίζει ή κάποιος χάνει. Πρέπει λοιπόν να προετοιμαζόμαστε όσο καλύτερα μπορούμε μιας και η νίκη είναι επιθυμητή. Η ήττα όμως έχει να δώσει διδάγματα σχετικά με τα λάθη που έγιναν  είτε στην προετοιμασία, είτε την στιγμή του αγώνα. Ο νικητής αθλητής δεν τα αγνοεί. Τα αναλύει και πιθανώς την επόμενη φορά η νίκη να έρθει από μόνη της. Εξάλλου οι νίκες μάς κάνουν χαρούμενους, αλλά οι ήττες σοφούς, όπως έλεγε και ο Θοδωρής Παπαλουκάς (μεγάλος αθλητής της εθνικής μας ομάδας μπάσκετ).


Διαβάστε επίσης: Βγες νικητής στην αναμέτρησή σου με τον φόβο, με εφαλτήριο την αφύπνιση!


Ο αντίπαλος είναι μια αφορμή να γίνεσαι καλύτερος

Δεν έχει μεγάλη αξία η νίκη σε έναν μη ανταγωνιστικό αντίπαλο. Η προετοιμασία πρέπει να γίνεται με την λογική ότι ο αντίπαλος είναι κορυφαίος και ίσως ο καλύτερος στον κόσμο. Έτσι όσο περισσότερο προετοιμαστείς, τόσο το καλύτερο. Επίσης, ο αντίπαλος είναι η αφορμή για να δουλέψεις και να γίνεις καλύτερος. Σου δίνει στόχο, σε κινητοποιεί και σε οδηγεί στο να βγάλεις τον καλύτερο δυνατό σου εαυτό.

Η νοοτροπία του νικητή αθλητή

Κάνουν τα βασικά πράγματα πολύ καλά

Η πιο βασική νοοτροπία του επαγγελματία αθλητή που θέλει να νικήσει είναι ότι κάνει όλα τα βασικά πράγματα πολύ καλά. Σε οποιοδήποτε άθλημα και να αγωνίζεται, κάνει τα θεμελιώδη πράγματα πολύ καλά και αυτό αποτελεί έναυσμα ώστε να μπορέσει να κάνει και δύσκολες ενέργειες με μεγάλη αποτελεσματικότητα και να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Επίσης, αρκετές φορές δεν διστάζει να γυρίσει πίσω και να μελετήσει πάλι τις βασικές του κινήσεις και να τις προπονήσει ξανά και ξανά.

Μαθαίνει από τα λάθη του αλλά και από τα  λάθη των άλλων

Το να μαθαίνεις από τα λάθη σου είναι δείγμα ευφυΐας. Το να μαθαίνεις από τα λάθη των άλλων είναι σοφία. Όσο περισσότερο ασχολείσαι με το άθλημά σου, τόσο περισσότερο θα μαθαίνεις και θα μελετάς τα δικά σου λάθη αλλά  και των άλλων και από εκεί η επιτυχία είναι μονόδρομος. Έτσι οι μεγάλοι αθλητές αποκτούν μεγάλη εμπειρία μαθαίνοντας όσο το δυνατόν περισσότερα.

Η νοοτροπία του νικητή αθλητή


Διαβάστε επίσης: Αθλητικό Ιδεώδες: ξεχασμένο κι όμως αξεπέραστο


Η ταπεινότητα είναι αρετή

Η αυτοπεποίθηση είναι σημαντική. Όμως οι μεγάλες δηλώσεις και ο υπερβολικός στόμφος είναι χαρακτηριστικά τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν αρμόζουν σε μεγάλους αθλητές. Συνήθως, οι αθλητές νικητές μιλούν με τις πράξεις τους την ώρα που αγωνίζονται και με την στάση και την ηθική τους και όχι με τις δηλώσεις τους. Γνωρίζουν ότι είναι αρκετά πιθανό να υπάρχει κάποιος καλύτερος από αυτούς, αλλά αγωνίζονται με όλη τους την ψυχή όταν έρθει η ώρα.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.