Η Νέα Υόρκη θα “χτίσει” πλωτά νησιά από σκουπίδια

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Η Νέα Υόρκη θα «χτίσει» πλωτά νησιά από σκουπίδιαΟκτώ πλωτά νησιά στη Νέα Υόρκη αναμένεται να λύσουν το πρόβλημα των 14 εκατ. τόνων σκουπιδιών που παράγει ετησίως η πόλη που «δεν κοιμάται ποτέ». Η πλειοψηφία μιλά για ένα ριζοσπαστικό οικολογικό σχέδιο που θα χαρίσει πάρκα 125 στρεμμάτων, θέα σε όλο το Μανχάταν και… παράλληλα θα κομποστοποιεί σκουπίδια!

Πιο συγκεκριμένα, οι αρχιτέκτονες της εταιρείας “Present Architecure” βρήκαν τον τρόπο για να «εξαφανίσουν» τα βουνά από σκουπίδια που κυριαρχούν εκτός πόλης, «χτίζοντας» με αυτά πλωτά νησιά σε πέντε προβλήτες της Νέας Υόρκης.

Τα εντυπωσιακά σχέδια των νησιών, όχι μόνο προδίδουν την πόλη του μέλλοντος, αλλά παράλληλα χαρίζουν πράσινο και οξυγόνο στην πόλη, αφού στην επιφάνειά τους θα έχουν ανθόκηπους και βιολογικούς λαχανόκηπους. Παράλληλα, θα υπάρχουν και περιοχές για cross country ski τους χειμωνιάτικους μήνες. Στα πλωτά νησάκια, λοιπόν, θα υπάρχουν χώροι κομποστοποίησης που θα μετατρέπουν τα απόβλητα σε λίπασμα… με τις έρευνες να εκτιμούν ότι θα σώσουν τη Νέα Υόρκη από το 30% των οικιακών σκουπιδιών!

Η Νέα Υόρκη θα «χτίσει» πλωτά νησιά από σκουπίδια«Κάθε δήμος θα έχει το δικό του νησί και τα φορτηγά δεν θα χρειάζεται να ταξιδεύουν μίλια μέχρι τους χώρους υγειονομικής ταφής. Έτσι, θα μειωθεί ο θόρυβος, η ρύπανση και θα αποκτήσουμε πιο καθαρό αέρα και λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου», ισχυρίζονται οι αρχιτέκτονες της “Present Architecure”.

Βέβαια, το project βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση και προορίζεται για το 2020, με τους αρμόδιους να ανησυχούν κυρίως για το κόστος της πρωτοβουλίας. Ωστόσο, οι αρχιτέκτονες δεν διστάζουν να τους καθησυχάσουν, αναφέροντας: «Θα στοιχίζει λιγότερο από το να καταστρέφετε σκουπίδια». Και αυτό, ίσως, κινείται σε αληθινή βάση, ειδικά, εάν αναλογιστεί κανείς ότι η Νέα Υόρκη, ως η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των ΗΠΑ, ξοδεύει 300 εκατ. δολάρια το χρόνο για να μεταφέρει τα σκουπίδια με φορτηγά εκτός πόλης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, τα νησιά δεν θα κυριευτούν από άσχημες μυρωδιές, καθώς η τεχνική της κομποστοποίησης διασφαλίζει την υγιεινή του χώρου.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.