Η Μονή της Ρίλας

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Η Μονή της Ρίλας είναι σημαντικό ορθόδοξο μοναστήρι στην νότια Βουλγαρία στο Φαράγγι της Κρέσνας, στην Οροσειρά της Ρίλας και εφάπτεται του ποταμού Ρίλσκα.

Ιστορία

Η Μονή ιδρύθηκε από τον μοναχό-ερημίτη Ιωάννη της Ρίλας τον 10ο αιώνα. Ο Ιωάννης “ερημούσε” σε παραkείνη σπηλιά και οι μαθητές του το έχτισαν αν και ο ίδιος πήγε εκεί μετά θάνατο αφού μετεφέρθη το λείψανο του. Πάντα έχαιρε της προστασίας των τοπικών αρχόντων και των κατά περιόδους κατακτητών οι Βυζαντινοί και οι Οθωμανοί το στήριξαν παντοιοτρόπως. Στην τωρινή θέση χτίστηκε τον 14ο αιώνα. Τον 15ο αιώνα ανοικοδομήθηκε κατόπιν φωτιάς και στην αποκατάσταση συνέβαλαν οικονομικά η Ρωσική Εκκλησία και Μονή Παντελεήμωνος στον Άθω. Ανακαινίσεις έγιναν και στον 19ο αιώνα παραμένει όμως πιστό στην Βουλγάρικη Εθνική Αρχιτεκτονική της οποίας αποτελεί δείγμα και προστατεύεται από το 1983 και από την ΟΥΝΕΣΚΟ να σημειωθεί ότι 1991 περιήλθε στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλγάρικης Εκκλησίας. Να τονιστεί ότι το 1 βουλγάρικο λεφ του 1999 αναπαριστά την μονή. Αποτελεί διαχρονικό κέντρο προστασίας της Βουλγαρικής Γλώσσας και Εθνικής Συνείδησης.

Αρχιτεκτονική

Η αρχιτεκτονική του είναι πολύ αξιοσημείωτη. Η εκκλησία είναι του 19ου αιώνα υπό την αρχιτεκτονική επίβλεψη του Πάβελ Ιωάννωφ. Στα αξιοσημείωτα είναι οι 5 τρούλοι, οι 3 άγιες τράπεζες και τα 2 πλαϊνά παρεκκλήσια. Το τέμπλο είναι επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο. Οι νωπογραφίες ολοκληρώθηκαν το 1946. Ο ναός έχει Οθωμανικές και Μαμελούκικες επιρροές. Τα κελιά βρίσκονται στο κτίσμα πέριξ του ναού και είναι 300 τον αριθμό. Υπάρχει πλούσια βιβλιοθήκη. Τα παρεκκλήσια είναι 4, ένα αρχονταρίκι και η κουζίνα είναι γνωστή για τα ασυνήθιστα μεγάλα σκεύη. Οι τοίχοι είναι πέτρινοι

Μουσείο

Κύριο έκθεμα είναι ο Σταυρός του Ραφαήλ με φοβερή λεπτομέρεια στο σκάλισμα και ολοκληρώθηκε το 1802 μετά από δωδεκαετή κόπο από τον οποίο ο μοναχός Ραφαήλ τυφλώθηκε. Να τονιστεί ότι φωτογραφίες και βίντεο απαγορεύονται και ο Σταυρός είναι ασφαλισμένος για 5.000.000$ ΗΠΑ.

Πρόσβαση

Γίνεται μέσω της οδού από τον Προμαχόνα για Σόφια- εθνική οδός Στρούμα και από Προμαχόνα μετά το Μπλαντγκόεγκραντ ή πριν από Σόφια ακολουθείτε τις ταμπέλες για Κοτσερίνοβο, η μονή είναι μετά το χωριό.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.