Η μέθοδος CurlyGirl για αρχάριους

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

«Μέθοδος του curlygirl» ή CGM είναι μια διαδικασία πέντε βημάτων που σας βοηθά να πετύχετε τις καλύτερες μπούκλες σας με την πάροδο του χρόνου.

Για όσους έχουν σγουρά μαλλιά, δεν είναι μυστικό ότι η φροντίδα των μαλλιών σας μπορεί να είναι δύσκολη. Οι υφές που ποικίλλουν από σπείρες με μοτίβο Z έως δαχτυλίδια με μοτίβο S απαιτούν βαθιά προσοχή, καθώς είναι συχνά ευαίσθητες και επιρρεπείς σε μπερδέματα.

Μια αποτελεσματική μέθοδος που έχουμε βρει είναι η μέθοδος του curlygirl (CGM), η οποία αναγνωρίζεται ευρέως ως μια πραγματική αλλαγή στην περιποίηση των μαλλιών.

Ποια είναι η μέθοδος του curlygirl;

Το 2011, η ιδρύτρια του κομμωτηρίου Deva Chan Hair Salon και των προϊόντων Deva Curl, Lorriane Massey, δημοσίευσε το CurlyGirl: The Handbook. Αυτό το μανιφέστο ενέπνευσε όσους έχουν μπούκλες να αγκαλιάσουν τη φυσική τους υφή εφαρμόζοντας τη “μέθοδο του curlygirl” ή CGM – μια διαδικασία πέντε βημάτων που σας βοηθά να πετύχετε τις καλύτερες μπούκλες σας με την πάροδο του χρόνου. Η μέθοδος επικεντρώνεται στην αποφυγή συστατικών που μπορεί να είναι σκληρά για τα σγουρά μαλλιά, όπως τα θειικά άλατα και οι σιλικόνες, και αντ’ αυτού στη χρήση απαλών, θρεπτικών προϊόντων που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των μπούκλων. Η CGM ενθαρρύνει επίσης τους ανθρώπους να αποφεύγουν τις βλαβερές πρακτικές styling, όπως το θερμικό styling και το βούρτσισμα.

Ποια είναι τα πέντε βήματα της μεθόδου του curlygirl;

Reset

Το πρώτο βήμα της μεθόδου του σγουρού κοριτσιού απαιτεί μια πλήρη επαναφορά, ή με άλλα λόγια, έναν βαθύ καθαρισμό με ένα σαμπουάν της επιλογής σας. Τα σαμπουάν διαύγασης βοηθούν στη διάσπαση των υπολειμμάτων από προϊόντα όπως τα leave-in conditioners και τα τζελ που συχνά σφηνώνουν στις γωνίες και τις σχισμές του τριχωτού της κεφαλής σας. Ωστόσο, αυτό το βήμα συνοδεύεται από μια προειδοποίηση.

Τα σαμπουάν διαύγασης συχνά περιέχουν ισχυρές επιφανειοδραστικές ουσίες που μπορούν να αφαιρέσουν από τα μαλλιά τα φυσικά έλαια και να προκαλέσουν ξηρότητα, οπότε συνήθως δεν συνιστώνται για συχνή χρήση. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται περιστασιακά, ίσως μία φορά το μήνα, για να απομακρύνουν τη συσσώρευση και να ανανεώνουν τα μαλλιά.

Cleanse

Όσον αφορά το δεύτερο βήμα, τα θειικά άλατα είναι πλέον εντελώς εκτός ορίων. Τα θειικά άλατα – τα μεταλλικά άλατα που απομακρύνουν τους ρύπους από τα μαλλιά και βρίσκονται συχνά σε σαμπουάν που καθαρίζουν – μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα και ευθραυστότητα στις τούφες των μαλλιών. Έτσι, για να αναπληρώσετε τα μαλλιά σας με ενυδάτωση, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε ένα σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα ή ένα co-wash που έχει σχεδιαστεί ειδικά για απαλό καθαρισμό.

Ένα co-wash ή conditioner καθαρισμού είναι μια απαλή, μη αφρίζουσα φόρμουλα που έχει σχεδιαστεί για να καθαρίζει τα μαλλιά χωρίς να τους αφαιρεί τα φυσικά τους έλαια. Τα co-washes περιέχουν συνήθως ήπιες επιφανειοδραστικές ουσίες ή καθαριστικούς παράγοντες, μαζί με συστατικά περιποίησης που βοηθούν στο ξεμπέρδεμα και το μαλάκωμα των μαλλιών.

Condition

Το conditioner είναι ο καλύτερος φίλος ενός curly κοριτσιού. Τώρα, με αυτό το βήμα της διαδικασίας, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανείμει το μαλακτικό ομοιόμορφα. Θα ξέρετε ότι έχετε εφαρμόσει αρκετό conditioner όταν όλα τα μαλλιά είναι ελαφρώς καλυμμένα με προϊόν. Μια άλλη αναπόσπαστη πτυχή αυτού του βήματος είναι το ξεμπέρδεμα των μαλλιών σας ενώ είναι καλυμμένα με conditioner.

Style

Στο βιβλίο της, η Lorriane Massey συνιστά την εφαρμογή τζελ σε βρεγμένες μπούκλες. Η διαδικασία εφαρμογής περιλαμβάνει το να περάσετε το τζελ μέσα από τις μπούκλες σας χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σας και να κάνετε scrunching τις άκρες, καθώς αυτή η τεχνική βοηθά στο να ορίσετε τις μπούκλες.

Όταν κάνετε scrunching τα μαλλιά σας, χρησιμοποιείτε τα χέρια σας για να μαζέψετε μικρά τμήματα μαλλιών και να τα πιέσετε προς τα πάνω, προς το τριχωτό της κεφαλής σας. Αυτό βοηθάει να ενθαρρύνετε τις μπούκλες σας να σχηματίσουν το φυσικό τους σχήμα. Το scrunching βοηθάει επίσης να συμπιέσετε την περίσσεια νερού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε φριζαρισμένες τούφες.

Dry

Το τελευταίο βήμα είναι το στέγνωμα των μαλλιών σας. Αν και το πιο εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να τυλίξετε μια πετσέτα μπάνιου γύρω από το κεφάλι σας, κάθε ειδικός σε θέματα μπούκλας θα σας πει να το αποφύγετε αυτό με κάθε κόστος.

Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε ένα μπλουζάκι για να τσαλακώσετε απαλά τα μαλλιά σας, αφαιρώντας την υγρασία, και στη συνέχεια αφήστε τα να στεγνώσουν στον αέρα. Αν πραγματικά δεν μπορείτε να αντισταθείτε στη χρήση πετσέτας, προτιμήστε μια πετσέτα μικροϊνών, η οποία είναι μια εναλλακτική λύση που αποτρέπει το φριζάρισμα και τη φθορά.

Η μέθοδος του curlygirl δουλεύει πραγματικά;

Παρόλο που η μέθοδος του curlygirl έχει εξυμνηθεί ιδιαίτερα από την κοινότητα των σγουρών μαλλιών, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι κάθε κεφαλή μαλλιών έχει τις μοναδικές της ανάγκες και μπορεί να αντιδράσει διαφορετικά στο CGM. Αν ψάξετε λίγο, θα βρείτε ένα μείγμα από εμπειρίες σε όλο το διαδίκτυο, με κάποιες που λένε ότι η CGM έσωσε τα μαλλιά τους, ενώ άλλες ισχυρίζονται ότι είτε δεν βοήθησε καθόλου είτε κατέστρεψε τις μπούκλες τους (προκαλώντας λιγότερο σχηματισμό, ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής, ακόμη και τριχόπτωση).

Ωστόσο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας ότι αυτές οι αρνητικές μαρτυρίες μπορεί να οφείλονται στα προϊόντα που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία και όχι στην ίδια τη διαδικασία. Έτσι, όταν δοκιμάζετε το CGM, επενδύστε σε ασφαλή και αποτελεσματικά προϊόντα που έχουν δοκιμαστεί και αξιολογηθεί διεξοδικά.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.