Η μείωση κατανάλωσης κρέατος βοηθάει το περιβάλλον!

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Η μείωση κατανάλωσης κρέατος βοηθάει το περιβάλλον!Είναι γνωστό πως η διατροφή, που είναι πλούσια σε κόκκινο κρέας δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία μας. Πόσοι όμως γνωρίζουν ότι η υπερβολική κατανάλωση κρέατος έχει αντίκτυπο και στο περιβάλλον; Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της WWF στη Γερμανία, αποδείχθηκε πως αν ο κάθε Γερμανός περιόριζε για λίγο την κατανάλωση κρέατος στην προσωπική του εβδομαδιαία διατροφή, το όφελος στο περιβάλλον θα ήταν αντίστοιχο με μείωση ρύπων από διαδρομή 75 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων(!) με αυτοκίνητο.

Η Γερμανική κουζίνα φημίζεται για τα κρέατά της. Κατά συνέπεια ο μέσος Γερμανός έχει ετήσιο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, 11 τόνων CO2. Η WWF είναι υπεύθυνη για αυτή τη σύνδεση της διατροφής, με την επίδραση στο περιβάλλον. Για του λόγου το αληθές, οι επιστήμονες μελέτησαν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά τη διατροφή των ζώων, την παραγωγή τροφής, τη μεταφορά τους, την αποθήκευσή και συντήρηση τους αλλά και το μαγείρεμα στα νοικοκυριά. Καταμέτρησαν επίσης, «παράπλευρες» εκπομπές και προσβολές του περιβάλλοντος, όπως μετατροπή κτημάτων σε κατάλληλα για σπορά ζωοτροφών και άλλα.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της έρευνας, εάν μειωθεί η κατανάλωση κρέατος από μία μέρα της εβδομάδας, θα διασωθούν 9 εκατομμύρια τόνοι CO2. Μάλιστα για να καταδείξουν τη σημαντικότητα αυτής της έρευνας σε μια χώρα όπως η Γερμανία με παράδοση στα αυτοκίνητα, συνέκριναν το ενεργειακό αποτύπωμα ενός ψητού χοιρινού με αυτό της διαδρομής ενός αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα, το ενεργειακό αποτέλεσμα του ψητού χοιρινού είναι περίπου 2 κιλά CO2. Οι εκπομπές ενός αυτοκινήτου είναι περίπου 120 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. Συνεπώς το ψητό χοιρινό προκαλεί εκπομπές όσες η διαδρομή 20χλμ. ενός αυτοκινήτου.

Η μείωση κατανάλωσης κρέατος βοηθάει το περιβάλλον!Η κατανάλωση κρέατος, έχει εκτός από τα αρκετά αρνητικά σε ότι αφορά τις εκπομπές αερίων και άμεσο περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Συγκεκριμένα, για την εκτροφή των ζώων, απαιτούνται 20 εκατομμύρια στρέμματα γης στη Γερμανία. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν και κοινωνικο-πολιτικές συνέπειες. Για παράδειγμα στη Νότια Αμερική, έχουν διωχθεί γαιοκτήμονες από τις κυβερνήσεις τους, καθώς δυσκολεύονταν να παράγουν ποσότητες ανάλογες με τη ζήτηση των δυτικών αγορών.

Σημαντικά οφέλη θα έχει εκτός των άλλων και στην υγεία των πολιτών. Πολλές καρδιαγγειακές νόσοι προκαλούνται από την υπερβολική κατανάλωση κρέατος και λίπους. Πρόταση για τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των Γερμανών, είναι η εκπαίδευση για τη σωστή διατροφή στα σχολεία και η προώθηση μιας χαμηλής δίαιτας σε κρέας. Τέλος τα οφέλη από τη μείωση κατανάλωσης κρέατος θα είναι και οικονομικά. Σύμφωνα με στατιστικά μια μέση τετραμελής οικογένεια, θα εξοικονομούσε περίπου 1.200 ευρώ το χρόνο.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr