Η μεγαλύτερη ηλιακή γέφυρα του κόσμου

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την κατασκευή της μεγαλύτερης γέφυρας με φωτοβολταϊκά πάνελ στον κόσμο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ηλιακή οροφή, πάνω από τη σιδηροδρομική γέφυρα Blackfriarsτου Λονδίνου. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, πρόκειται να καλύψει επιφάνεια 60.000 τετραγωνικών μέτρων ενώ θα χρησιμοποιηθούν πάνω από 4.400 φωτοβολταϊκά πάνελ. Οι υπεύθυνοι εκτιμούν πως η γέφυρα θα είναι έτοιμη το καλοκαίρι του 2012.

Ένα από τα στατιστικά στοιχεία που αξίζουν να αναφερθούν, είναι η ενέργεια που θα παράγουν τα πάνελ αυτά. Πρόκειται για 900,000 κιλοβατώρες ηλεκτρισμού σε ετήσια βάση, που θα καλύπτουν τουλάχιστον τις μισές ενεργειακές ανάγκες του σταθμού. Επίσης οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), πρόκειται να μειωθούν πάνω από 500 τόνους.

Η τοποθεσία είναι πολύ κατάλληλη για να τοποθετηθεί συσκευή εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας. Την άποψη αυτή, διατύπωσε ο Derry Newman, διευθύνων σύμβουλος της Solar Century, που είναι υπεύθυνη για το έργο. Το όλο εγχείρημα θα αναβαθμίσει τη σιδηροδρομική γέφυρα στο Blackfriars, που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας των σιδηροδρόμων του Λονδίνου. Σύμφωνα με την Lindsay Vamplew, διευθύντρια σχεδιασμού για το Blackfriars: «Πρόκειται για ένα ταξίδι από την εποχή του ατμού, που ξεκίνησε ο σιδηροδρομικός, στην εναλλακτική μορφή της ηλιακής ενέργειας του 21ου αιώνα».

Σημαντικό είναι πως εκτός των ηλιακών πάνελ, η σιδηροδρομική γέφυρα θα αξιοποιήσει και άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθούν συστήματα συγκομιδής της βροχής, καθώς και αγωγοί ήλιου (“sunpipes”)για φυσικό φωτισμό.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr