Η μαγική διάσταση της μουσικής ως μέσο θεραπείας!

Συντάκτης: Βέρα Δημοπούλου

Έχετε νιώσει ποτέ μια φωνή μέσα σας να σας ζητάει φροντίδα, όπως ένα μικρό παιδί; Ένας τρόπος διερεύνησης αυτού του μικρού εσωτερικού παιδιού που κρύβουμε μέσα μας είναι η θεραπεία μέσω της μουσικής. Πρόκειται για μία θεραπεία η οποία διεισδύει ως τα μύχια της ψυχής και βοηθά στην εξιλέωση και την κάθαρση κάθε τραυματισμένης ψυχής.

Ο άνθρωπος πάντοτε στην καθημερινότητά του έχει την ευθύνη να αφουγκράζεται και να ακολουθεί τις βαθιές ανάγκες της ψυχής του, καθώς η ψυχή μοιάζει με ένα μικρό παιδί που χρειάζεται φροντίδα, αποδοχή και κάποιον να κατανοήσει και να αγκαλιάσει τις ανασφάλειές του.

Έτσι λοιπόν, όπως  ο ενήλικας  φροντίζει και δημιουργεί το κατάλληλο πλαίσιο προκειμένου να εξελιχθεί το υγιές δυναμικό των παιδιών, έτσι χρειάζεται και κάθε ενήλικας να φροντίζει το μικρό εσωτερικό παιδί, να το σέβεται και να το καταλαβαίνει..

Το μικρό εσωτερικό παιδί και οι ανάγκες του

Πολλές φορές αυτό το εσωτερικό παιδί κουβαλάει παρελθοντικά γυρίσματα ζωής και μικρές μάχες. Χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και περίθαλψη προκειμένου αυτό το παιδί να ανακάμψει και να εξελιχθεί.

Ένας τρόπος διερεύνησης αυτού του μικρού εσωτερικού παιδιού είναι η θεραπεία μέσω της μουσικής. Πρόκειται για μία θεραπεία η οποία διεισδύει ως τα μύχια της ψυχής και βοηθά στην εξιλέωση και την κάθαρση κάθε τραυματισμένης ψυχής.

Η μουσική στη θεραπεία ως μέσο μιας αυθεντικής ύπαρξης που δεν εστιάζει στο σύμπτωμα

Η μουσικοθεραπεία, μία σχετικά νέα μορφή θεραπείας για τα ελληνικά δεδομένα, απηχεί στο συναίσθημα, στη ροή της συνειδησιακής εμπειρίας όπως αφομοιώνεται από την επίγνωση ενός νέου ανακατευθυνόμενου εαυτού προς την πορεία της υγείας και της αυτοπραγμάτωσης.

h_magikh_diastash_ths_mousikhs_os_meso_therapeias

Το υποκείμενο, ανεξαρτήτως προβλήματος, εστιάζει στο υγιές κομμάτι του εαυτού του και όχι στο σύμπτωμα και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να ξεδιπλώνεται ολοκληρωτικά η πορεία του ατόμου προς την υγεία και μια αναγνώριση ενός πιο αυθεντικού και ολοκληρωμένου εαυτού.

Σε τι βασίζεται η χρήση της μουσικής ως θεραπεία;

Μέσω αυτοσχεδιαστικής μουσικής που συνδέεται με τα αισθήματα της δεδομένης κάθε φορά στιγμής  και όλα όσα αυτά καθρεφτίζουν, της ακρόασης μουσικής που δημιουργεί μια εμπειρία του υπάρχειν και του ανήκειν, σύμφωνα με το υπάρξιακό βίωμα της  αναζήτησης της ταυτότητας του υποκειμένου και τη χρήση άλλων μορφών τέχνης, όπως η ποίηση και η ζωγραφική, αποτυπώνονται οι συνειρμοί, όπως βιώνονται και αντικατοπτρίζονται μέσα από τη σχέση θεραπευτή-θεραπευόμενου, η οποία εξελίσσει και τους δύο σε νέες συνθήκες ύπαρξης. Μιας ύπαρξης, η οποία ορίζεται σε μια αμφίδρομη σχέση μουσικής επικοινωνίας βασισμένη στην αμοιβαιότητα και στην ενσυναίσθηση.

Διαβάστε επίσης: Η μουσική ευφραίνει καρδίαν: στους δρόμους της μουσικοθεραπείας

Γιατί να επιλέξω μουσικοθεραπεία ;

Γιατί τα διαφορετικά παιδιά αλλά και οι ενήλικες με το μικρό παιδί μέσα τους οδηγούνται σε συνθήκες αφομοίωσης της διαφορετικοτητάς τους με έναν πολύ ευγενή τρόπο όπου η ιδιαιτερότητά τους δεν εξοβελίζεται ως παθολογική, αλλά διοχετεύεται σε νέες συνθήκες ύπαρξης, όπου το βίωμα του ανήκειν, του μοιράσματος μέσω της θεραπευτικής σχέσης θεραπευτή-θεραπευόμενου οδηγεί σε μια μεταμορφωτική εμπειρία, κατά την οποία το σύμπτωμα μετουσιώνεται σε μια πορεία υγείας.

h_magikh_diastash_ths_mousikhs_os_meso_therapeias

Τελικά, η μουσική πάντα θα ξυπνά μνήμες, θα φέρνει συνειρμούς και θα φτιάχνει οράματα για μια  καλύτερη εικόνα των όσων χρειαζόμαστε και των όσων επιθυμούμε.

Η πορεία υγείας μέσα από το βίωμα της μουσική εμπειρίας

Η μαγεία της μουσικής στη θεραπεία συνίσταται στο γεγονός ότι είναι βιωματική και έτσι η εμπειρία του μουσικού γίγνεσθαι καθίσταται καταλυτική για το υποκείμενο που υποφέρει από το όποιο σύμπτωμά του. Αναμφίβολα, κάθε μικρό παιδί, όσο διαφορετικό ή τραυματισμένο και αν είναι, χρειάζεται να δώσει μια ευκαιρία στον εαυτό του μέσα στη σχέση εμπιστοσύνης που θα δημιουργηθεί με τον μουσικοθεραπευτή του. Μια σχέση εγγύτητας, ζεστασιάς και πάνω από όλα μια σχέση ανθρώπινη που δεν  ορίζει την ταυτότητα του υποκειμένου αποκλειστικά από το σύμπτωμά του,  αλλά το μετουσιώνει σε μια νέα πορεία υγείας προς τη δημουργική αυτοέκφραση και αυτογνωσία.

Συντάκτης: Βέρα Δημοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.