Η λίστα με τις πιο κοινές φοβίες

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ

Η φοβία είναι ένα παράλογο άγχος και τρόμος για κάτι που είναι απίθανο να προκαλέσει βλάβη.

Όταν κάποιος λέμε ότι έχει φοβία, βιώνει έντονο στρες για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή κατάσταση. Οι φοβίες διαφέρουν από τους συνηθισμένους φόβους, επειδή προκαλούν σημαντική δυσφορία, ενδεχομένως να επηρεάζουν τη ζωή στο σπίτι, την εργασία ή το σχολείο, τις σχέσεις και την συνύπαρξη γενικότερα.

Εσείς τι φοβάστε περισσότερο; Υπάρχουν πολλά πράγματα που φοβούνται οι άνθρωποι, αλλά εδώ παρατίθενται οι πιο συνηθισμένες φοβίες: 

Κοινωνική φοβία: Η κοινωνική φοβία είναι ο πιο κοινός τύπος φόβου. Θεωρείται διαταραχή άγχους και περιλαμβάνει την υπερβολική αυτοσυνείδηση ​​σε κοινωνικές καταστάσεις. Μερικοί άνθρωποι φοβούνται ότι θα κριθούν τόσο πολύ ώστε αποφεύγουν συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως το φαγητό μπροστά σε άλλους. Έως ένας στους 20 ανθρώπους έχει κοινωνική φοβία. 

Αγοραφοβία: ο φόβος δηλαδή ανοιχτών χώρων. Ενώ είναι γενικά κατανοητό ότι είναι ένας φόβος για ανοιχτούς χώρους, η αγοραφοβία είναι ένας πολύ πιο περίπλοκος φόβος. Είναι μια σοβαρή διαταραχή άγχους που μπορεί να παγιδεύσει τους ανθρώπους στα σπίτια τους ή να τους καταστήσει αδύνατο για μια κανονική ζωή. Μερικά άτομα με αγοραφοβία αποφεύγουν συγκεκριμένα μέρη ή χώρους. 

Ακροφοβία: ο φόβος για τα ύψη. Μερικοί άνθρωποι φοβούνται τα ύψη τόσο πολύ που οι κυλιόμενες σκάλες στο τοπικό εμπορικό κέντρο τους προκαλούν ίλιγγο. Ο ίλιγγος είναι διαφορετικός από τη φοβία και είναι η αίσθηση της ζάλης που μπορεί να αναπτύξουν οι άνθρωποι. Για άλλους, ένας ψηλός και απόκρημνος βράχος ή ένα ψηλό κτίριο που κάνει το κεφάλι τους να γυρίζει. 

Πετοφοβία: ο  φόβος για τα αεροπλάνα. Με όλη την κάλυψη των αεροπορικών καταστροφών από τα ΜΜΕ, είναι κατανοητό ότι πολλοί φοβούνται ότι θα βρεθούν σε αεροπορικό δυστύχημα και ως εκ τούτου φοβούνται να πετάξουν. Αλλά με περισσότερες από 100.000 εμπορικές πτήσεις σε όλο τον κόσμο κάθε μέρα, οι πιθανότητες να σας χτυπήσει κεραυνός π.χ., είναι μεγαλύτερες από το να πεθάνετε σε αεροπορικό δυστύχημα.

Κλειστοφοβία: ο φόβος  σε κλειστούς χώρους. Μερικές φορές ο φόβος της πτήσης συνδέεται στην πραγματικότητα πιο στενά με το φόβο των κλειστών χώρων. Οι άνθρωποι με αυτόν τον φόβο λένε ότι αισθάνονται ότι οι τοίχοι κλείνουν πάνω τους. Ορισμένες θεωρίες υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια γενετική σύνδεση με συγκεκριμένες φοβίες ως ένα είδος αδρανούς μηχανισμού επιβίωσης.

Εντομοφοβία: ο φόβος για τα έντομα. Είναι μικρά, σέρνονται και συχνά δαγκώνουν, οπότε είναι κατανοητό γιατί σε πολλούς ανθρώπους δεν αρέσουν τα αραχνοειδή και τα έντομα. Είναι όμως ένας κρίσιμος κρίκος στην τροφική αλυσίδα και δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτά. 

Οφιδιοφοβία: ο φόβος για φίδια. Ένας φόβος για όλα τα μακριά και δηλητηριώδη πλάσματα, που είναι κοινός σε πολλούς. Το υπέροχο με τα φίδια είναι ότι αν τα αφήσετε μόνα τους θα σας αφήσουν ήσυχο/η.

Κυνοφοβία: ο φόβος για τους σκύλους. Ο φόβος για τα σκυλιά παραδόξως είναι μια κοινή φοβία, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών. Ο φόβος μπορεί να επιδεινωθεί από μια αρνητική εμπειρία με ένα ζώο και μπορεί να είναι μια από τις πιο δύσκολες φοβίες για να ξεπεραστούν, δεδομένου ότι τα κυνοειδή μπορούν να αισθανθούν το φόβο των ανθρώπων. 

Αστραποφοβία: ο φόβος για τις καταιγίδες Είναι κατανοητό γιατί ο απότομος ήχος της βροντής μπορεί να κάνει τις καρδιές των ανθρώπων να χτυπούν δυνατότερα και ο φόβος των καταιγίδων είναι επίσης κοινός. Όντως, ένας κεραυνός μπορεί να βλάψει τους ανθρώπους, αλλά η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι μικρή. 

Τρυπανοφοβία: ο φόβος για τις βελόνες. Το να κολλάτε ένα κοφτερό μέταλλο στο χέρι σας είναι πάντα μια δυσάρεστη σκέψη και πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν μια ισχυρή αποστροφή στις βελόνες. Αλλά οι βελόνες συνήθως αξίζουν τον πόνο, είτε με εμβολιασμούς, είτε με δωρεές αίματος είτε με τη διερεύνηση μιας πιθανής ασθένειας, ακόμη και τη δημιουργία τατουάζ. Αλλά δυστυχώς αποτελεί μια από τις πιο κοινές φοβίες που ταλαιπωρούν αρκετό κόσμο.

Συντάκτης: Κλεωνάντα Χρούμπ,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.