“Η Λελέκα σηκώνει κεφάλι”

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

«Η Λελέκα σηκώνει κεφάλι»Το πρώτο ελληνικό θεραπευτικό παραμύθι που μέσα από την τεχνική της δημιουργικής φαντασίας θα βοηθήσει το δικό σας παιδί να αντιμετωπίσει τις φοβίες του (Εκδόσεις Πατάκη). Αξιοποιώντας τη δύναμη της σκέψης του, το παιδί θα ανακαλύψει πόσα περισσότερα είναι αυτά που δεν φοβάται, από αυτά που φοβάται, και θα αναπτύξει μια πιο θετική εικόνα για τον εαυτό του.

Υπόθεση: Η Λελέκα είναι μια μικρή καμηλοπάρδαλη με ένα μεγάλο μυστικό. Φοβάται το ύψος. Κάθε φορά που προσπαθεί να σταθεί ολόκληρη όρθια την πιάνει ζάλη και ξανακατεβάζει το κεφάλι. Δεν μπορεί πια να το κρύψει και νιώθει απογοητευμένη.

Η Λελέκα δεν είναι μόνη. Σχεδόν όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, αισθανόμαστε φόβο απέναντι σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Αν μάλιστα δεν μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τους φόβους μας και να τους ξεπερνάμε, αυτοί εξελίσσονται, διογκώνονται και μετατρέπονται σε φοβίες που κυριαρχούν στη σκέψη μας.

Επειδή για τα παιδιά είναι πολύ πιο εύκολο να ξεπεράσουν τους φόβους τους, σε σχέση με τους ενήλικες, είναι πολύ σημαντικό να διδαχθούν από νωρίς τις κατάλληλες τεχνικές. Αυτό το σκοπό εκπληρώνει το συγκεκριμένο βιβλίο. Θέλει να μάθει στο παιδί ένα απλό πρακτικό τρόπο να ξεπεράσει τους φόβους του και να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του.

Το βιβλίο απευθύνεται στους μικρούς μας φίλους, αλλά εφόσον είναι παραμύθι, το ιδανικό είναι να το διαβάσουν οι γονείς στα παιδιά τους συμμετέχοντας ενεργά στη διαδικασία της μάθησης. Είναι κατάλληλο ακόμα και για εκπαιδευτικούς, καθώς περιέχει ιδέες και προτάσεις που θα μεγιστοποιήσουν την ωφέλεια για τα παιδιά, με βάση τα ερεθίσματα που δίνονται στο βιβλίο.

Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4+. Προσωπική εκτίμηση είναι πως είναι κατάλληλο για παιδιά και ενήλικες εξίσου. Επειδή μάλλον δεν υπάρχει άνθρωπος χωρίς φοβίες, θα άξιζε να ανακαλύψετε μέσα από ένα γλυκό παραμύθι πόσο εύκολο είναι να ξεπερνιούνται εάν αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας γι’ αυτές.

Μην κρατάτε την ταμπέλα του «φοβητσιάρη» που σας κόλλησαν οι άλλοι. Όλοι μας είμαστε πιο δυνατοί και πιο τολμηροί απ’ όσο πιστεύουμε ότι είμαστε. Αυτό που χρειάζεται είναι να μάθουμε και να καλλιεργήσουμε τις τεχνικές ώστε να νικάμε μόνοι μας την εσωτερική μας φωνή που μας λέει «δεν μπορείς» και να την αντικαθιστάμε με τη σκέψη και την πεποίθηση ότι «ναι μπορώ και θα το καταφέρω».

Με αυτόν τον τρόπο θα πάψουν να μας αποδυναμώνουν και οι άλλοι, προβάλλοντάς μας τη δική τους καθαρά άποψη ότι δεν μπορούμε.

Η Λελέκα έμαθε να χρησιμοποιεί τη δύναμη της φαντασίας της και να σηκώνει κεφάλι. Και πλέον κοιτάζει τον κόσμο από ψηλά.

Έχει πράγματι την πιο ωραία θέα

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…