Η αιολική ενέργεια κατέχει πρωτεύοντα ρόλο, αποτελώντας την πλέον καθαρή ενεργειακή πηγή, η οποία παράγει φθηνό ηλεκτρισμό προς όφελος των …
Η κρίση της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη
Πόσα γνωρίζουμε για το περιβάλλον; Γιατί η κλιματική αλλαγή ανησυχεί τους επιστήμονες ; Στην Ευρώπη, η περιβαλλοντική κρίση έχει εμφανή συμπτώματα σε κάθε κράτος-μέλος. Αυτό πώς μας επηρεάζει;
Το πλαίσιο των αλλαγών
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται τεράστια αλλαγή στην ευρυθμία του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, παρατηρούνται φαινόμενα όπως παράταση της καλοκαιρίας, που ανησυχούν τους περιβαλλοντολόγους.
Υπάρχουν διάφορες προτάσεις ως προς τους πιθανούς παράγοντες. Αυτοί μπορεί να διακριθούν σε ενδογενείς και εξωγενείς, αναφορικά με το κλιματικό σύστημα. Η πλειονότητα των επιστημόνων υποστηρίζει ότι στους παράγοντες αποδίδεται ο επηρεασμός των χαρακτηριστικών του ισοζυγίου ενέργειας μέσω της θερμοκρασιακής ισορροπίας.
Το ζήτημα του μεθανίου
Αρκετοί επιστήμονες έχουν αποδείξει πως το 2022 τεράστιες ποσότητες μεθανίου απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα από χίλιες και πλέον περιοχές στο πλανήτη. Οι περισσότερες δε από αυτές τις εκπομπές εντοπίζονται στη Ρωσία, η οποία εντάσσεται στις χώρες με υπερ-εκπομπές μεθανίου, πράγμα που δυσκολεύει την κατάσταση για την Ευρώπη.
Ορισμένες διαρροές είναι σκόπιμες κατά τις γεωτρήσεις για πετρέλαιο. Με αυτόν τον τρόπο απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα το επιθυμητό ποσοστό μεθανίου. Γενικά, το μεθάνιο διατηρείται στην ατμόσφαιρα για ένα αρκετά μικρό διάστημα. Εξαφανίζεται σε περίπου μια δεκαετία, πολύ πιο γρήγορα από τα εκατό και πλέον χρόνια που χρειάζεται το διοξείδιο του άνθρακα. Ως αέριο του θερμοκηπίου παγιδεύει ογδόντα φορές περισσότερη θερμότητα από το διοξείδιο του άνθρακα.
Οι εκπομπές μεθανίου, μάλιστα, ευθύνονται για το 25% της ανόδου της θερμοκρασίας σήμερα. Έτσι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μια μείωση των εκπομπών κατά 45% έως το 2030 θα απέτρεπε την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 0,3 βαθμούς Κελσίου.
Οι εθνικές οικονομίες της Ευρώπης αντιμέτωπες με την κλιματική κρίση
Δεν είναι λίγα τα κράτη-μέλη που έχουν επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της. Στη Γερμανία, μια έρευνα από την εταιρεία GWS (όμιλος οικονομικής έρευνας) απέδειξε ότι η χώρα θα χρειαστεί περίπου 900 δισεκατομμύρια δολάρια, για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Τα χρήματα αυτά θα διανεμηθούν για την απώλεια γεωργικών καλλιεργειών, ζημιές ή καταστροφή κτηρίων και υποδομών λόγω των κατακλυσμιαίων βροχοπτώσεων και σε προβλήματα στη μεταφορά εμπορευμάτων. Ακόμη, άξιο ενδιαφέροντος αποτελεί και η διανομή σε περιθάλψεις τραυματιών από τα ακραία φαινόμενα.
Η περίπτωση της Ελλάδας, από την άλλη, μας εξηγεί πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή την βαριά βιομηχανία της χώρας μας: τον τουρισμό. Η μείωση του αριθμού των κρύων ημερών του χειμώνα θα μειώσει το κόστος θέρμανσης στις τουριστικές εγκαταστάσεις σε χειμερινούς προορισμούς.
Τα χιονοδρομικά κέντρα θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη πίεση, κυρίως εκείνα που βρίσκονται σε χαμηλά υψόμετρα και ειδικά στο νότο. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο PESETA, εκτιμάται ότι, σε περίπτωση μέσης αύξησης θερμοκρασίας 2,5 βαθμών Κελσίου, θα υπάρξει μείωση κατά 1% των διανυκτερεύσεων στη χώρα και απώλεια εσόδων 825 εκατομμυρίων ευρώ για την τουριστική βιομηχανία ετησίως.
Οι δασικές πυρκαγιές της Ελλάδας
Εκτός από την οικονομική ζημία η Ελλάδα μετράει τις συνέπειες της κρίσης σε υλικές καταστροφές. Εκατοντάδες πυρκαγιές ξέσπασαν το καλοκαίρι του 2021. Οι περισσότερες ξέσπασαν τον Αύγουστο εν μέσω πρωτοφανούς καύσωνα, αφήνοντας τεράστιες εκτάσεις καμένης γης πίσω τους.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία από τις αρχές του 2021 μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου κατέγραψε 8.728 πυρκαγιές που σημειώθηκαν, μεταξύ άλλων, στην Αττική και τη βόρεια Εύβοια. Μάλιστα, στη βόρεια Εύβοια η πυρκαγιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα.
Είναι λοιπόν βέβαιο ότι η απειλή της κλιματικής αλλαγής είναι πια αισθητή, αφήνοντας τραγικές συνέπειες στα κράτη της Ευρώπης.
Πολιτικές περιορισμού της κλιματικής αλλαγής
Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης των ακραίων φαινομένων. Κοινές πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος πιθανόν να μετριάσουν τις συνέπειες τις κλιματικής κρίσης.
Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαν να ληφθούν από κοινού μέτρα στα κράτη μέλη. Μέτρα, όπως η ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας και η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα, με την επιλογή οικολογικών μέσων μεταφοράς, ως βασική μετακίνηση, θα μετριαζόταν το CO2 στα αστικά κέντρα. Κάτι που σε τελική ανάλυση ευνοεί και μεγάλο μέρος των πολιτών λόγω του χαμηλού κόστους μετακίνησής τους.
Η ευθύνη των πολιτών
Εκτός από την ευθύνη των κυβερνήσεων των κρατών-μελών για τη μετρίαση της κλιματικής κρίσης, μερίδιο ευθύνης έχουν και οι πολίτες.
Αν αποβάλλουμε την ιδέα της σπατάλης και περιορίσουμε τα μη οικολογικά μέσα μεταφοράς, τότε θα κάνουμε μια νέα και οικολογική αρχή. Επίσης, αν συνετιστούμε με το μάθημα της ανακύκλωσης και ανακυκλώνουμε σωστά, τότε θα βελτιώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο.
Ο πλανήτης έχει ανάγκη τη φροντίδα όλων μας για να μπορέσει να επιβιώσει. Είναι στο χέρι μας να εξασφαλίσουμε ένα περιβαλλοντικά πιο υπεύθυνο μέλλον.