Η “κούραση” του Facebook

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Η «κούραση» του FacebookΜέχρι στιγμής ο Μαρκ Ζάκενμπεργκ, ο ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, διάβαζε μόνο καλές ειδήσεις για το δημιούργημά του, το Facebook. Καιρός είναι να ανησυχήσει λιγάκι. Μια μελέτη από το Pew Research Center αποδεικνύει ότι ολοένα και περισσότερος πληθυσμός «κουράζεται» από το Facebook και στρέφεται σε άλλα, πιο νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί οι χρήστες του Facebook να αυξάνονται ακόμα παγκοσμίως, ωστόσο στις κοινωνίες που το μέσο αποτελεί μια πραγματικότητα για χρόνια φαίνεται ότι οι χρήστες ασχολούνται όλο και λιγότερο.

Γιατί οι νέοι φαίνεται να γυρίζουν την πλάτη στο Facebook; Ενας σημαντικός λόγος είναι ότι στο συγκεκριμένο μέσο έχουν λογαριασμό και οι… γονείς τους! Αρα μπορούν άνετα να ελέγξουν τις συνομιλίες και τις δράσεις των παιδιών τους. Κάτι απολύτως θεμιτό αν είσαι γονιός, αλλά μάλλον άσχημο αν είσαι έφηβος και δεν θέλεις τη μαμά και το μπαμπά μέσα στα πόδια σου συνέχεια, ακόμα και στην… ηλεκτρονική σου ζωή. Όπως δείχνει η έρευνα το 70% των εφήβων έχουν τους γονείς τους στο Facebook και οι περισσότεροι δεν είναι χαρούμενοι γι’ αυτό.

Η «κούραση» του FacebookΤο δεύτερο και εξίσου σημαντικό στοιχείο που αποτρέπει τους νέους να χρησιμοποιούν τα σχόλια στο Facebook είναι αυτό που φαινόταν ως μεγάλο όπλο, η παγκοσμιότητά του. Σύμφωνα με την έρευνα το 57% των εφήβων παραδέχτηκαν ότι… αυτολογοκρίθηκαν παραπάνω από μία φορές, δεν έγραψαν κάποιο σχόλιο ή κάποιο status που ήθελαν επειδή φοβήθηκαν μήπως αυτό χρησιμοποιηθεί εναντίον τους, όχι τώρα αλλά και αργότερα (διότι, ως γνωστό, από το Facebook δεν σβήνεται τίποτα) από τους γονείς , τους φίλους τους, ακόμα και τους καθηγητές τους.

Το τρίτο σημάδι είναι η κατακόρυφη αύξηση λογαριασμών με ψευδώνυμο. Πάνω από το 25% των εφήβων που ανοίγουν λογαριασμό στο Facebook προτιμούν να το κάνουν με ψευδώνυμο, έτσι ώστε να προστατέψουν τα προσωπικά τους δεδομένα. Επίσης το 26% δήλωσε ότι χρησιμοποιεί καθημερινά πια το Twitter, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το 11% στο τέλος του 2011. Η μοναδική καλή είδηση είναι ότι αυξάνονται οι φωτογραφίες των μελών και οι έφηβοι δεν αισθάνονται ότι παραβιάζονται τα δεδομένα τους με το να «ανεβάσουν» προσωπικές τους φωτογραφίες στο Facebook.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…