Η κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη μας και όσα πρέπει να δεις

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Ας ταξιδέψουμε μέσα από το άρθρο στην μαγευτική Θεσσαλονίκη και σε όλα αυτά που πρέπει να επισκεφτούμε, με την πρώτη ευκαιρία.

Κοσμοπολίτικη και με μοναδική αύρα, η Θεσσαλονίκη είναι μια γεμάτη ζωντάνια πόλη, με έντονους ανθρώπους και καλλιτεχνικές ανησυχίες. Ακόμα φημίζεται για την γαστρονομία της αλλά και την διασκέδαση που προσφέρει.

Ας ταξιδέψουμε μέσα από το άρθρο στην μαγευτική Θεσσαλονίκη και σε όλα αυτά που πρέπει να επισκεφτούμε, με την πρώτη ευκαιρία.

Για αρχή πάρτε έναν καφέ και περιπλανηθείτε στις συνοικίες που υπάρχουν στο κέντρο της πόλης. Θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε ανθρώπους, -μιας και είναι πολύ ανοιχτοί και φιλόξενοι- , να χαζέψετε την αρχιτεκτονική και την ιστορία της.

Είναι ιδανικό να πάρετε και μια κάμερα στο ταξίδι σας ώστε να φωτογραφήσετε αλλά και να φωτογραφηθείτε στους όμορφους χώρους που υπάρχουν. Αν κατευθυνθείτε προς την Βαλαωρίτου θα μπορέσετε να θαυμάσετε και την αρχιτεκτονικ,ή αλλά και μερικά μνημεία που βρίσκονται εκεί.

Tips: Μην κάνετε το λάθος να μετακινηθείτε με λεωφορεία. Αργούν και θα ταλαιπωρηθείτε με την πολυκοσμία. Ιδανικά περπατήστε ή νοικιάστε κάποιο ποδήλατο για μια διαφορετική εμπειρία.

Τι πρέπει να δεις

  • Επταπύργιο – Γεντί Κουλέ

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα της πόλης της Θεσσαλονίκης. Το Επταπύργιο βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Άνω Πόλης, στο Βορειοδυτικό τμήμα των Βυζαντινών τειχών. Η ιστορία που κρύβεται από πίσω θα σας καθηλώσει. Γύρω στο 1890 το μνημείο χρησιμοποιήθηκε ως ανδρικές, γυναικείες και στρατιωτικές φυλακές.

Σήμερα στους χώρους του φιλοξενούνται συχνά εκδηλώσεις, και διάφορα δρώμενα, ενώ υπάρχουν σχέδια για γενικότερη ανάπλαση.

Πληροφορίες

Δημητρίου Τζαχήλα 7 , Άνω Πόλη, 546 34, Θεσσαλονίκη

698 888 8888

  • Μουσείο Πολέμου Θεσσαλονίκης

Το Μουσείο Πολέμου της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000 και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, δίπλα ακριβώς από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό στρατιωτικό μουσείο, το οποίο στεγάζεται σε κτίριο σχεδιασμένο από τον διάσημο Ιταλό αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli κτισμένο το 1900-1902. Όσοι το επισκέπτονται έχουν την δυνατότητα να δουν φωτογραφίες της περιόδου που σχετίζονται με τον ελληνικό στρατό, ναυτικό και αεροπορία.

Πληροφορίες

Γρηγορίου Λαμπράκη 3, 546 36, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

231 024 9803

  • Άγιος Νικόλαος Ορφανός

Ο Άγιος Νικόλαος ο Ορφανός είναι ένα από τα μικρά μυστικά της παλαιάς πόλης. Το εσωτερικό του ναού είναι καλυμμένο με τοιχογραφίες οι οποίες είναι θεωρούνται μοναδικής τεχνοτροπίας και ποιότητας. Κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας η μονή δεν μετατράπηκε σε τζαμί και συνέχισε κανονικά τη λειτουργία της.

Πληροφορίες

Ναός Αγίου Νικολάου Ορφανού, Ηροδότου 1, Θεσσαλονίκη, 546 23

2310 213 627

  • Βίλα Μπιάνκα – Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης

Η Βίλα Μπιάνκα, γνωστή και ως Κάζα Μπιάνκα υπήρξε δημιούργημα του γνωστού Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέτρο Αρριγκόνι. Συγκεντρώνει στοιχεία από πολλά αρχιτεκτονικά ρεύματα και ξεχωρίζει για τους όμορφους εξώστες και ανοιχτούς χώρους της. Μπορείτε να ψάξετε την τραγική ιστορία που κρύβεται πίσω από το αρχοντικό. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον και αξίζει να πάτε έστω και μια φορά.

Πληροφορίες

Βίλα Μπιάνκα (Κάζα Μπιάνκα) Θεμοστοκλή Σοφούλη 3, Θεσσαλονίκη, 546 46

231 042 7555

Που να φάτε;

Η Πλατεία Άθωνος (βρίσκεται δίπλα από την πλατεία Αριστοτέλους) είναι μια από τις πιο ζωντανές και ενδιαφέρουσες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Εκεί υπάρχουν πολλές ταβέρνες οι οποίες προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία από πιάτα εμπνευσμένα από την Ελληνική κουζίνα. Παρόλα αυτά υπάρχουν και Βαλκανικά και Ανατολίτικα στοιχεία, τα οποία είναι εμφανή.

Ακόμα

Η Θεσσαλονίκη είναι μια όμορφη πόλη που βρίσκεται στην ακτή του Θερμαϊκού κόλπου. Δεν γίνεται λοιπόν να πάτε και να μην περπατήσετε εκεί. Περπατήστε την Πλατεία Αριστοτέλους, όπου θα δείτε μερικά από τα πιο όμορφα κτίρια της πόλης, αλλά και το άγαλμα του αρχαίου φιλόσοφου και πολυεπιστήμονα Αριστοτέλη.

Ακόμα ένα στολίδι της πόλης είναι οι Ομπρέλες Ζογγολόπουλου. Μάλιστα είχε τοποθετηθεί στην παραλία το 1997 στα πλαίσια του Θεσσαλονίκη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Είναι ένα αγαπημένο μέρος συνάντησης για ζευγάρια, φίλους και οικογένειες.

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.