Η κατάθλιψη στα παιδιά

Συντάκτης: Ευφροσύνη Σπύρου

Στον σύγχρονο κόσμο, η κατάθλιψη μπορεί να παρουσιαστεί κατά την παιδική ηλικία ή την πρώιμη εφηβεία, με δυσάρεστες συνέπειες για το μέλλον του ατόμου και της οικογένειάς του.

Η κατάθλιψη μπορεί να κάνει την εμφάνισή της, ακόμα και στην παιδική ηλικία, σύμφωνα με τις σύγχρονες έρευνες. Η παιδική κατάθλιψη αν δεν αναχαιτιστεί με τους κατάλληλους τρόπους μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή κατάσταση, με χρόνιες επιπτώσεις στην ενήλικη ζωή του ατόμου.

Τα παιδιά που πάσχουν από κατάθλιψη αντιμετωπίζουν προβλήματα στη συναισθηματική τους ανάπτυξη και την κοινωνική τους εκπαίδευση, ενώ παράλληλα, η πάθηση ευνοεί την έλλειψη συγκέντρωσης, η οποία εμποδίζει την αποτελεσματική μάθηση. Ταυτόχρονα, αποξενώνει το παιδί από τους συνομηλίκους του και πλήττει σημαντικά την αυτοεκτίμησή του.

Τι λένε οι πρόσφατες έρευνες

Οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν ανατρέψει τις αντιλήψεις και τα δεδομένα, που προϋπήρχαν για την παιδική κατάθλιψη. Οι παλαιότερες μελέτες αμφισβητούσαν την ύπαρξή της. Ωστόσο, μετά από τη δημοσίευση των ερευνών που διεξήγαγαν η ψυχολόγος Μαρία Κόβακς και η επιδημιολόγος Πατρίτσια Κοέν, σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα συναινεί στην άποψη ότι η παιδική κατάθλιψη εμφανίζεται και στα δύο φύλα, ξεκινώντας συνήθως από τις ηλικίες των 10-13 ετών.

Η κατάθλιψη στα παιδιά

Επιπρόσθετα, με βάση τις επιδημιολογικές μελέτες, ένα ποσοστό  ασθενών της τάξεως του 9% παρουσιάζει σοβαρή κατάθλιψη. Έτσι, οι ερευνητές προέβησαν στη συσχέτιση των περιστατικών κατάθλιψης στην παιδική ηλικία, με την πιθανότητα να εμφανίσουν κάποια μορφή κατάθλιψης, κατά την περίοδο της εφηβείας ή της ενήλικης ζωής.

Τα αποτελέσματα των μελετών

Η μελέτη που διεξήγαγε η Μαρία Κόβακς περιλάμβανε 134 παιδιά με διαγνωσμένη κατάθλιψη, από το 8ο έτος της ηλικίας τους. Η ψυχολόγος παρακολουθούσε την πορεία των παιδιών για 16 συναπτά έτη. Τα αποτελέσματα της έρευνάς της έδειξαν ότι τα παιδιά που ανέπτυξαν κάποια στιγμή ήπια κατάθλιψη, είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν μία σοβαρή μορφή της νόσου, μέσα σε δύο χρόνια από το αρχικό πρόβλημα.

Επιπλέον, η ειδικός ανακάλυψε ότι τα παιδιά αυτά, πιθανότατα θα αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο αργότερα, στην ενήλικη ζωή τους. Κοντολογίς, η παιδική διάσταση της ψυχικής νόσου μπορεί να εξελιχθεί σε χρόνια, σοβαρή κατάσταση μελλοντικά.

Η κατάθλιψη στα παιδιά

Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα

Σε αυτή την περίπτωση που η κατάθλιψη χτύπα την πόρτα του δικού μας παιδιού, οφείλουμε να μην αγνοούμε τα συμπτώματά της. Οποιαδήποτε αλλαγή στα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των παιδιών μας πρέπει να  κρούει μέσα μας, τον κώδωνα του κινδύνου.

Επομένως, αν ένα παιδί εμφανίζει πέντε από τα παρακάτω συμπτώματα, για δύο εβδομάδες τουλάχιστον, πρέπει να ζητήσουμε τη συμβουλή του παιδιάτρου μας ή ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας, κατά προτίμηση παιδοψυχολόγου.

  • Αϋπνία ή υπερβολική υπνηλία
  • Κόπωση ή ατονία
  • Αδυναμία συγκέντρωσης
  • Νευρικότητα ή ακεφιά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας
  • Ανορεξία ή βουλιμία
  • Δυσκολία στη λήψη αποφάσεων
  • Μειωμένη αυτοεκτίμηση και αίσθημα αποτυχίας
  • Αίσθημα απελπισίας
  • Σκέψεις για θάνατο ή αυτοκτονία

Συμπερασματικά, η κατάθλιψη αποτελεί μία υπαρκτή απειλή για τα παιδιά στη σύγχρονη εποχή και η συμβολή των γονέων στην πρόληψη και αντιμετώπισή της είναι καταλυτική.

Επομένως, θα πρέπει να θωρακίσουν το οικογενειακό τους περιβάλλον, παρέχοντας στα παιδιά τους συναισθήματα και πράξεις αγάπης, φροντίδας, αποδοχής, ασφάλειας και στοργής.

Συντάκτης: Ευφροσύνη Σπύρου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.