Η ιστορία του τηλεσκοπίου

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Το τηλεσκόπιο είναι το πιο απαραίτητο εργαλείο στην αστρονομία το οποίο αποτελεί απόρροια εν μέρει των ερευνών στην οπτική και τους φακούς στη δεκαετία του 1500.

Ποιος το δημιούργησε;

Το πότε και το ποιος είναι ο «πατέρας»-εφευρέτης του τηλεσκοπίου παραμένουν άγνωστα. Αναφορές έχουν γίνει για πρόσωπα όπως οι Γαλιλαίος και Χανς Λιπερρσέϋ. Το 1608 καταχωρείται το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το τηλεσκόπιο στον Ολλανδό Λιπερρσέϋ, ο οποίος πέτυχε τριπλασιασμό του οπτικού πεδίου μελετώντας ένα ανεμόπτερο. Θρυλείται ότι το ανακάλυψε όταν είδε δύο παιδιά να ασχολούνται με φακούς. Σε κάθε περίπτωση υπήρξαν αντιπαραθέσεις και έριδες για το ποιος και πότε.

Ο Γαλιλαίος

Ο Γαλιλαίος άφησε το στίγμα του στο τηλεσκόπιο και την εξέλιξή του. Το 1609 ο ίδιος, αν και είχε άγνοια του σχεδίου του Λιπερρσέϋ, σχεδίασε μία δική του εκδοχή. Πέτυχε εικοσαπλασιασμό της ευκρίνειας του τηλεσκοπίου και έγινε δεκτό στη Βενετσιάνικη Γερουσία όταν παρουσιάστηκε και το Πανεπιστήμιο της Πάδουας τον έκανε Λέκτορα. Αυτή η ανακάλυψη τον έφερε σε αντιπαράθεση με τον καρδινάλιο Μπελαρμίν, γιατί τότε οι φακοί χρησιμοποιούνταν για οφθαλμαπάτες στα πανηγύρια. Τελικά κατεδείχθει το δίκαιο του Γαλιλαίου. Εκείνη την εποχή έγινε και η δίκη του Γαλιλαίου, ο οποίος κατέδειξε ότι οι οφθαλμαπάτες δεν οφείλονταν στους φακούς, αλλά στη χρήση τους.

18ος αιώνας

Ο 18ος αιώνας αποτελεί επίσης σταθμό για το τηλεσκόπιο. Ο Νεύτων βελτίωσε την εστίαση και την καθαρότητα λήψης των χρωμάτων, καθώς προέκυπταν προβλήματα στις έρευνες.  Παράλληλα, καθιερώνονται και οι αχρωματικοί διοπτρικοί φακοί για ερασιτεχνική χρήση.

19ος αιώνας ως σήμερα

Πλέον συμμετέχουν πολλοί στη βελτίωση του τηλεσκοπίου: πανεπιστήμια, ένοπλες δυνάμεις και ερευνητικά κέντρα. Τα τηλεσκόπια μεγαλώνουν και γίνονται κατοπρικά.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.