Η ιστορία της προσήλωσης στον στόχο μέσα από 4 προσωπικότητες της επιστήμης

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Ο πολιτισμός του ανθρώπου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχει εξελιχθεί ασύλληπτα. Μεγάλες εφευρέσεις έχουν συντελεστεί από ανθρώπους του πνεύματος οι οποίοι είχαν κάθε μέρα ως στόχο τους να εφεύρουν μηχανές  ώστε να κάνουν ζωή μας καλύτεροι. Μερικές από αυτές τις προσωπικότητες έμειναν στην ιστορία  για την εργατικότητα και την αποφασιστικότητα τους διαμορφώνοντας έτσι το μέλλον της ανθρωπότητας.

Η ιστορία της προσήλωσης στον στόχο μέσα από 4 προσωπικότητες της επιστήμης

Τόμας Έντισον

Λαμπρός εφευρέτης ο οποίος εφηύρε τον πρώτο ηλεκτρικό λαμπτήρα. Η ιστορία λέει ότι έκανε 10000 προσπάθειες ώστε να λειτουργήσει ο ηλεκτρικός λαμπτήρας. Ο ίδιος έλεγε ότι βρήκε 10000 τρόπους για να μην λειτουργήσει η ηλεκτρική λάμπα αλλά χρειάστηκε μόνον έναν για να τα καταφέρει. Η πίστη του στις εφευρέσεις του τον έκαναν να απολυθεί από την θέση τηλεγραφητή την οποία είχε και να δημιουργήσει την γνωστή εταιρία General electric. Στο τέλος της ζωής του είχε περισσότερα από 1000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Η ιστορία της προσήλωσης στον στόχο μέσα από 4 προσωπικότητες της επιστήμης

Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Ο αναγεννησιακός ζωγράφος ο οποίος εκτός από αυτό ήταν βοτανολόγος, εφευρέτης, γεωλόγος και πολιτικός μηχανικός. Του πιστώνονται εφευρέσεις όπως το πρώτο ελικόπτερο, το πρώτο άρμα μάχης και η πρώτη ιπτάμενη μηχανή. Παρ’ότι ζούσε σε μια εποχή στην οποία οι περισσότερες επιστήμες βρίσκονταν σε σπαργανώδη κατάσταση αυτό δεν τον σταμάτησε το να κάνει σημαντικές μελέτες σε πολλές επιστήμες και να γίνει ένα είδος homo universalis (καθολικός άνθρωπος). Επίσης λένε ότι κοιμότανε ελάχιστα, συνήθως μόνον 5 ώρες συνολικά μέσα στην ημέρα, και μάλιστα όχι συνεχόμενες αλλά σε τακτά διαστήματα μέσα στην μέρα.

Η ιστορία της προσήλωσης στον στόχο μέσα από 4 προσωπικότητες της επιστήμης

Γαλιλαίος

Ο Γαλιλαίος ο οποίος είναι υπεύθυνος για την μοντέρνα αντίληψη η οποία λέει ότι η γη γυρίζει από τον ήλιο είναι ένα κλασσικό παράδειγμα πείσματος και εμμονής στις ιδέες του. Ζούσε σε μια εποχή στην οποία το να δηλώσεις ότι η γη δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος αποτελούσε το λιγότερο δείγμα αίρεσης και ιεροσυλία. Για αυτό και καταδικάστηκε σε φυλάκιση από τη Ιερά Εξέταση και ενώ δέχτηκε τεράστιες πιέσεις για να μετανοήσει και να αλλάξει την επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψή του, παρέμεινε πάντα πιστός στις ιδέες του. Είναι μάλιστα γνωστή η φράση του μετά το δίκη στην οποία υποβλήθηκε… «και όμως γυρίζει!».

Η ιστορία της προσήλωσης στον στόχο μέσα από 4 προσωπικότητες της επιστήμης

Αρχιμήδης ο Συρακούσιος

Ο μεγάλος εφευρέτης της αρχαιότητας και εμπνευστής της γνωστής «αρχής του Αρχιμήδους» που αποτελεί θεμελιώδες θεώρημα της φυσικής κυριολεκτικά ήταν πάντα αφοσιωμένος στην μελέτη του. Έφτανε σε τέτοιο ακραίο βαθμό ώστε να παραμελεί την εξωτερική του εμφάνιση και να ξεχνάει να φάει. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ακόμα και την στιγμή του θανάτου του από έναν Ρωμαίο στρατιώτη, από αυτούς που πολιορκούσαν τις Συρακούσες, σχεδίαζε κύκλους στην άμμο και ήταν τόσο απορροφημένος που ούτε που πρόσεξε το επίδοξο δολοφόνο του λέγοντας του «μην μου του κύκλους τάραττε» (μην μου χαλάς τους κύκλους).

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.