Η Greenpeace ταξιδεύει με τo νέο Rainbow Warrior III

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Ενάντια στα γιγάντια «κύματα» των περιβαλλοντικών ζητημάτων του πλανήτη, έπλευσε το καράβι Rainbow Warrior III, το οποίο αποτελεί την καινούρια εθελοντική καμπάνια της Greenpeace υπέρ του περιβάλλοντος. Με καινούριο σχεδιασμό και εξελιγμένη τεχνολογία, το Rainbow Warrior III εγκαινίασε στη Γερμανία τα 40α γενέθλια της οργάνωσης. Συνεχίζοντας την πορεία του εδώ και 22 χρόνια προς τη σωτηρία του περιβάλλοντος, κυριαρχεί παγκοσμίως και χαρακτηρίζεται ως ένα σύμβολο προστασίας του περιβάλλοντος, ως ένα σύμβολο «ανώτερης παρέμβασης».

«Το Rainbow Warrior είναι το πλέον κατάλληλο πλοίο να αντιμετωπίσει τον καταιγισμό των οικολογικών, δημοκρατικών και οικονομικών προκλήσεων που ζούμε σήμερα», δήλωσε ο Kumi Naidoo, γενικός διευθυντής της διεθνούς Greenpeace.

Σχεδιασμένο με οικολογικό τρόπο και διαθέτοντας ιστία σύγχρονης τεχνολογίας και ηλεκτρικό κινητήρα, η Greenpeaceστοχεύει σε μια καμπάνια, ικανή να παραχωρήσει στον κόσμο ένα βέβαιο μέλλον και ένα «πράσινο», καθαρό περιβάλλον. Με κίνητρο τον εθελοντισμό και την καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει ο άνθρωπος στη φύση, η Greenpeaceξεκίνησε τέτοιες «ακτιβιστικές» ενέργειες στη θάλασσα 40 χρόνια πριν. Η συμμετοχή των εθελοντών ήταν πάντα τεράστια, με τη διαφορά ότι τότε οι εκστρατείες μπορούσαν να χαρακτηριστούν ακόμα και επικίνδυνες, καθώς τα πλοία ήταν παλιά, σκουριασμένα και γεμάτα παγίδες. Παρόλα αυτά οι επιτυχίες των αποστολών, ακόμα και εκείνη την εποχή, ήταν εμφανείς και δημιουργούσαν πάντα νίκες υπέρ του περιβάλλοντος και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε όλο τον κόσμο.

«Το νέο Rainbow Warrior, με το διεθνές πλήρωμά του, θα αντιμετωπίζει περιβαλλοντικά εγκλήματα σε όλο τον κόσμο, θα ερευνά και θα εκθέτει καταστροφικές δραστηριότητες, αλλά ίσως και να δώσει ένα φως ελπίδας και έμπνευσης για δράση, όπου κι αν πηγαίνει», πρόσθεσε ο Kumi Naidoo .

Η ιστορία του πλοίου Rainbow Warrior είναι καθηλωτική, καθώς μέχρι τώρα έχουν δημιουργηθεί τρείς εκδόσεις του. Το πρώτο πλοίο βυθίστηκε το 1975 από πράκτορες της γαλλικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του τερματισμού των πυρηνικών δοκιμών στον Ειρηνικό. Το δεύτερο Rainbow Warrior αποσύρθηκε μετά από 50 χρόνια δράσης και φθορών από τις αποστολές κατά των πυρηνικών δοκιμών, της υπεραλίευσης και της υλοτομίας με παράνομα μέσα. «Είναι σύμβολο του αγώνα μας» δήλωσε στο AFP o Κριστιάν Μπουσάου, μέλος της Greenpeace Γερμανίας.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.