Η Google στον πόλεμο κατά της παιδεραστίας

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Η Google στον πόλεμο κατά της παιδεραστίαςΜέτρα για την ενίσχυση της καταπολέμησης της παιδικής παιδεραστίας μέσω διαδικτύου έρχεται να πάρει η Google. Η τεχνολογική αμερικάνικη υπερδύναμη, ξεκίνησε πρόσφατα τις προσπάθειες για ενσωμάτωση συστήματος κρυπτογραφημένων «δακτυλικών αποτυπωμάτων» σε εικόνες παιδικής πορνογραφίας σε μια μεγάλη βάση δεδομένων.

Η βάση αυτή, θα επιτρέπει σε εταιρείες, νομικές δυνάμεις και οργανισμούς να συνεργάζονται αρμονικά για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση τέτοιου περιεχομένου. Σε μεγαλύτερο στάδιο, θα βοηθήσει να ληφθούν μέτρα και για τους εγκληματίες που ανεβάζουν τέτοιες φωτογραφίες

Το συγκεκριμένο εγχείρημα αποτελεί μέρος του σχεδίου της Google για την καταπολέμηση της online παιδικής πορνογραφίας. Η εταιρεία εκτός των άλλων θα επενδύσει 5 εκατομμύρια δολάρια, στην υποστήριξη οργανώσεων για την καταπολέμηση του νοσηρού αυτού φαινομένου. Θα ιδρυθεί επίσης ένα τεχνολογικό ταμείο Παιδικής Προστασίας, κόστους 2 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων εργαλείων εντοπισμού των παιδιών και διώξεως δραστών.

Η Google στον πόλεμο κατά της παιδεραστίαςΜέρος των παραπάνω συμφωνιών, θα παραχωρηθεί σε συνεργάτες υπέρ της παιδικής προστασίας, όπως το Εθνικό Κέντρο για Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά και στο Ίδρυμα Διαδικτυακής Παρακολούθησης. Πρόθεση των υπεύθυνων της Google, είναι να δώσουν πρόσθετη στήριξη σε παρόμοιες οργανώσεις της Αμερικής, της Ευρώπης της Αυστραλίας, του Καναδά και της Λατινικής Αμερικής.

Το έργο της Google στο συγκεκριμένο τομέα, έχει ξεκινήσει από το 2006. Το φαινόμενο ωστόσο είναι πολύ δυσάρεστο και η εξάπλωσή του συνεχίζεται. Σύμφωνα μάλιστα με δεδομένα από το Εθνικό Κέντρο για Εξαφανισμένα και Κακοποιημένα Παιδιά, το διαδικτυακό εργαλείο Cybertipline, μόνο το 2011 εντόπισε 17.3 εκατομμύρια φωτογραφίες και βίντεο ύποπτα για παιδική κακοποίηση.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr