Η γοητεία των μεταχειρισμένων βιβλίων. Πού να τα αναζητήσετε

Συντάκτης: Άννα Βεκρή

Οι περισσότεροι/ες αναγνώστες/τριες δεν βρίσκουν τον λόγο να αγοράσουν μεταχειρισμένα βιβλία από τη στιγμή που μπορούν να τα προμηθευτούν ολοκαίνουργια από το βιβλιοπωλείο. Κι όμως, υπάρχουν πολλοί λόγοι να προτιμήσει κανείς ένα βιβλίο από δεύτερο χέρι. Καταρχάς, αποτελεί ιδανική επιλογή στις περιπτώσεις που αναζητά κανείς μια δυσεύρετη ή εξαντλημένη έκδοση ενός βιβλίου, αλλά και βιβλία νέας κυκλοφορίας, καθώς η τιμή θα είναι εξαιρετικά χαμηλότερη. Επίσης, η αγορά αυτών των βιβλίων είναι και μια οικολογική λύση, καθώς τα βιβλία πωλούνται και αγοράζονται ξανά και ξανά κάνοντας πράξη την έννοια της κυκλικής οικονομίας. Αλλά το πιο γοητευτικό κομμάτι των μεταχειρισμένων βιβλίων θα έλεγα ότι είναι το γεγονός πως φέρουν το βάρος της ιστορίας τους, η οποία άλλοτε αφήνει κάποια ίχνη (αφιερώσεις, σημειώσεις, τσακίσματα, λεκέδες) και άλλοτε όχι.

Το πιο σημαντικό κομμάτι όμως στην περίπτωση που ενδιαφέρεστε για αυτού του είδους τα βιβλία είναι να ξέρετε πού να ψάξετε. Παρακάτω, λοιπόν, μπορείτε να βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες είτε για να εμπλουτίσετε τις μέχρι τώρα πηγές σας, είτε για να κάνετε την αρχή με το πρώτο σας μεταχειρισμένο βιβλίο! 

Η γοητεία των μεταχειρισμένων βιβλίων. Πού να τα αναζητήσετε

Για να βρει κανείς βιβλία από δεύτερο χέρι υπάρχουν δύο βασικές οδοί:

Α. Διαδικτυακά: μπορείτε να βρείτε μεταχειρισμένα βιβλία σε ιστοτόπους και πλατφόρμες που αφορούν σε πωλήσεις μεταχειρισμένων προϊόντων ποικίλων ειδών, όπως για παράδειγμα τα: vendora.gr, xe.gr και το depop, αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. instagram, facebook). Επίσης, αξίζει να σταθούμε ιδιαίτερα στα sites: metabook.gr και bookmaniashop.gr, τα οποία έχουν πολλούς χρήστες και προσφέρονται τόσο για να πουλήσει κάποιος, όσο και για να αγοράσει μεταχειρισμένα βιβλία σε πολύ καλή κατάσταση και τιμή, σε ένα πολύ ασφαλές πλαίσιο διαδικτυακών συναλλαγών.

Β. Δια ζώσης: μπορείτε να επισκεφθείτε παλαιοβιβλιοπωλεία της περιοχής σας και να κάνετε μια βόλτα σε περίπτερα τα οποία πωλούν βιβλία, συχνά σπάνια και σε πολύ χαμηλές τιμές. Υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα του δανεισμού από συγγενείς και φίλους, αλλά και από δανειστικές βιβλιοθήκες, οι οποίες βασίζονται στην ιδέα της ανάγνωσης ενός βιβλίου από διαφορετικούς ανθρώπους, με τη διαφορά ότι υπάρχει μόνο η δυνατότητα δανεισμού και όχι αγοράς. 

Σε γενικές γραμμές, η «ιντερνετική οδός» θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει το πλεονέκτημα να μπορεί να υπερβαίνει τον χώρο, καθώς λειτουργεί με αποστολές, ενώ στην περίπτωση των παλαιοβιβλιοπωλείων και των δανεισμών ναι μεν υπάρχει η δυνατότητα αυτοψίας, αλλά αποκλείονται, αναγκαστικά, άτομα που μένουν σε διαφορετικές περιοχές και δεν μπορούν να επισκεφθούν -τακτικά τουλάχιστον- το φυσικό κατάστημα ή τη βιβλιοθήκη.

Τη λύση σ΄ αυτό το πρόβλημα δίνουν τα βιβλιοπωλεία, τα οποία διαθέτουν ηλεκτρονικό κατάστημα καθιστώντας έτσι δυνατή την περιήγησή τους από οπουδήποτε. Επιπλέον, ανάμεσα στα βιβλία που διατίθενται στην ηλεκτρονική αγορά μπορεί κανείς να εντοπίσει ορισμένα δυσεύρετα, μεταχειρισμένα και μη. Κάποια από αυτά τα sites βιβλιοπωλείων είναι τα: orizontesbooks.gr, protoporia.gr, compendium.gr και pixelbooks.gr.

Κατά τη γνώμη μου, τα μεταχειρισμένα βιβλία είναι μια υπόθεση συλλογική, κυκλική και, αν μη τι άλλο, κοινωνική. Αναγνώστες και αναγνώστριες απ΄ όλη την Ελλάδα και τον κόσμο μοιράζονται μεταξύ τους βιβλία και αποκτούν δεσμούς, γεγονός που επιβεβαιώνουν οι ιντερνετικές λέσχες ανταλλαγής βιβλίων. Με αυτόν τον τρόπο τα βιβλία γίνονται ανεξάρτητα, ελεύθερα και ο/η κάθε αναγνώστης/τρια δεν είναι παρά ένας σταθμός στο ταξίδι κάθε βιβλίου. Γι΄ αυτό θα ήθελα να σας παροτρύνω να δοκιμάσετε να αγοράστε ένα μεταχειρισμένο βιβλίο και γιατί όχι, να πουλήσετε. Καταλαβαίνω την ανάγκη συγκρότησης μιας προσωπικής βιβλιοθήκης, στην οποία να μπορεί να ανατρέχει κανείς ανά πάσα στιγμή, όμως αναφέρομαι κυρίως σαυτό το ράφι με όλα τα αδιάβαστα που μένουν και περιμένουν εκεί για χρόνια, ενώ θα μπορούσαν να ταξιδεύουν και να διαβάζονται.

Συντάκτης: Άννα Βεκρή,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.