H Frida Kahlo για τη ζωή και τον έρωτα

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Η Frida Kahlo έζησε μία έντονη συναισθηματική ζωή, γεμάτη αμφιλεγόμενους πειρασμούς. Αναγκάστηκε να ωριμάσει γρήγορα και η ιστορία της είναι γεμάτη με αγάπη, μόχθο, αγώνα και ελπίδα, ενώ έδειξε στον κόσμο μία ζωή, πέρα από τα όρια του δυνατού.

Γεννημένη στο Coyoacán του Μεξικού, το 1907, από Γερμανοεβραίο πατέρα και Ισπανομεξικάνα μητέρα, η Frida Kahlo ξεχώρισε για τη μεγάλο της ταλέντο, ως ζωγράφος και ποιήτρια, καθώς και για τη θυελλώδη ερωτική της σχέση με τον πρώτο και δεύτερο σύζυγό της, τον πασίγνωστο Diego Rivera.

Η Frida Kahlo ως σύμβολο του φεμινισμού

Ήταν μία πληγωμένη γυναίκα που έσπασε τις αλυσίδες και απελευθερώθηκε από τα δεσμά των κοινωνικών συμβάσεων, εκπροσώπησε τον εαυτό της και έγινε φαινόμενο χάρη σε αυτό. Μπορούσε να κοιτάξει, κατάματα, τον πραγματικό εαυτό της, τόνιζε τα ανδροπρεπή χαρακτηριστικά της και υποστήριξε τον φεμινισμό, σε μία εποχή όπου ο κόσμος είχε βαρεθεί τον γκροτέσκο, «μάγκικο» ανδρισμό.

Η Frida αρνήθηκε να υποταχθεί στους άντρες, ανάγκασε τον εαυτό της να είναι αυτάρκης και ανέπτυξε τον εαυτό της, ως σύμβολο του φεμινισμού και της ισότητας των φύλων. Αντανακλούσε τον εαυτό και την προσωπικότητά της στην τέχνη και τις ενέργειές της, αποτελώντας παράδειγμα ζωής για πολλούς ανθρώπους.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ισότητα των δύο φύλων μέσα από την παιδική λογοτεχνία


Η τέχνη ως μορφή έκφρασης

Παρόλο που οι διαμάχες και οι αντιπαραθέσεις την περιτριγύριζαν, συνεχώς, και ήταν ένα επαναλαμβανόμενο θέμα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της χαρακτηρίστηκε από την παιδική της ηλικία, κατά την οποία τα θανάσιμα χέρια του πεπρωμένου την ανάγκασαν σε έναν τρόπο ζωής και μοναξιάς που δεν της άξιζε.

Τα μηνύματα που περνάει για την αγάπη αντικατοπτρίζονται στα δεινά που εμφανίζονται στην τέχνη της, ειδικά στα πορτραίτα της. Στους πίνακές της απεικόνισε τις δυσκολίες της, αναγνώρισε την έκθεσή της και ακολούθησε το μονοπάτι της αυτο-αποδοχής.

Αμφιφυλόφιλη και ερωτευμένη με έναν άντρα που δεν ήξερε πώς να αγαπάει μόνο εκείνη, η Frida μάς έμαθε ότι είναι δυνατόν να ζήσουμε τη ζωή μας μέσα από τη θλίψη και τον πόνο της αγάπης. Η παθιασμένη και αντισυμβατική σχέση της με τον Diego Rivera, επέζησε από την απιστία και των δύο, ένα διαζύγιο και πολλούς χωρισμούς.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ψυχική ασθένεια στην τέχνη


Μαθήματα αγάπης

Αναφορικά με το διαζύγιό της από τον Diego, το οποίο πραγματοποίησε το 1939, και τον επόμενο «νέο γάμο» της, μαζί του, η Frida έγραψε τα εξής: «Ο δεύτερος γάμος λειτουργεί καλά. Λιγότερες μάχες, περισσότερη αμοιβαία κατανόηση και, από την πλευρά μου, λιγότερος θυμός απέναντι στις άλλες γυναίκες που καταλαμβάνουν ένα σημαντικό ρόλο στην καρδιά του».

Παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η απιστία τους έκανε να υποφέρουν, το ακόλουθο απόσπασμα μας δείχνει ότι η Frida και ο Diego καθόρισαν τη σχέση τους με τον τρόπο που ήθελαν και όχι με τον τρόπο που τους ζητούσε η κοινωνική σύμβαση:

«Δε θα αποκαλέσω τον Diego ‘’σύζυγό μου’’, γιατί αυτό θα ήταν γελοίο. Ο Diego δεν ήταν ποτέ, ούτε θα είναι ποτέ, ‘’σύζυγος’’ κανενός. Ούτε εραστής είναι, γιατί είναι πολλά περισσότερα που δεν περιορίζονται από το σεξουαλικό στοιχείο».

Από την πλευρά του, ο Diego χαρακτήριζε τη φλογερή αγάπη τους ως «καθαρή ποίηση». Οι ακόλουθες δηλώσεις αντανακλούν τον αμοιβαίο θαυμασμό που είχαν μεταξύ τους: «Ήμουν αρκετά τυχερός για να αγαπήσω την πιο υπέροχη γυναίκα που γνώρισα ποτέ. Ήταν καθαρή ποίηση και ιδιοφυΐα. Δυστυχώς, δεν ήξερα πώς να αγαπήσω μόνο εκείνη, καθώς, από πάντα, ήμουν ανίκανος να αγαπήσω μόνο μία γυναίκα. Το να την ερωτευτώ είναι το καλύτερο πράγμα που μου συνέβη ποτέ».

Οι δυο τους αποτυπώνουν τους ατελείωτους παραλογισμούς της αγάπης, ένα συναίσθημα τόσο καθολικό όσο και ανεξήγητο. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει, γιατί η Frida τόλμησε να αγαπήσει έναν άντρα που ήταν διαβόητος γυναικάς, αλλά και πάλι, η αγάπη δεν ήταν ποτέ ζήτημα λογικής.

Οι άνθρωποι τους αποκαλούσαν «ο ελέφαντας και η περιστέρα». Εκείνος ήταν 42 ετών και ζύγιζε 136 κιλά, εκείνη 22 ετών και ζύγιζε 44 κιλά. Εκείνος την απατά, εκείνη τον αγαπάει, αφάνταστα. Εκείνος την λατρεύει, αλλά δεν μπορεί να μοιραστεί τη ζωή του, αποκλειστικά, μαζί της. Μαζί, όμως, εξελίχθηκαν και υπήρχαν ως ξεχωριστές οντότητες, αλλά και σαν ένα, αφήνοντας ένα μεγάλο σημάδι στην παγκόσμια ιστορία.

Μαθήματα ζωής

Η σχέση της Frida με τον Diego δεν ήταν το μόνο που τη βασάνιζε. Η ζωή της ήταν γεμάτη ατυχίες και ασθένειες που συνέθλιψαν ένα μεγάλο μέρος της ζωής και των ονείρων της, όπως το να γίνει μητέρα.

Η Frida μίλησε για τα βάσανα ως κατάσταση συνείδησης με λόγια που θα θυμόμαστε για πάντα: «Προσπάθησα να πνίξω τις λύπες μου με το ποτό, αλλά έμαθαν να κολυμπούν».

Με τον ίδιο τρόπο, όπως δήλωσε ο Diego Rivera στο ακόλουθο απόσπασμα, κάθε γυναίκα έχει απεριόριστη δύναμη μέσα της: «Είμαι βέβαιος ότι οι γυναίκες και οι άντρες δεν είναι το ίδιο είδος. Η ανθρωπότητα αποτελείται από αυτά. Οι άνδρες είναι ένα υποείδος των ζώων… εντελώς ακατάλληλοι για αγάπη, που δημιουργήθηκαν από γυναίκες για να τους θέσουν στην υπηρεσία του πιο ευαίσθητου και ευφυούς όντος».

Εν ολίγοις, η πορεία της ζωής της Frida Kahlo μας διδάσκει ότι «πάνω από όλα τα άλλα, πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας» και ότι είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να πούμε «αρκετά!» στα δεινά μας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να γίνουμε αυτό που, πραγματικά, είμαστε και να δείξουμε τον προσωπικό μας χαρακτήρα.

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.