Η φιλία μέσα από τα μάτια των ανδρών και των γυναικών

Συντάκτης: Flowmagazine

Οι φίλοι αποτελούν αναμφισβήτητα ένα μεγάλο κεφάλαιο της ζωής μας. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα δύο φύλα το ζήτημα της φιλίας φαίνεται να είναι εντελώς διαφορετικός. Ας ρίξουμε μια ματιά στις διαφορές τους!

Όπως εξηγεί  ο ερευνητής Geoffrey Greif, οι φιλίες που κάνουμε αλλάζουν μορφή καθώς μεγαλώνουμε. Και αλλάζουν συχνά. Στην πραγματικότητα, οι φίλοι μπορεί να γίνουν ακόμη πιο σημαντικοί για εμάς αργότερα στη ζωή, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά.

Ο Geoffrey Greif είναι καθηγητής κλινικής κοινωνικής εργασίας στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου του Maryland, πήρε συνεντεύξεις από σχεδόν 400 άνδρες και περισσότερες από 100 γυναίκες. Ήθελε να συγκρίνει τις διαφορές και τις ομοιότητες στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε και διατηρούμε τις φιλίες κατά τη διάρκεια μιας ζωής.

Ως κοινωνικός λειτουργός και θεραπευτής, ο Greif διαπίστωσε ότι ενώ οι άνδρες και οι γυναίκες μπορεί να έχουν διαφορετικές προσδοκίες όσον αφορά τους φίλους τους, η σύνδεση μιας πραγματικής φιλίας έχει νόημα για όλους. Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της ύπαρξης φίλων και μιας πιο ολοκληρωμένης ζωής. Και η διατήρηση αυτών των φιλικών σχέσεων, λέει ο Greif, απαιτεί λεπτότητα. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο.


Διαβάστε επίσης: Φιλία: το καλύτερο φάρμακο


Η φιλία μέσα από τα μάτια των ανδρών και των γυναικών

Υπάρχει διαφορά μεταξύ των φιλικών σχέσεων των ανδρών και των γυναικών;

Οι άνδρες τείνουν να συναντιούνται για να κάνουν πράγματα, ενώ οι γυναίκες συχνά συναντιούνται απλά για να κάτσουν να μιλήσουν. Προφανώς, μερικές φορές και οι δύο καταστάσεις θα μπορούσαν να ισχύουν είτε για τους άνδρες είτε για τις γυναίκες, αλλά σε γενικές γραμμές, οι άνδρες θα θέλουν να πουν: «Ας βρεθούμε να παίξουμε μπάλα» ή «Ας βρεθούμε να δούμε τον αγώνα». Οι γυναίκες σε γενικές γραμμές θα αισθάνονται πιο άνετα στο «Ας βρεθούμε να τα πούμε. Έχω καιρό να σε δω».

Στην έρευνά μου σε περισσότερους από 350 άνδρες, το 80% αυτών δήλωσε: «Αυτό που κάνω με τους φίλους μου είναι να παίζω αθλητικά». Οι άνδρες τείνουν επίσης να κάνουν παρέα με άνδρες του ίδιου επιπέδου αρρενωπότητας. Τείνουν να μην συμπαθούν τους άνδρες που έχουν συναισθηματική ανάγκη πολύ σύντομα ή εκείνους που είναι πολύ απαιτητικοί. Οι άνδρες δεν χρειάζονται τόσο συχνή επαφή μεταξύ τους για να διατηρήσουν φιλίες, οπότε αυτοί είναι τρεις άλλοι τομείς στους οποίους οι άνδρες και οι γυναίκες μπορεί να διαφέρουν. Οι γυναίκες τείνουν να θέλουν περισσότερη επαφή προκειμένου να διατηρήσουν τις φιλίες τους. Δεν φοβούνται τόσο πολύ να είναι συναισθηματικά ευάλωτες μεταξύ τους όσο οι άνδρες.

Η φιλία μέσα από τα μάτια των ανδρών και των γυναικών

Αυτό δημιουργεί προβλήματα στο να μπορέσουν να εμβαθύνουν τις φιλίες;

Το πλαίσιο που χρησιμοποιούμε για τις ανδρικές φιλίες πρέπει να είναι διαφορετικό από το πλαίσιο που χρησιμοποιούμε για τις γυναικείες φιλίες. Οι γυναίκες έχουν αυτή την πεποίθηση, όπως και πολλοί άνδρες, ότι πρέπει να είμαστε συναισθηματικά και σωματικά εκφραστικοί με τους φίλους μας. Και μπορούμε να κάνουμε αστεία για τη γυναίκα της οποίας ο σύζυγος πηγαίνει να δει τον αγώνα με τον φίλο του, και επιστρέφει στο σπίτι και εκείνη λέει: «Έμαθες ότι αυτός και η γυναίκα του χώρισαν;». Και ο άντρας λέει, «Δεν ξέρω. Αυτό το θέμα δεν το συζητήσαμε ποτέ».

Μπορεί οι άνδρες να μην έχουν ανάγκη να έχουν τους ίδιους τύπους αλληλεπιδράσεων με τις γυναίκες. Υπάρχει ένα πρότυπο για τη φιλία που έχει γραφτεί από πολλούς ανθρώπους στις κοινωνικές επιστήμες -τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες- το οποίο λέει ότι πρέπει πάντα να είσαι συναισθηματικά και σωματικά εκφραστικός. Αλλά πολλοί άνδρες είναι πολύ ευτυχείς έχοντας κάπως συναισθηματικά περιορισμένες σχέσεις, καθώς αυτό είναι το μόνο που θέλουν από τους φίλους τους.

Ορισμένοι άνδρες μπορεί ακόμη και να ξεφύγουν από τη συναισθηματική έλξη που προσπαθεί να τους ασκήσει μια στοργική και υποστηρικτική σύζυγος, κάνοντας παρέα με τους φίλους τους, ώστε να μην χρειάζεται να ανοιχτούν. Αν και προσωπικά πιστεύω ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι πολύ ανοιχτοί, ίσως δεν χρειάζονται όλοι οι άντρες να έχουν μια φιλία που είναι βαθιά και πολύ αποκαλυπτική για τον εαυτό τους. Ίσως απλά δεν είναι αυτό που νιώθουν άνετα να κάνουν. Ή ίσως δεν αισθάνονται άνετα να το κάνουν αυτό κοντά σε άλλους άνδρες. Μπορεί να νιώθουν άνετα να το κάνουν αυτό με γυναίκες.

Από την άλλη πλευρά, υπήρχαν πολλοί άνδρες που θαύμαζαν τις γυναικείες φιλίες και εύχονταν να μπορούσαν να έχουν αυτό το είδος της ανοιχτής, σωματικής και εκφραστικής σχέσης που παρατηρούσαν στις φιλίες της γυναίκας τους ή στις φιλίες των γυναικών.

Η φιλία μέσα από τα μάτια των ανδρών και των γυναικών


Διαβάστε επίσης: Η φιλία στην αρχαία Ελληνική γραμματεία


Οι άντρες περνούν από «χωρισμούς φιλίας» με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι γυναίκες;

Όχι ακριβώς. Οι άντρες μπορεί να έχουν μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας, αλλά όταν φτάνεις στο τέλος της ασφάλειας, αυτό ήταν. Η εμπειρία μου με άνδρες τους οποίους έχω ερευνήσει είναι ότι όταν μια φιλία τελειώνει, τελείωσε. Ξεπερνάς μια γραμμή και τελείωσε, και οι άνδρες δεν πρόκειται να προσπαθήσουν να διατηρήσουν μια σχέση στον βαθμό που το κάνουν οι γυναίκες. Οι γυναίκες τείνουν να μην θέλουν να τερματίζουν τις φιλίες τόσο γρήγορα και να μην θέλουν να τις τερματίζουν τόσο αποφασιστικά, το επεξεργάζονται περισσότερο από ό,τι οι άνδρες.

Θα είναι λίγο πιο μπερδεμένο για τις γυναίκες, αλλά μπορεί να είναι σε θέση να τις κρατήσουν και να επανακτήσουν τις φιλίες. Προφανώς ποικίλλει, αλλά οι άνδρες τείνουν να λένε: «Όχι, ξεπέρασες ένα όριο και αυτό ήταν. Δεν πρόκειται να ξαναπάω εκεί». Το οποίο, φυσικά, μπορεί επίσης να είναι ένα στυλ που οι άνδρες και οι γυναίκες φέρνουν στις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά είναι δύσκολο να το πω αυτό τόσο ξεκάθαρα όσο πιστεύω το άλλο.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…