Η ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας

Συντάκτης: Έλσα Θεοχάρη

Τα προβλήματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη εποχή είναι αναμφίβολα πολλά. Στη ζωή μας υπάρχουν δύο δρόμοι. Όπως ακούμε συχνά από μικροί υπάρχουν οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε νωρίς πως έχουμε την ευκαιρία της επιλογής. Βλέποντας όσα συμβαίνουν τελευταία γύρω μας πραγματικά αναρωτιέμαι εάν εκλείπει παντελώς ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη …. Μια σκέψη καραδοκεί όμως πάντα. Έχω ευθύνη των σκέψεών μου και έχω ευθύνη να προσπαθώ να κάνω τον κόσμο καλύτερο. Θα εκπαιδευτώ ώστε από κάθε κατάσταση να κρατώ τα θετικά και να διορθώνω τα αρνητικά.

Τα παραδείγματα; Πολλά. Ειδικά στην ταραγμένη εποχή την οποία διανύουμε. Υπάρχουν άνθρωποι και άνθρωποι. Ακούμε τόσα πολλά και διαφορετικά γεγονότα. Από τη μια άνθρωποι με ενσυναίσθηση, ενδιαφέρον και αγάπη, γεμάτοι σεβασμό και όρεξη να αρπάξουν τη ζωή απ’ τα μαλλιά ,να ζήσουν, να εργαστούν ώστε να την κάνουν λίγο καλύτερη. Από την άλλη,  άνθρωποι που  ενεργούν με βάση μονάχα την ικανοποίηση των δικών τους άλογων επιθυμιών. Εκμεταλλεύονται τους άλλους, σκοτώνουν, δε νοιάζονται, δεν αγαπούν. Και πραγματικά τους λυπάμαι, δεν έχουν γνωρίσει την αγάπη δεν την έχουν νιώσει και δεν την έχουν μοιράσει. Αναμφίβολα έχουμε ανάγκη την πρώτη κατηγορία, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Αναλογίσου την καταλυτική και μορφοποιό δύναμη της αγάπης!

 Τόσο στις πολυπληθείς μας κοινωνίες όσο και στον προσωπικό μας μικρόκοσμο έχει σημασία ο τρόπος συμπεριφοράς που επιλέγουμε. Ο τρόπος που θα μιλήσεις στον κύριο στον δρόμο, στον εαυτό σου, το πώς θα αντιμετωπίσεις μια δυσκολία. Αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο ανάλογα με το πώς είμαστε. Τα φίλτρα του κόσμου βρίσκονται μέσα μας. Θα αντιληφθούμε τον κόσμο με βάση τις σκέψεις ,τους στόχους, τα όνειρα και την παιδεία μας. Μην σταματάς να αυξάνεις τον εαυτό σου, «να ζεις, να αγαπάς και να μαθαίνεις!»

 Παρατήρησε τον κόσμο, άλλαξε συνήθειες, ψάξου! Παρακολούθησε σεμινάρια, ταινίες, σειρές, διάβασε, κάνε οτιδήποτε σου προσφέρει παραπάνω γνώση. Η γνώση είναι δύναμη, κινητήριος ,σε τροποποιεί ,αντιλαμβάνεσαι διαφορετικά .Έχουμε ευθύνη απέναντι σε εμάς και απέναντι στους άλλους. Η ζωή σου δόθηκε, αλλά εσύ θα την αξιοποιήσεις. Εφοδιάσου σωστά. Δε χωράει αναβολή. Τα όνειρα σου να μην έχουν ταβάνι. Να ονειρευτούμε έναν κόσμο καλύτερο για όλους, να επιθυμούμε την πρόοδο ,την προσωπική και τη συλλογική. Μέρα χωρίς αλλαγή προς το καλύτερο είναι μέρα χαμένη. Όπως λέει και ο Ξενάκης, η ζωή μας είναι 1000 μήνες. Τι περιμένουμε αλήθεια; Ίσα που προλαβαίνουμε να αφήσουμε καλύτερο αυτόν τον κόσμο.

 Ας φέρουμε την αλλαγή. Για εσένα, εμένα για όλους όσοι θέλουν έναν καλύτερο κόσμο! Και ξέρεις τι; Η επιθυμία από την υλοποίηση της απέχει ελάχιστα. Είναι το λεπτό μα κομβικό σημείο που απλά παίρνεις την απόφαση. Τολμάς, τροποποιείς τις συνήθειές σου και έπειτα γίνεται τρόπος ζωής. Τι λες λοιπόν; Δεν αξίζει να παράγουμε αγάπη και να τη μοιραζόμαστε;

Συντάκτης: Έλσα Θεοχάρη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.