Η προσωπική ανάπτυξη είναι ανάγκη ή πολυτέλεια; Είναι μόδα που θα φύγει ή είναι τάση που ήρθε για να μείνει; …
Η ευεξία μέσα από την αυτοβελτίωση
Η ευεξία και η καλή διάθεση είναι διαρκής και διακαής στόχος όλων των ανθρώπων. Κάθε μέρα επιδιώκουμε να φτάσουμε πιο κοντά στην ευτυχία και να βελτιώσουμε τον εαυτό μας όσο γίνεται περισσότερο. Όμως τι σημαίνει για εμάς αυτό; Ποια είναι η λογική που πρέπει να μας διακατέχει όσον αφορά την αυτοβελτίωση και από που πρέπει να ξεκινήσουμε; Οι απαντήσεις παρακάτω.
Οι βασικές αρχές της αυτοβελτίωσης
Εν αρχή ην ο στόχος. Βασική αρχή της αυτοβελτίωσης είναι να βρούμε ποιο χαρακτηριστικό μας πρέπει να βελτιώσουμε, κάνοντας μια ειλικρινή ενδοσκόπηση και αυτοκριτική. Η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ουδέτερη σε μια προσπάθεια να διακρίνουμε τα κομμάτια της προσωπικότητάς μας που είναι αδύναμα, ώστε να δουλέψουμε στοχευμένα πάνω σε αυτά.
Η διαδικασία της αυτοβελτίωσης είναι ίσως δύσκολη και επίπονη και παίρνει χρόνο και κυρίως συνειδητή προσπάθεια καθημερινά. Είναι πιθανό επίσης να ανακαλύψουμε πτυχές του εαυτού μας που να μην μας αρέσουν. Είναι στο χέρι μας να συνεχίσουμε για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο άνθρωπος δεν είναι στατικό ον, αλλά δυναμικό, οπότε συνέχεια μπορούμε να βελτιωνόμαστε. Μπορούμε να γίνουμε αυτό που θέλαμε να είμαστε και όχι να εστιάζουμε σε αυτό που είμαστε ως τη μόνη πραγματικότητα.
Η αυτοβελτίωση είναι ο δρόμος για την ευεξία
Ευεξία και ευτυχία. Δύο λέξεις που συνδέονται μεταξύ τους, αλλά δηλώνουν κάτι διαφορετικό. Η ευτυχία είναι κάτι προσωρινό, αλλά η ευεξία είναι κάτι πιο βαθύ και πιο μόνιμο. Πως η αυτοβελτίωση είναι ο δρόμος μας προς την ευεξία και τελικά μια καλύτερη ζωή;
Οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι όταν ζουν σύμφωνα με τις αξίες τους. ΑΝ λοιπόν ανακαλύψουμε τις αξίες, τα δυνατά μας σημεία, τους στόχους και τα πάθη μας είναι αρκετά πιθανό να χτίσουμε μια επιτυχημένη, όμορφη ζωή βασισμένη στα θέλω μας, χωρίς περιορισμούς και χωρίς αρνητικά συναισθήματα. Εντούτοις τα αρνητικά μας συναισθήματα ειδικά στη διαδικασία της αυτοβελτίωσης είναι οδηγοί μας, παρά τροχοπέδη.
Μετά την αναγνώριση και την ενδοσκόπηση ακολουθεί ο σχεδιασμός και η δράση. Όπως σε κάθε πετυχημένη ενέργεια, έτσι και στην αυτοβελτίωση χρειαζόμαστε ένα ακριβές σχέδιο δράσης ώστε να φτάσουμε στον στόχο μας, όποιος και αν είναι αυτός.
Το σχέδιο δράσης είναι σαν την καθημερινή μας προπόνηση στο γυμναστήριο. Πως μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καλλίγραμμο και σμιλευμένο σώμα, χωρίς ένα πρόγραμμα ασκήσεων έτσι και η αυτοβελτίωση θέλει σχεδιασμό και κυρίως πράξη. Κανένα πρόγραμμα ή σχέδιο δεν θα έχει ποτέ καμία απόδοση αν πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι δεν το υλοποιήσουμε και δεν το βάλουμε σε εφαρμογή. Εξάλλου κανείς δεν έχτισε όμορφο σώμα απλά σχεδιάζοντας το πρόγραμμα, χωρίς να γυμναστεί.
Αυτοβελτίωση και δεξιότητες ζωής
Οι δεξιότητες ζωής είναι αυτές που τελικά οδηγούν στην ευεξία και την επιτυχία. Κάθε μια από αυτές είναι ωφέλιμη σε διαφορετικούς τομείς και συνεισφέρει ώστε να ζούμε τη ζωή μας σύμφωνα με τις αξίες μας. Οι δεξιότητες ζωής είναι δέκα και κάθε μια από αυτές μπορεί να διδαχθεί:
1) Θετική σκέψη
Η θετική σκέψη επηρεάζει τον οργανισμό μας, την διάθεσή μας και τελικά ακόμα και το σώμα μας. Ελέγχοντας την σκέψη μας μπορούμε να ελέγξουμε και το αποτέλεσμα και το πόσο μας επηρεάζει το περιβάλλον μας, τόσο στην ψυχολογία μας όσο και στην καθημερινή μας ζωή. Η θετική σκέψη είναι το φίλτρο με το οποίο φιλτράρουμε τον έξω κόσμο και με το οποίο επιλέγουμε να ζούμε, εφόσον θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι. Πιο απλά αν θες να είσαι ευτυχισμένος, κάνε σκέψεις ευτυχίας.
2) Αυτοπεποίθηση
Η αυτοπεποίθηση είναι αλληλένδετη με την αυτογνωσία. Δεν μπορούμε να πιστεύουμε στον εαυτό μας αν δεν γνωρίζουμε τα πιο δυνατά μας σημεία και τις αδυναμίες μας. Έτσι θα ξέρουμε σε ποιες περιπτώσεις είμαστε ικανοί και σε ποιες είναι πάνω από τις δυνατότητές μας.
Η πίστη στον εαυτό μας είναι απαραίτητη σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, από την επαγγελματική μας πορεία μέχρι και την προσωπική μας ζωή. Εξάλλου αν δεν πιστέψουμε εμείς στον εαυτό μας ποιος θα το κάνει;
3) Διαχείριση άγχους
Το άγχος είναι η μάστιγα των καιρών μας. Οι έντονοι ρυθμοί της εποχής μας και η επίδραση του περιβάλλοντός μας είναι από τους βασικότερους παράγοντες που μας δημιουργούν άγχος.
Το άγχος είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας σε έναν επερχόμενο κίνδυνο. Στις συνθήκες των πρωτόγονων ανθρώπινων κοινωνιών βοηθούσε στην επιβίωσή μας αλλά στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον σε αρκετές περιστάσεις απλά μας γεμίζει με αρνητικά συναισθήματα και μας στερεί όμορφες στιγμές και θετικές πλευρές της ζωής μας, ενώ θολώνει την κρίση μας.
Έτσι λοιπόν η δυνατότητα να το τιθασεύσουμε είναι στο χέρι μας και κυρίως στις σκέψεις που κάνουμε. Αν κάνουμε σκέψεις άγχους τότε δημιουργούμε στον οργανισμό μας αυτό το συναίσθημα, το οποίο γίνεται ολοένα και πιο έντονο.
4) Επικοινωνία
Η επικοινωνία είναι η ικανότητά μας να συνεννοούμαστε με τον έξω κόσμο και να ανταλλάσουμε μηνύματα αποτελεσματικά και με ακρίβεια. Η επικοινωνία έχει δύο όψεις, τη λεκτική και την εξωλεκτική. Το μεγαλύτερο μέρος της επικοινωνίας μας δεν έχει να κάνει με το περιεχόμενο των λόγων μας, αλλά με τον τρόπο με τον οποίο τα εκφέρουμε. Η εξωλεκτική επικοινωνία συνδέεται με μια άλλη σημαντική δεξιότητα ζωής – την γλώσσα του σώματος.
5) Γλώσσα σώματος
Η γλώσσα σώματος περιέχει πολλά στοιχεία. Ο τόνος της φωνής, η εξωτερική εμφάνιση, το ντύσιμο, οι εκφράσεις του προσώπου και οι κινήσεις του σώματος και των χεριών, είναι μερικές μόνο από τις συνιστώσες στις οποίες αναλύεται η γλώσσα του σώματος. Είναι κυριολεκτικά η γλώσσα που μιλάει το σώμα μας. Εκφράζει τα συναισθήματα που νιώθουμε και τα εξωτερικεύει με τον τρόπο της στους γύρω μας. Έτσι όσο καλύτερα χειριζόμαστε την γλώσσα του σώματος, τόσο πιο αποτελεσματικά θα επικοινωνούμε.
6) Συναισθηματική νοημοσύνη
Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα μας να αναγνωρίζουμε συναισθήματα, τόσο τα δικά μας όσο και των άλλων ανθρώπων. Είναι μια δεξιότητα η οποία μπορεί να είναι οδηγός μας μια και τα συναισθήματα είτε θετικά είτε αρνητικά μας δείχνουν κάτι για εμάς. Τα αρνητικά συναισθήματα μας δείχνουν κυρίως ποιες ανάγκες μας δεν ικανοποιούνται και ποιες έχουμε σε άμεση προτεραιότητα να ικανοποιηθούν. Αντίθετα τα θετικά συναισθήματα μας δείχνουν τι μας αρέσει στην ζωή μας.
7) Διεκδικητικότητα
Ίσως μια από τις πιο σπάνιες δεξιότητες στην Ελλάδα μια και μεγαλώνουμε κόντρα στη διεκδικητικότητα. Είναι εκείνη η δεξιότητα που μας ωθεί στο να διεκδικούμε εκείνα τα στοιχεία που μας είναι απαραίτητα για να ζήσουμε καλά και να καλύψουμε τις ανάγκες μας.
Σκεφτείτε ότι χωρίς την διεκδικητικότητα δεν θα υπήρχε πιθανότητα ανόδου και εξέλιξης στον επαγγελματικό τομέα,ούτε η πιθανότητα εύρεσης συντρόφου ή η δυνατότητα να εκφράσουμε στους κοντινούς μας φίλους αυτά που μας ενοχλούν.
8) Διαπραγματεύσεις
Δεξιότητα αλληλένδετη με την διεκδικητικότητα, σημαντική για να πετύχουμε στόχους που απαιτούν να διαχειριστούμε τις αντιρρήσεις ή τις επιφυλάξεις των άλλων ανθρώπων. Ένας ελεύθερος επαγγελματίας πρέπει να διαθέτει την συγκεκριμένη δεξιότητα, μια και θα χρειαστεί να έρθει σε επαφή με αρκετούς πελάτες.
9) Στοχοθεσία
Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, “εν αρχή ην ο στόχος”. Η ικανότητά μας να θέτουμε στόχους και να μπορούμε να τους πετύχουμε, αλλά επίσης που να είναι σημαντικοί για τη ζωή και την εξέλιξή μας, επηρεάζει σημαντικά τα αποτελέσματά μας. Εξάλλου οι στόχοι που θέτουμε είναι εκείνοι οι οποίοι καθορίζουν τις πράξεις μας και τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε ώστε να τους πετύχουμε.
Αν βάζουμε δύσκολους στόχους είναι αρκετά πιθανό να αποτύχουμε ή να δυσκολευτούμε να τους πετύχουμε και τελικά να απογοητευτούμε. Το αποτέλεσμα; Νιώθουμε ανασφάλεια και αισθανόμαστε μειονεκτικά. Γι’ αυτό η στοχοθεσία έχει μεγάλη σημασία- για να θέτεις στόχους ελκυστικούς αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικούς για σένα.
10) Διαχείριση χρόνου
Ο χρόνος είναι ρευστός. Ένα κομμάτι της επαφής μας με τους άλλους ανθρώπους, καθώς επίσης και με τον εαυτό μας, έχει να κάνει με το πώς διανέμουμε τον χρόνο μας μέσα στην μέρα μας. Η σωστή διαχείριση του χρόνου μας και η σωστή κατανομή του ώστε να προλαβαίνουμε να ασχολούμαστε με εκείνα τα ζητήματα τα οποία είναι πιο σημαντικά για εμάς, είναι μια δεξιότητα η οποία καλλιεργείται.
Bio Εύη Ξυραφά
Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6974781051
Website: http://www.believeinyou.gr/
Email: info@believeinyou.gr
Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr
Βιβλίο: “Θέλω Πιστεύω Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”
Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω internet, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!