Η εθελοντική εργασία στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Η εθελοντική εργασία, μια πρακτική που πηγάζει από τις αξίες της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής εντός και εκτός συνόρων.

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής και πράξη που τιμά το κοινωνικό σύνολο. Η πρακτική της εθελοντικής εργασίας γίνεται εσχάτως ολοένα και πιο δημοφιλής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η εθελοντική εργασία στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Τι είναι η εθελοντική εργασία

Η έμμισθη εργασία είναι ο πυλώνας της ανάπτυξης και το βασικό εργαλείο της οικονομίας. Πολλές φορές, όμως, υπάρχει η ανάγκη για εργασία από εθελοντές, συνήθως όταν πρόκειται για κοινωνικό σκοπό και δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι για να πληρωθούν εργαζόμενοι.

Οι ΜΚΟ βασίζονται σε εθελοντές και σε υπαλλήλους. Ως κοινωφελείς οργανώσεις, επιδιώκουν την ανάθεση καθηκόντων σε μη επαγγελματίες ή οργανώνουν και δραστηριότητες κατάλληλες για εθελοντές. Έτσι, κάθε χρόνο υπάρχουν αρκετά ολιγοήμερα, ολιγόμηνα ή και ετήσια projects απευθυνόμενα σε ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να διαθέσουν ένα μέρος του χρόνου τους, για να βοηθήσουν στην εκπλήρωση των δραστηριοτήτων αυτών. Τέτοια χαρακτηριστικά projects είναι η διάνοιξη, ο καθαρισμός και η σήμανση μονοπατιών, η διοργάνωση φεστιβάλ, η ενημέρωση του κοινού, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και η συντήρηση υποδομών για τη φροντίδα ζώων.

Ιδιαίτερα οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αξιοποίηση των εθελοντών, έχοντας δημιουργήσει αντίστοιχα προγράμματα που καλούν πολίτες πρόθυμους για εργασία και προσφορά. Επομένως, υπάρχει μια πληθώρα επιλογών και μια ευρεία γκάμα δράσεων για να απασχοληθούν όσες και όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν στο κοινό καλό χωρίς αμοιβή. Οργανώσεις όπως ο Αρχέλων, η MΟm, η Greenpeace, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και άλλες απορροφούν δεκάδες ή εκατοντάδες εθελοντές σε τακτική βάση.

Η εθελοντική εργασία στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Η εθελοντική εργασία στο εξωτερικό

Ο εθελοντισμός στο εξωτερικό είναι ακόμα πιο διαδεδομένος από ό,τι στη χώρα μας. Γι’ αυτό υπάρχει μεγάλο πλήθος προγραμμάτων εθελοντικής εργασίας, που προσκαλούν και ξένους πολίτες. Στην Ελλάδα η οργάνωση που είναι υπεύθυνη για τη στελέχωση τέτοιων προγραμμάτων ανά την υφήλιο είναι η Έλιξ. Διαθέτει πλούσια εμπειρία στην αποστολή Ελλήνων εθελοντών σε πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και περιβαλλοντικά projects. Η διάρκεια τους είναι συνήθως δεκαπέντε μέρες, αλλά μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις, να είναι και λίγοι μήνες. Αρκεί να συμπληρώσετε μια φόρμα, που αξιολογείται από τους διοργανωτές, και να πληρώσετε ένα μικρό αντίτιμο για τα έξοδα της Έλιξ. Μετά, εφόσον γίνετε δεκτοί, έχετε τη δυνατότητα -δυστυχώς, με δικά σας έξοδα- να μεταβείτε στον τόπο όπου διεξάγεται το πρόγραμμα, όπου σας προσφέρουν διαμονή και διατροφή ομαδικά. Υπάρχουν και συντονιστές που σας εκπαιδεύουν και σας επιβλέπουν σε όλο το πρόγραμμα. Γίνονται και εκδρομές ή επισκέψεις σε αξιοθέατα, προκειμένου το πρόγραμμα να είναι μια αξέχαστη εμπειρία για τους συμμετέχοντες.

Προφανώς είναι μοναδική ευκαιρία, για να βρεθείτε με άγνωστους ανθρώπους σε ένα νέο περιβάλλον και να εμπλουτίσετε την κουλτούρα σας και τις γνώσεις σας για άλλες γλώσσες και πολιτισμούς. Έτσι, σίγουρα μια εθελοντική εμπειρία στο εξωτερικό θα σας αλλάξει και θα σας ωριμάσει, κάνοντάς σας πιο κοινωνικούς ανεκτικούς και συνεργάσιμους. Είναι, λοιπόν, μια ενδεδειγμένη πρόταση χαμηλού κόστους και οργανωμένης εργασίας 5-6 ωρών/ημέρα, ώστε να είστε και τουρίστες και εργαζόμενοι σε μια ξένη χώρα.

Η δική σας επιλογή

Αναζητήστε στο Διαδίκτυο όλα τα διαθέσιμα προγράμματα εθελοντικής εργασίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι συνθήκες είναι καλές, αν και σε κάποια προγράμματα ίσως διαμείνετε σε σχολεία με ελάχιστες υποδομές, και η παρέα είναι έτοιμη και πολυπολιτισμική. Ξεφύγετε από την εσωστρέφεια της δικής σας ζωής και ξανοιχτείτε σε πιο περιπετειώδεις συνθήκες, που, αν είστε τυχεροί και κοινωνικοί, θα σας χαρίσουν αναντικατάστατες αναμνήσεις και καινούργιους φίλους για μια ζωή.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…