Η εποχή των εικόνων…

Συντάκτης: Λία Παπαπαναγιώτου

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά ζούμε στην εποχή των εικόνων.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλουν εικόνες από όλον τον κόσμο, ενημερώνοντάς μας για τη ζωή σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Βλέπουμε εικόνες γεμάτες πόνο και δυστυχία που μας «βοηθούν» να υιοθετούμε μία θετική στάση στη ζωή. Η πιο επίμονα προβαλλόμενη εικόνα, όμως, είναι η «ιδανική» εικόνα που θα πρέπει να έχουμε ούτως ώστε να είμαστε επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι!

Βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από εικόνες, «ιδανικές»  για το σώμα μας, το πρόσωπο μας, τον τρόπο ντυσίματος μας, τον τρόπο ζωής μας. Μας λένε ότι έχει μεγάλη σημασία η εικόνα μας για να προοδεύσουμε στη ζωή μας! Δεν είναι όμως έτσι! Τα πρότυπα ομορφιάς αλλάζουν ανά τους αιώνες (ανάλογα με την μόδα της εποχής). Το πιο σημαντικό είναι αυτό που βρίσκεται πίσω από την εικόνα: η ψυχή μας! Η πραγματική ομορφιά έρχεται από μέσα μας! 

Ξεχνάμε, ίσως, ότι οι εικόνες που μας «επιβάλλουν» δε μας ταιριάζουν πάντοτε. Όση προσπάθεια και να κάνω, δηλαδή, δεν θα μοιάσω στη Μόνικα Μπελούτσι, γιατί δεν είμαι εκείνη! Είμαι εγώ! Περιποιούμαι τον εαυτό μου αλλά δεν αλλάζει το ποια είμαι! Αυτό που είναι μέσα μας, αυτό το φως που λάμπει όταν του το επιτρέπουμε, αυτό είναι η πραγματική μας «εικόνα». Δεν χρειαζόμαστε καμία «δανεική» εικόνα για να βρούμε την ευτυχία!  Αρκεί να «αγκαλιάσουμε» αυτό που μας έχει δοθεί από τη φύση και να το αγαπήσουμε. Το πρόσωπο και το σώμα μας είναι ο δικός μας καμβάς, και είμαστε εμείς οι δημιουργοί του πορτραίτου μας. 

Στην εποχή των εικόνων ξεχάσαμε κάτι πολύ πιο σημαντικό: μπορεί το περιτύλιγμα ενός πακέτου να μας τραβάει την προσοχή στην αρχή, αλλά είναι το περιεχόμενο που μετρά περισσότερο! Πρέπει να εστιάζουμε στις δικές μας αξίες και πεποιθήσεις για να βρούμε την ευτυχία μας. Η εσωτερική μας ομορφιά είναι αυτή που βαραίνει περισσότερο και «εκπέμπεται». Η εξωτερική ομορφιά δεν εξαλείφει την ψυχρότητα ή την κενοδοξία… 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το σύνδρομο του καθρέφτη


Η (αυτό)εικόνα σχετίζεται και με την ψυχολογία μας. Όταν δεν ήμουν καλά μέσα μου, όσο χρόνο κι αν περνούσα μπροστά στον καθρέφτη, δεν άλλαζε το κατηφές είδωλό μου. Αντίθετα, όταν ήμουν ευδιάθετη δεν χρειαζόταν να επέμβω σχεδόν καθόλου στην εμφάνιση μου. Έβαλα κι εγώ κάποτε στόχο να εναρμονιστώ με τα πρότυπα ομορφιάς αλλά μία ορμονική διαταραχή με «ξύπνησε» και ξαναβρήκα τον εαυτό μου!  «Αγκάλιασα» τότε το είδωλο στον καθρέπτη και κατάλαβα ότι είναι όμορφο γιατί «φιλοξενεί» την ψυχή, τις αξίες μου, την προσωπικότητα μου! 

Επαναλαμβάνω: δεν είμαι από τις γυναίκες που δεν φροντίζουν τα μαλλιά, το πρόσωπο ή το σώμα τους. Το κάνω, όμως, σεβόμενη την προσωπική μου εικόνα και την ψυχή μου! Η σημερινή εποχή είναι η εποχή της εικόνας και παράλληλα του άγχους που δημιουργούμε στον εαυτό μας για να κρατήσουμε αυτή την εικόνα…Μακάρι να μετεξελιχθεί στην εποχή της ενδοσκόπησης, την εποχή που θα βασιζόμαστε στην προσωπικότητα και στις αξίες μας. Δεν θα έχουμε τόσο άγχος– είμαι σίγουρη. Και συνάμα, θα είναι λαμπερή και η εικόνα μας!

Συντάκτης: Λία Παπαπαναγιώτου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.