Η εποχή της εικόνας. Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί και πως θα προστατευθείς από αυτούς.

Συντάκτης: Ρένια Ασημομύτη

Εάν αγχώνεσαι με τις φωτογραφίες, εάν νιώθεις εκνευρισμό κάθε φορά που βγαίνεις μία φωτογραφία και δεν σ’ αρέσει με τίποτα ο εαυτός σου, εάν σκέφτεσαι πως μειονεκτείς και πρέπει να αλλάξεις για να έχεις φωτογένεια, τότε αυτό το άρθρο είναι για εσένα!

Εν έτει 2023 το instagram και άλλες παρόμοιες εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν πλέον καθημερινότητα. Ο κόσμος ανεβάζει μανιωδώς «ιστορίες», δημοσιεύσεις, βιντεάκια, ΒeReal, μοιράζεται κάθε προσωπική και μη, στιγμή του.

Είναι πλέον σίγουρο πως ζούμε στην εποχή της εικόνας, μόνο που όσο δελεαστικό και αν μας φαίνεται που μοιραζόμαστε τα πάντα τόσο εύκολα και γρήγορα, η εποχή  αυτή εγκυμονεί κινδύνους, για τους οποίους σχεδόν κανείς  δεν μιλάει και αξίζει να αναλυθούν διεξοδικά.

Αρχικά έχει γεννηθεί στους περισσότερους ανθρώπους η άποψη πως πρέπει να μοιάζουν συγκεκριμένα για να είναι αποδεχτοί, ανάλογα με την εκάστοτε μόδα πάντοτε.

Η ανάγκη για ομοιομορφία και τελειότητα -πάντα με στόχο να βγαίνουν ωραίοι στις φωτογραφίες που θα δημοσιευθούν- δημιουργεί τρομερό άγχος και πίεση στον μέσο άνθρωπο.

Ανέκαθεν ήταν δύσκολη η αποδοχή του εαυτού μας, πόσο μάλλον τώρα που συγκρίνεται διαρκώς με την εικόνα κάποιου άλλου.

Έπειτα, αν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποτίθεται πως φέρνουν πιο κοντά τους ανθρώπους, υπάρχει ο κίνδυνος της αποξένωσης. Ο κόσμος πλέον επικοινωνεί επί το πλείστον μέσα από ένα κινητό. Η σύναψη διαπροσωπικών σχέσεων μοιάζει δύσκολη και αγχωτική και ενώ το ίντερνετ έχει να δώσει λύση σε όλα αυτά, εν τέλει αποξενώνει τους ανθρώπους περισσότερο.

h_epoxh_ths_eikonas

Τέλος, το συνεχόμενο «ανέβασμα» φωτογραφιών μπορεί να δημιουργήσει στον άνθρωπο πλασματικές ανάγκες, όπως για παράδειγμα την αίσθηση πως χρειάζεται συνεχώς καινούργιο κινητό για να βγαίνει καλύτερα ή να δημιουργήσει αισθήματα ζήλιας και θυμού για κάποιον που φαίνεται πιο επιτυχημένος, πιο χαρούμενος και ίσως πιο πλούσιος από εκείνον.

Η λίστα με τους κινδύνους μπορεί να μην τελειώσει ποτέ. Είναι αμέτρητοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να προστατευθούμε και από αυτούς. Μέσα από τους κατάλληλους ανθρώπους, τον προσωπικό αγώνα και τις αντιστάσεις μας μπορούμε να ξεφύγουμε από όλο αυτό το άγχος και την πίεση να φαινόμαστε ίδιοι και συνεχώς ομορφότεροι.

Πρώτα από όλα θα ήταν συνετή η επίσκεψη σε κάποιον ψυχολόγο. Εάν η πίεση που δημιουργούν τα social media είναι αφόρητη, ένας κατάλληλος ψυχολόγος θα βοηθούσε πολύ το άτομο να αποφορτιστεί από όλο αυτό το αχρείαστο άγχος.

Αλλά ακόμα και αν ο ψυχολόγος δεν αποτελέσει πρώτη λύση, η συναναστροφή με ανθρώπους ήρεμους, ώριμους και όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί επίσης να αποφορτίσει σημαντικά. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα ήταν αναγκαία η συνεχής παρουσία στις εφαρμογές για να γίνει κάποιος αποδεκτός από άλλα άτομα.

Φυσικά, ένας άνθρωπος σε αυτήν την εποχή θα πρέπει να έχει έντονες αντιστάσεις. Η ζωή έχει μετατραπεί σε εξαιρετικά περίπλοκη και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποτελέσουν πηγή φανατισμού και χειραγώγησης. Ο καθένας από εμάς θα πρέπει να αναπτύξει κριτική σκέψη και άμυνα για να βγει αλώβητος και ανεπηρέαστος από όσα θα διαβάσει ή θα δει καθημερινά.

h_epoxh_ths_eikonas

Βέβαια, η εποχή της εικόνας δεν έχει και μόνο αρνητικά. Τίποτα δεν έχει μόνο αρνητικά. Το νόμισμα άλλωστε έχει δύο όψεις. Κάθε φωτογραφία ή κάθε δημοσίευση αποτελεί και μία ανάμνηση. Μία διαφορετική στιγμή η οποία έχει αποτυπωθεί και θα την θυμάσαι.

Μπορεί κάποιος να νιώσει άβολα, εκνευρισμό ή και άγχος για το πώς θα φαίνεται, όμως μεγαλύτερη σημασία είχε η στιγμή και η ιστορία πίσω από την «ιστορία» του instagram

Συντάκτης: Ρένια Ασημομύτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.