Η ενασχόλησή μας με πράγματα που μας ευχαριστούν μπορεί να δράσει αγχολυτικά στον οργανισμό μας

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Το να μπορεί ένας άνθρωπος να ασχολείται με πράγματα που του αρέσουν και τον γεμίζουν είναι ίσως και από τις πιο μεγάλες επιτυχίες της ζωής. Το να πετυχαίνουμε στόχους και να απασχολούμαστε με το αντικείμενο που μας ευχαριστεί μπορεί να έχει περισσότερα οφέλη για εμάς απ’ όσα μπορούμε να σκεφτούμε. 

Μετατρέπουμε το άγχος σε δημιουργικότητα

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει για το δημιουργικό άγχος. Τι είναι αυτό; Δεν έχει να κάνει με το άγχος που έχουμε κάθε μέρα στο μυαλό μας, αν θα προλάβουμε προθεσμίες και αν θα φέρουμε εις πέρας μια καθημερινή μας υποχρέωση. Αυτό είναι το «κακό» άγχος, που είναι η αιτία και για πολλά σωματικά προβλήματα.

Με το να ασχολούμαστε με κάτι που μας ευχαριστεί, αυτομάτως είμαστε πιο χαλαροί και το άγχος που μας δημιουργείται έχει να κάνει καθαρά με το να πετύχουμε τον στόχο μας, για εμάς και βάλουμε τα δυνατά μας. Εδώ, λοιπόν, λειτουργεί πιο πολύ ως κινητήριος δύναμη και μας ωθεί να δώσουμε το 100% μας, αφού είναι μια απασχόληση που μας δημιουργεί θετικά συναισθήματα. 

Οι ορμόνες τις ευτυχίας

Με την ενασχόλησή μας με κάτι που μας αρέσει επιτρέπουμε στον εαυτό μας να απελευθερώσει στον εγκέφαλο και σε όλο μας το σώμα ορμόνες όπως οι ενδορφίνες και η ντοπαμίνη.

Η ντοπαμίνη είναι που μας δίνει την αίσθηση ευχαρίστησης όταν πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Όταν απασχολούμε το μυαλό μας με πράγματα που μας αρέσουν τα επίπεδα ντοπαμίνης διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα ή αυξάνονται (αναλόγως). Η ντοπαμίνη, επίσης λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη για να επιδιώξουμε τους στόχους και τα όνειρά μας, οπότε όσο υψηλά διατηρούμε τα επίπεδά της, τόσο αυτός ο φαύλος κύκλος θα συνεχίζεται.

Οι ενδορφίνες ανήκουν, επίσης στην κατηγορία των ορμονών που δημιουργούν χαρούμενα συναισθήματα. Το γέλιο είναι ένα από τους τρόπους που απελευθερώνονται οι ενδορφίνες στον εγκέφαλό μας. Όταν ασχολούμαστε με κάτι που μας αρέσει είναι λογικό να χαμογελάμε και να γελάμε, αφού αυτό που κάνουμε μας γεμίζει.

Γινόμαστε πιο μεθοδικοί και πιο υπεύθυνοι 

Όταν μπούμε στο τρυπάκι να φέρουμε εις πέρα κάποιον στόχο που ονειρευόμαστε, έχουμε ένα πολύ δυνατό και σημαντικό κίνητρο: την ευτυχία μας. Εκεί θα συνειδητοποιήσουμε ότι για να είμαστε ευτυχισμένοι δεν χωράνε πισωγυρίσματα, δεν μας παίρνει να τα παρατήσουμε με τη πρώτη δυσκολία ή με τον πρώτο πανικό από το άγχος. 

Μαθαίνουμε, λοιπόν, να είμαστε πιο μεθοδικοί, πιο υπεύθυνοι και να έχουμε πρόγραμμα. Αυτό αυτομάτως παίρνει από πάνω μας ένα μεγάλο κομμάτι άγχους, που δημιουργείται όταν δεν έχουμε κάποιο πλάνο και δεν βάζουμε τα πράγματα σε μια σειρά. 

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.