Η εμπιστοσύνη είναι όπως το ταγκό: απαιτεί δύο για να έχει επιτυχία

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χτίσει κανείς μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης με έναν άλλο άνθρωπο είναι να ξεκινήσει από την παραδοχή ότι χρειάζεται να αποδείξει ότι την αξίζει και ταυτόχρονα να λάβει και από τον άλλον άνθρωπο τα αντίστοιχα.

Η εμπιστοσύνη είναι ευαίσθητη και χρειάζεται χρόνο για να χτιστεί. Αντίθετα μπορεί να καταστραφεί σε μια μόνο στιγμή.

Τι απαιτεί η εμπιστοσύνη

Ο Stephen Covey, ένας από τους σημαντικότερους gurus στο σύγχρονο management αναφέρει στο best seller βιβλίο του με τίτλο ‘The Speed of Trust’ (2006) ότι η εμπιστοσύνη δημιουργεί σύνδεση. Όταν εμπιστευόμαστε κάποιον, λειτουργούμε με γνώμονα την καρδιά μας. Αντίθετα, όταν είμαστε καχύποπτοι για κάποιον, δεν θα αποκαλύψουμε τις εσώτερες σκέψεις μας. Τις κρατάμε κρυφές, αποφεύγοντας τη σύνδεση με κάποιον που δεν εμπιστευόμαστε.

Πρώτα απ’ όλα, η εμπιστοσύνη είναι όπως το ταγκό: απαιτεί δύο για να έχει επιτυχία. Ουσιαστικά, μια σχέση εμπιστοσύνης χτίζεται μέσα από μια στάση σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Επίσης απαιτεί μια στάση βασισμένη στη συνέπεια σε βάθος χρόνου. Η εμπιστοσύνη βαδίζει μαζί με την ειλικρίνεια. Κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι κάνουμε λάθη. Είναι προτιμότερο τόσο για μας όσο και για τους άλλους να τα παραδεχόμαστε και να μάθουμε να ζητάμε συγγνώμη, αντί να καταφεύγουμε σε ψεύτικες δικαιολογίες. Άλλωστε δεν μπορούμε να πείσουμε κανέναν για τις καλές μας προθέσεις, αν δεν τις αποδεικνύουμε και με τις πράξεις μας.

Η εμπιστοσύνη είναι όπως το ταγκό: απαιτεί δύο για να έχει επιτυχία.

Πως μπορούμε να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης;

Δημιουργήστε Εμπιστοσύνη. Αποδεχθείτε το γεγονός ότι για να είστε άξιοι εμπιστοσύνης θα πρέπει πρώτα απ’ όλα εσείς οι ίδιοι να δημιουργείτε εμπιστοσύνη.

Να Είστε Αληθινοί και Ανοικτοί: Κανείς δεν μπορεί να εμπιστευτεί κάτι το οποίο δεν είναι αληθινό. Δείξτε ποιοι είστε πραγματικά χωρίς φόβο. Μοιραστείτε τα λάθη σας, τις αποτυχίες σας, τις επιτυχίες σας, τις προσπάθειες που κάνετε για να πετύχετε τους στόχους σας.

Ακεραιότητα: Κάντε αυτό που είπατε ότι θα κάνετε. Αν υποσχεθήκατε κάτι, κρατήστε το λόγο σας και ακολουθήστε τον όσο μπορείτε και έχετε τη δυνατότητα.

Μην είστε επικριτικοί: Η ενσυνειδητότητα είναι παρατήρηση χωρίς κριτική διάθεση. Η ενεργή ακρόαση είναι σπάνια αυτές τις μέρες και γι’ αυτό κάνει αυτή την πρακτική ανεκτίμητη για την δημιουργία της εμπιστοσύνης.

Ενδιαφερθείτε: Δείξτε ενδιαφέρον για τον άλλο, ρωτώντας τον με περιέργεια και απορία για τη μέρα, τα σχέδια και τη ζωή του. Αν διαισθανθεί την ειλικρίνεια σας, θα κερδίσετε γρήγορα την εμπιστοσύνη του.

Όρια: Να έχεις τα δικά σου όρια και να σέβεσαι και τα όρια του άλλου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το αίσθημα εμπιστοσύνης δεν είναι δεδομένο εξ αρχής. Χτίζεται σταδιακά, χρειάζεται συνεχή επιβεβαίωση και είναι απαραίτητη προϋπόθεση να είναι ένα περιβάλλον που μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς.

(Πηγή: https://www.gametree.gr/2018/04/11/xtizontasleitourgikessxeseismerosii/)

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.