Η είσοδος της πολυκατοικίας: Θέμα-κλειδί

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Η είσοδος του κτιρίου είναι ο σύνδεσμος του μέσα με τον έξω κόσμο της κατοικίας μας. Δημιουργεί την πρώτη εντύπωση και καλλιεργεί θετική ή αρνητική ψυχολογία. Ο επιμελής σχεδιασμός και η φροντίδα της αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας.

Η εικόνα της πολυκατοικίας

Σε μια πολυκατοικία πέρα των διαμερισμάτων σημαντικό ρόλο παίζουν οι κοινόχρηστοι χώροι. Η είσοδος είναι η πρώτη εικόνα για κάποιον και διαμορφώνει ένα αισθητικό και κοινωνικό ύφος στο όλο οικοδόμημα. Μια πολυώροφη οικοδομή με αδιάφορη είσοδο χάνει πολύ στον αντίκτυπο που προκαλεί σε εν δυνάμει αγοραστές ή ενοικιαστές. Χρειάζεται να καλλιεργήσουμε μια ωραία και επιμελημένη εικόνα για την κεντρική είσοδο που θα βοηθήσει πολύ στην θετική μας ψυχολογία και στην αξία του ακινήτου.

Διακόσμηση

Ασφαλώς όταν αγοράζουμε ένα διαμέρισμα οι επιλογές της μελέτης για την κεντρική είσοδο δεν αλλάζουν. Αυτό όμως δε σημαίνει τίποτα. Οι ωραίες είσοδοι βασίζονται σε διακοσμητικές παρεμβάσεις που γίνονται με μεράκι και αγάπη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αναδείξετε οικονομικά και όμορφα την είσοδο. Κεραμικά αντικείμενα, στενόμακρα τραπέζια, αφίσες ή πίνακες, μικρά αγάλματα, χαλάκια, κορνιζαρισμένες φωτογραφίες και καθρέφτες θα αλλάξουν ριζικά το χώρο. Η αρμονία ύφους και χρωμάτων ενδείκνυται για ένα κοινόχρηστο τμήμα που καλείται να ικανοποιεί όλα τα γούστα και δέχεται αραιά νέες παρεμβάσεις που απαιτούν συχνά απόφαση γενικής συνέλευσης.

Φωτισμός

Τα φωτιστικά είναι πολύ σημαντικά. Μια αλλαγή μετά από πολλά χρόνια δεν είναι κακή ιδέα. Ακόμη όμως και οι λάμπες έχουν βασικό ρόλο στην φωτιστική αρμονία. Ψάξτε για λάμπες που ταιριάζουν στο διάδρομο και αν ο φωτισμός είναι πολύ χαμηλός ενισχύστε τον με επιπλέον φωτιστικά. Ακόμη πιο σπουδαίος είναι ο εξωτερικός φωτισμός που οφείλει να είναι διακοσμητικός και όχι τελείως διακριτικός. Οι φωτισμοί πολύ χαμηλών τόνων αφήνουν αδιάφορο το βλέμμα των περαστικών ενώ δε βοηθάνε στην απώθηση κλεφτών.

Η είσοδος της πολυκατοικίας: Θέμα-κλειδί

Φυτά εσωτερικού χώρου

Ασφαλώς μια πινελιά που πρέπει να έχει κάθε πολυκατοικία είναι οι γλάστρες με φυτά εσωτερικού χώρου. Κατά προτίμηση επιλέξτε ψηλά λυγερόκορμα είδη φυτών με λίγες απαιτήσεις σε φως και νερό. Μπορείτε βέβαια να τα συνδυάσετε με χαμηλά φυτά που μπορείτε να τοποθετήσετε σε στηρίγματα για να είναι πιο εμφανή. Είναι μια άριστη επένδυση και εύκολα αποδεκτή από όλους τους ιδιοκτήτες.

Κεντρική πόρτα

Η κεντρική πόρτα είναι ένα κλειδί της αναδιαρρύθμισης της εισόδου. Αν δεν κλείνει σωστά επιδιορθώστε τη και βάλτε μηχανισμό ασφαλείας που επιβραδύνει το κλείσιμο ώστε να μην κάνει θόρυβο. Καλό είναι να φωτίζεται με κάποιο σποτ. Μην αμελήσετε να την έχετε καθαρή και γυαλισμένη και αν φθαρεί να τη βάψετε.

Κουδούνια-θυρίδες

Μια λεπτομέρεια που ασχημαίνει τις πολυκατοικίες είναι η κατάσταση των κουδουνιών και ταχυδρομικών θυρίδων. Κλασικό λάθος η ανομοιογένεια και προχειρότητα στις ετικέτες των ονομάτων. Ο διαχειριστής θα πρέπει να προβεί σε μαζικές εκτυπώσεις και όταν κάποιος λόγω φθοράς ή αλλαγής ενοικιαστή βάζει δική του ετικέτα να έχει έτοιμη μια νέα εκτύπωση να του δώσει αντί να αρχίζουν οι γκρίνιες. Οι θυρίδες καλό είναι να επισκευάζονται από τις κοινόχρηστες δαπάνες για να είναι πάντα σε άριστη κατάσταση και να μη χαλάνε οι κλειδωνιές και μένουν ανοιχτές. Γι’ αυτό να κρατάτε πάντα φυλλάδια και κάρτες από τους προμηθευτές ώστε να μπορείτε να βρίσκετε ανταλλακτικά.

Η μισή αρχοντιά

Τέλος περιττό να πούμε ότι η μισή αρχοντιά μιας εισόδου είναι η καθαριότητα. Τα συνεργεία καθαριότητας κάνουν καλή δουλειά αλλά αν οι διαμένοντες δεν προσέχουν και δεν απομακρύνουν άμεσα φυλλάδια και σκουπίδια η εικόνα δε θα είναι ευχάριστη. Επομένως με λίγη προσπάθεια και ευγενική επιμέλεια μπορείτε να συμβάλλετε ώστε το κτίριο που κατοικείτε να βελτιώνεται από χρόνο σε χρόνο, να εμπλουτίζεται με μικρές φθηνές διακοσμητικές λύσεις και να μένει 365 ημέρες το χρόνο καθαρό και λαμπερό. Είναι η δική σας ζωή που τιμάται εκεί μέσα, τιμήστε κι εσείς με τη σειρά σας τον προσωπικό σας χώρο και εκτός των ιδιωτικών ορίων του διαμερίσματος.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…