Η Ε.Ε. βάζει νέους στόχους για το κλίμα μέχρι το 2030

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Η Ε.Ε. βάζει νέους στόχους για το κλίμα μέχρι το 2030Πιο σκληρά μέτρα έρχονται στο μέλλον για την προστασία του κλίματος από την Ε.Ε… με σκοπό έναν καλύτερο πλανήτη μέχρι το 2030! Μπορεί η Ευρώπη να εξελίσσεται σε ικανοποιητικό βαθμό, όσον αφορά τους στόχους για την ενέργεια και το κλίμα μέχρι το 2020, αλλά βλέπει και λίγο πιο μακροπρόθεσμα. «Είμαστε σε καλό δρόμο για να μειώσουμε το διοξείδιο του άνθρακα στο 20% και να γλιτώνουμε 20% ενέργεια μέσα από τις ανανεώσιμες πηγές. Μέσα στα επόμενα επτά χρόνια θα κάνουμε το στόχο μας… πραγματικότητα!», ισχυρίστηκε στην Deutsche Welle ο Günther Oettinger, Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ. Φιλοδοξία του «στοιχήματος» είναι η ενέργεια να παραμένει οικονομικά προσιτή για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, ανεβάζοντας παράλληλα την Ευρώπη ένα σκαλοπάτι παραπάνω όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Ε.Ε. βάζει νέους στόχους για το κλίμα μέχρι το 2030Ωστόσο, η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης στηρίζεται περισσότερο στο εθνικό επίπεδο, όταν π.χ. η Γερμανία και άλλες χώρες της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την αιολική ενέργεια, αφού ο άνεμος δεν φυσά πάντα και παντού! Η λύση κατά τον Oettinger βρίσκεται στη σύνδεση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στα κράτη της Ευρώπης, έτσι ώστε η αιολική ενέργεια να είναι αποδοτικά σταθερή σε όλη την Ευρώπη. Όμως, πως θα καλυφθούν οικονομικά τέτοιες επενδύσεις, όταν η κρίση «χτυπά» την πόρτα της Ε.Ε; Σύμφωνα, πάντως, με τον Oettinger: «Οι νέοι στόχοι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις συνέπειες της κρίσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είναι φιλόδοξοι. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να μειώσουμε τις εκπομπές καυσαερίων κατά 80-95% μέχρι το 2050».

Η Ε.Ε. βάζει νέους στόχους για το κλίμα μέχρι το 2030Αναζητούν «πράσινη» ενέργεια, παρά την κρίση!

Η χρηματοδότηση του έργου κοστίζει δισεκατομμύρια στην Ευρώπη, αλλά ο Connie Hedegaard, επίτροπος του κλίματος της Ε.Ε. αντιτίθεται στην άποψη ότι θα «χάσουμε» οικονομικά. «Μπορεί ο προϋπολογισμός της ΕΕ να έχει πληγεί, αλλά η αδράνεια στον τομέα της ενέργειας και της κλιματικής πολιτικής θα είναι εξίσου επιζήμια. Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται διεθνώς και η εξάρτηση της ένωσης από την εισαγωγή ενέργειας αυξάνεται!», συνεχίζει η ίδιος. Η λογική των στόχων της επιτροπής στηρίζεται στο γεγονός ότι η δημιουργία μιας οικονομίας, ενεργειακά αποδοτικής και χαμηλής σε άνθρακα… είναι επιτακτική για το περιβάλλον. Έτσι, μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν, ότι η ανάπτυξη των σχεδίων της Ε.Ε. θα κινηθούν παρά την τρέχουσα κρίση. Άλλωστε, όπως αναφέρει και ο Hedegaard: «Όποιος επενδύει σε μια επιχείρηση φιλική προς το κλίμα… θα δικαιωθεί οικονομικά στο μέλλον».

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.