Η διεκδικητική επικοινωνία ως δίαυλος προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών δεξιοτήτων

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Πολλές φορές οι  κοινωνικές συναναστροφές απαιτούν μεγαλύτερες δεξιότητες. Διαβάστε πώς μπορείτε να τις ανακαλύψετε μέσα από τη λεγόμενη «διεκδικητική» επικοινωνία.

Η ανθρώπινη συμπεριφορά εντός και εκτός ομάδων έχει γίνει αντικείμενο μελέτης πολλών επιστημών.  Κάποιες φορές όμως, οι συμπεριφορές κάποιων συνανθρώπων μας υπερβαίνουν τα όρια, οπότε όλο και κάποιος από μας  θα προβεί σε μια ενέργεια η οποία θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις σε κάποιον άλλο. Ο στόχος αρχικά της σωστής επικοινωνίας και έπειτα της διεκδικητικής, είναι να διορθώσει τέτοιου είδους σφάλματα και να κάνει την καθημερινότητά μας καλύτερη.

Τι ορίζουμε ως διεκδικητική επικοινωνία;

Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να τονιστεί η  επικοινωνία εκείνη κατά την οποία  εκφράζουμε τα συναισθήματα και τα θέλω μας με τέτοιο τρόπο,  ώστε να γίνονται σεβαστά από τους άλλους ανθρώπους.

Χαρακτηριστικά  

Για να γίνουμε αντιληπτοί και σεβαστοί από τον άλλο, σημαντικό είναι να προσέξουμε τη λεγόμενη «γλώσσα του σώματος». Η στάση μας πρέπει να είναι ευθεία ώστε να δηλώνει αυτοπεποίθηση, ενώ το βλέμμα να παραμένει ακέραιο. Επιπλέον, ο τόνος της φωνής   χρειάζεται να είναι χαλαρός και σταθερός. Το πρόσωπο είναι σημαντικό να μην εκφράζει συναισθήματα όπως θυμό ή άγχος. Καλύτερα  να δείχνει ουδετερότητα.

Η διεκδικητική επικοινωνία ως δίαυλος προσωπικής ανάπτυξης και κοινωνικών δεξιοτήτων

Από την άλλη μεριά, έχει μεγάλη σημασία η έκφρασή μας. Πρέπει να μην φαινόμαστε επιθετικοί και απειλητικοί, γιατί έτσι το μήνυμα που στέλνουμε είναι λανθασμένο, ενώ επίσης απαιτείται  να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με το πρόβλημα που μας απασχολεί. Επιπλέον βοηθά πολύ στην επικοινωνία να εκφράζουμε ευγενικά αυτό που θέλουμε. Έτσι θα ενισχύσουμε      την  αυτοπεποίθησή μας, μια και οι πρώτοι ακροατές της ομιλίας μας είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Πώς  επιδρά στην καθημερινότητά μας

Τα οφέλη του τρόπους αυτής της επικοινωνίας είναι αρκετά. Καταρχάς, αποκτάμε αυτογνωσία μια και για να  εκφράσουμε ένα συναίσθημα πρέπει πρώτα να καταλαβαίνουμε επαρκώς τι νιώθουμε, επομένως αποκτάμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Έτσι, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να βρούμε μια καλή και ωφέλιμη λύση. Επιπλέον, υιοθετούμε μια   θετική στάση ζωής, αποκτάμε περισσότερο αυτοέλεγχο και επομένως, σεβασμό προς τα συναισθήματα των άλλων. Άρα ενισχύονται οι κοινωνικές και επικοινωνιακές μας δεξιότητες, ενώ ταυτόχρονα     αποφεύγουμε διαξιφισμούς και διαμάχες με ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε καθημερινά. Μέσα από αυτό δημιουργούνται σταθερές και μόνιμες σχέσεις (είτε φιλικές είτε όχι), ενώ ταυτόχρονα κερδίζουμε το σεβασμό των συνανθρώπων  μας και δημιουργούμε ένα όμορφο κλίμα στην καθημερινότητά μας.  

Συμπερασματικά λοιπόν το να διεκδικούμε και να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και να μιλάμε στους ανθρώπους με τρόπο ευγενικό και διεκδικητικό, συμβάλει στην προσωπική μας ανάπτυξη και ευεξία.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.