Η Αρχαία Ολυμπία “πάει” Βερολίνο

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Η αρχαία Ολυμπία «πάει» ΒερολίνοΤην ευκαιρία να γνωρίσουν ιστορικά κομμάτια της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν πλέον οι Βερολινέζοι. Στην πρωτεύουσα της Γερμανίας ξεκίνησε από τις 31 Αυγούστου έκθεση που εξιστορεί την πορεία της Αρχαίας Ολυμπίας μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων και όχι μόνο. Συγκεκριμένα η έκθεση «Ολυμπία: Μύθος, λατρεία, αγώνες» είναι αφιερωμένη στο ιερό της Ολυμπίας, στην τοπική λατρεία και στους αθλητικούς αγώνες που αποτέλεσαν την έμπνευση για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες και παρουσιάζεται στο Μουσείο Μάρτιν – Γκρόπιους-Μπάου. Σημαντικό είναι πως διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο με συνδιοργανωτές το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και το συγκεκριμένο μουσείο, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Joachim Gauck.

Στην έκθεση υπάρχουν 1000 αντικείμενα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ολυμπίας και το Νομισματικό αλλά και από τη Συλλογή Αρχαιοτήτων των Κρατικών Μουσείων του Βερολίνου, το Μουσείο του Βατικανού, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρώμης, το Λούβρο και τις αρχαιολογικές συλλογές της Δρέσδης και του Μονάχου. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε ο προσωρινός δανεισμός 564 αρχαίων έργων, τριών σύγχρονων αντιγράφων, δύο μακετών και οκτώ σύγχρονων αναμνηστικών μεταλλίων από την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Ελευθέριο Οικονόμου, επικεφαλής του παραρτήματος Βερολίνου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και εμπνευστή της έκθεσης, σε μια εποχή τόσο δύσκολη για το προφίλ της Ελλάδας στο εξωτερικό, «μόνο μέσω του πολιτισμού μπορούμε να επιστρέψουμε στην προ κρίσης εικόνα». Τα οικονομικά, όπως λέει χαρακτηριστικά, «έχουν διευθετηθεί με τα μνημόνια».

Σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εκθέσεων της γερμανικής πρωτεύουσας, ο επισκέπτης θα γνωρίσει τη θέση και τον ρόλο της Ολυμπίας στην πολιτική και πνευματική ζωή της αρχαίας Ελλάδας, θα παρακολουθήσει τη γέννηση και την καθιέρωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Επίσης θα έρθει σε επαφή με το έργο των αρχαιολόγων που αφιερώνονται στην αναζήτηση απαντήσεων για τον πολιτισμό και τις αξίες που στάθηκαν αφετηρία για τον σημερινό κόσμο.

Υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 επισκέπτες θα δουν την Έκθεση στο Βερολίνο ως τις 7 Ιανουαρίου του 2013, ενώ το Μάρτιο του 2013, η έκθεση θα παρουσιαστεί στο Αθλητικό και Ολυμπιακό Μουσείο του Κατάρ, στην Ντόχα, όπου θα υπάρχει και χωριστή ενότητα για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τελικός προορισμός της έκθεσης είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα.

Κυνήγι θησαυρού στο flowmagazine

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr