Η ανεξάντλητη ενέργεια του νερού

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Το νερό είναι ένα ζωντανό γήινο στοιχείο που, πέραν της συμβολής του στη γέννηση και φιλοξενία της ζωής, κρύβει πολύ μεγάλη ενέργεια, αξιοποιήσιμη από συσκευές και τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Υδροηλεκτρική ενέργεια

Η πιο γνωστή εφαρμογή της υδάτινης ενέργειας είναι η υδροηλεκτρική ενέργεια και τα αντίστοιχα εργοστάσια. Στην πράξη, δημιουργείται ένας τεχνητός ταμιευτήρας, όπου αποτίθεται το νερό κάποιου ποταμού. Μία δίοδος μέσα από το φράγμα, που μπλοκάρει το νερό, λόγω της διαφοράς στάθμης και πίεσης δημιουργεί ένα υδάτινο ρεύμα που κινεί έναν στρόβιλο, ο οποίος με κατάλληλες τουρμπίνες μετατρέπει τη μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρισμό. Στην Ελλάδα, η ΔΕΗ έχει κατασκευάσει τέτοια φράγματα σε πολλές τοποθεσίες, αφενός δημιουργώντας ηλεκτρικό ρεύμα από την υδατόπτωση, αφετέρου εξωραΐζοντας μεγάλες εκτάσεις με νέους βιότοπους και αξιοθέατα. Οι σύγχρονες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν εστιάσει υπερβολικά στα φωτοβολταϊκά πάρκα και στις ανεμογεννήτριες, δίνοντας τριτεύοντα ρόλο στην υδροηλεκτρική ενέργεια. Ένας λόγος είναι οι μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται και η δέσμευση μεγάλων εκτάσεων με καθοριστική επέμβαση στο φυσικό ανάγλυφο. Η διαχείριση του νερού και τα συναφή έργα έχουν μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον και τονώνουν την τοπική ανάπτυξη και τον τουρισμό. Επομένως, δεν αποκλείεται στο μέλλον, όσο φθηναίνουν και τελειοποιούνται οι συναφείς υποδομές και το νερό γίνεται αντικείμενο διαμάχης και κυβερνητικών ρυθμίσεων, να υπάρξει έκρηξη των επενδύσεων στην υδροηλεκτρική ενέργεια.

Η ενέργεια της θάλασσας

Η υδάτινη ενέργεια είναι παρούσα και στο αλμυρό νερό. Τόσο τα κύματα όσο και οι παλίρροιες και τα θαλάσσια ρεύματα μέσω της επιρροής του ανέμου μεταφέρουν πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας, που συσσωρεύονται σε ειδικές συσκευές, οι οποίες εκμεταλλεύονται είτε το ανυψούμενο νερό είτε τον εγκλωβισμένο αέρα μετατρέποντας την κινητική ενέργεια ή την πίεση σε ηλεκτρική ενέργεια. Πρόκειται για εξελιγμένες ευρεσιτεχνίες, που κάνουν πάταγο σε αρκετές χώρες, ενώ στην Ελλάδα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Είναι κρίμα για μια χώρα που έχει απέραντες παραλίες και άφθονες προσβάσεις προς τη θάλασσα να μην αξιοποιεί το θαλάσσιο ενεργειακό μέτωπο. Οι πατέντες που κυκλοφορούν είναι πάρα πολλές και χώρες όπως η Δανία και η Ισπανία έχουν προχωρήσει πολύ στην εκμετάλλευση της υδάτινης αυτής ενέργειας. Οι πράσινες επενδύσεις τονώνουν συνέχεια το ενδιαφέρον κρατών, δήμων και εταιριών που στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε φιλικές και καθαρές μορφές ενέργειας.

Το μέλλον της υδάτινης ενέργειας

Πρέπει να τονίσουμε ότι η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία έχουν μελετήσει πολύ το θέμα της ενέργειας του νερού και υπόσχονται μεγάλες αποδόσεις και πολλά περιβαλλοντικά οφέλη. Είναι στην ευθύνη των τοπικών κοινωνιών και των ειδικών να απλοποιήσουν τις διαδικασίες και να δώσουν έμφαση σε αντίστοιχες τεχνολογίες. Σκεφτείτε τα νησιά και όλη την ακτογραμμή της ηπειρωτικής Ελλάδας να είναι γεμάτα εγκαταστάσεις και συσκευές μετατροπής της υδάτινης σε ηλεκτρική ενέργεια. Κυριολεκτικά η πατρίδα μας μπορεί να μετεξελιχθεί σε ένα εθνικό ενεργειακό πάρκο και να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία, κάτι που στις μέρες μας είναι στρατηγική προτεραιότητα. Τα πολυτεχνεία και οι εταιρίες του κλάδου της ενέργειας μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην υιοθέτηση νέων εφευρέσεων και στη χρήση εμπειρίας από δοκιμές και εφαρμογές από το εξωτερικό. Το νερό είναι ο ζωτικός χώρος που ενώνει τον άνθρωπο με τη ζωή, τη γη με τον αέρα και τον ηλεκτρισμό με τη θάλασσα. Όσο το χειριζόμαστε με πρόνοια και ευφυία, τα ανταποδοτικά πλεονεκτήματα είναι συγκλονιστικά και η προστασία του περιβάλλοντος περνάει στην προηγμένη φάση της πράσινης ανάπτυξης και του τεχνητού εμπλουτισμού. Σίγουρα στο μέλλον θα εκπλαγούμε από τις νέες ανακαλύψεις στον τομέα αυτό. Το υδάτινο στοιχείο είναι το μέλλον μας.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…