Η αναζήτηση του καλού ως δρόμος επίγνωσης

Συντάκτης: Βέρα Δημοπούλου

Υπάρχουν στη ζωή μας διάφορα μονοπάτια, τα οποία διερχόμαστε ανάλογα με τις αποφάσεις μας και τις προγενέστερες εμπειρίες μας. Κάποια από αυτά έχουν στροφές επικίνδυνες και άλλα δείχνουν μια oμαλή διαδρομή, συμβατή. Κάποια μας οδηγούν σε προσωπικό αδιέξοδο.

Η διερεύνηση του σωστού μονοπατιού μέσα από την ωριμότητα

Με τη σοφία των χρόνων και την εμπειρία της ζωής προσπαθούμε να επιλέγουμε το ορθό μονοπάτι στη ζωή μας και να μην αναλωνόμαστε σε ψυχικές φθορές και σε λάθη· να μην επαναλαμβάνουμε μοτίβα ζωής που είχαμε στο παρελθόν και είχαν για την ψυχή μας οδυνηρή κατάληξη.

h_anazhthsh_toy_kalou_os_dromos_epignosis

Αναμφίβολα, η ωριμότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μας ωθεί προς την εξέλιξη υγιών συμπεριφορών και κατάλληλων δράσεων,  οι οποίες εξασφαλίζουν την εδραίωση μας στη ζωή μέσα από ένα πλαίσιο ισορροπίας, αρμονίας και εναρμόνισης της ενδοψυχικής μας πραγματικότητας με τις απαιτήσεις της κοινωνίας και την προσαρμογή των αναγκών της ψυχής σε ένα πιο οριοθετημένο πλαίσιο αναφοράς.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η ανάγκη να αγαπήσουμε και να προσφέρουμε ενισχύει την ευτυχία μας

Η βαθειά ανάγκη της ψυχής για ανιδιοτέλεια

Τι γίνεται όμως με τα πιο ευγενή κίνητρα στη ζωή; Τι γίνεται με κάποιες μορφές ασυνείδητων επιθυμιών που οδηγούν σε μια πορεία ολοκλήρωσης μέσα από ιδεαλισμό και πράξεις ανιδιοτέλειας;

h_anazhthsh_toy_kalou_os_dromos_epignosis

Πολλές φορές οι ανάγκες της επιβίωσης οδηγούν σε έναν άκρατο ατομικισμό και στην αντίληψη ότι ο κόσμος είναι ανταγωνιστικός, με κραυγαλέες πεποιθήσεις, όπως ότι ο δυνατότερος επιβιώνει έναντι του πιο αδύναμου. Είναι, όμως, ο νόμος της ζούγκλας ένας νόμος που χρειάζεται να ισχύει και να επικρατεί στην εποχή μας;

Mπορεί κανείς να επιβιώνει και να αντλεί δύναμη στον καθημερινό αγώνα του ενισχύοντας τις πιο ευγενείς ποιότητες του εαυτού του και όχι να αφήνεται στο ένστικτο και στην αντίληψης μιας θεώρησης ενός κόσμου σκληρού, όπου πρέπει να κυριαρχεί μόνο η άμυνα και η αυτοπροστασία.

Εξελίσσοντας τις θετικές ποιότητες του εαυτού μας

Αναμφίβολα χρειάζεται κάποια δόση προσοχής στη διαχείριση των επιλογών και των ανθρώπων που θα συμπορευτούν μαζί μας σε αυτό το ξεχωριστό μονοπάτι. Ωστόσο, έχοντας πάντα στον νου μας την εξέλιξη των πιο θετικών και αγνών ποιοτήτων μας, μπορούμε να οδηγηθούμε πραγματικά σε μια πιο ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη ζωή.

Όλοι έχουμε μέσα μας διάφορες ποιότητες. Είναι αυτό που θα θρέψουμε και θα διαλέξουμε να τροφοδοτούμε καθημερινά, που τελικά θα ακολουθήσουμε και θα μας οδηγήσει στην ολότητα ενός ψυχικού γίγνεσθαι που δεν θα υποκύπτει τη φθορά στη σφαίρα της αγωνίας της επιβίωσης, αλλά θα οδηγείται σε μια αυτεπίγνωση μιας ψυχής που αγωνίζεται για το καλό και κάνει αυτόν τον κόσμο ομορφότερο. Μιας φεγγοβολούσας ψυχής, που βάζει ένα μικρό λιθαράκι καθημερινά και απαλύνει τη σκληρή ρεαλιστική υφή του κόσμου μας.

Αρνητικές ποιότητες

Τι γίνεται όμως με τις αρνητικές ποιότητες;

Φυσικά δεν είναι προορισμένο σε αυτή τη γη να είμαστε άγγελοι και ανυποψίαστα θύματα λόγω της έμφυτης καλοσύνης μας. Έχουμε και κάποιες αρνητικές ποιότητες, οι οποίες και αυτές τελικά αναζητούν τη προσοχή μας και τη φροντίδα μας.

Συνειδητή επιλογή της θετικής ποιότητας του εαυτού μας και το όφελος!

Τελικά, ζητούμενο είναι η απόφαση μιας ώριμης ζωής και ενός δυναμικού που θα εξελίσσεται μέσα από τη τροφή και τη θρέψη της θετικής αγνής ποιότητας του εαυτού μας και όχι την υποταγή μας σε κατώτερα ένστικτα. Ας επιλέξουμε το καλό για να ζήσουμε τη μοναδική ζωή μας στην αθανασία και στην ευδαιμονία!

Συντάκτης: Βέρα Δημοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.