Η ανάγκη για κοινωνική και σεξουαλική ζωή

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η κοινωνική και σεξουαλική ζωή είναι σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης και επηρεάζει πολλές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ο άνθρωπος είναι φύσει κοινωνικό ον. Έχει την ανάγκη να εντάσσεται σε κοινωνικές ομάδες και να έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Αυτή η ανάγκη φαίνεται ότι είναι απαραίτητη, όπως ακριβώς και η ικανοποίηση της κοινωνική επαφής και της σεξουαλικής επαφής έχει σημαντική επίδραση στην προσωπικότητα του ανθρώπου και στην ευζωία του.

Ανάγκη κοινωνικής αλληλεξάρτησης

Κοινωνική ανάγκη είναι η ανάγκη του αισθήματος της οικειότητας του ανήκειν, της αγάπης και της στοργής. Είναι λιγότερο σημαντική ανάγκη από τις βασικές ανάγκες (π.χ τροφή, ένδυση και στέγη) και από τις ανάγκες ασφάλειας, αλλά αποτελεί την τρίτη βάση της πυραμίδας του Maslow σε σημαντικότητα.

Σύμφωνα με μελέτες του πανεπιστημίου του Τέξας και του Duke, η στέρηση κοινωνικότητας στους ανθρώπους έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις. Οι άμεσες επιπτώσεις αφορούν την διαμόρφωση ανθυγιεινών συνηθειών από το άτομο, όπως είναι η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η έλλειψη άθλησης. Όλα τα παραπάνω κάνουν το άτομο λιγότερο αποδεκτό σε διάφορες ομάδες και προκαλούν αποξένωση, κατάθλιψη, αυξημένο στρες, εγκεφαλικά προβλήματα και πολλά ακόμα. Μάλιστα η επαφή με άλλους ανθρώπους εκκρίνει ορμόνες που αποδειγμένα είναι υπεύθυνες για την ευτυχία του ανθρώπου.

Η ανάγκη για κοινωνική και σεξουαλική ζωή


Διαβάστε επίσης:Όσα δε γνωρίζουμε και δεν φανταζόμαστε για το σεξ


Όταν ο νους δεν είναι υγιής, το σώμα ακολουθεί. Όλα τα παραπάνω σύμφωνα με έρευνες οδηγούν σε αυξημένη πιθανότητα θνησιμότητας και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου. Επίσης, η αποκατάσταση από σωματικές βλάβες εντείνεται και βελτιώνεται σημαντικά όταν ο άνθρωπος βρίσκεται κοντά σε οικείους του.

Ανάγκη σεξουαλικής επαφής

Η ανάγκη της σεξουαλικής επαφής είναι επίσης σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την ψυχολογική μας ισορροπία.  Αποτελεί βασική ανθρώπινη ανάγκη και εντάσσεται στην ίδια κατηγορία με τις κοινωνικές ανάγκες.

Η σεξουαλική επαφή έχει αρκετές θετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας. Αφενός, παράγει ορμόνες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την χαρά και την ευτυχία. Αφετέρου, χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση, βοηθά στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, της καρδιάς και του καρδιαγγειακού, αυξάνει την λίμπιντο, ενώ βελτιώνει σημαντικά τον ύπνο. Επιπλέον, οι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι αρρωσταίνουν λιγότερο και συγκεκριμένα οι άνδρες μειώνουν σοβαρά τον κίνδυνο να πάθουν κατάθλιψη.


Διαβάστε επίσης: Τα 5 μυστικά του καλού σεξ μετά από πολλά χρόνια σχέσης


Το σώμα επίσης κατά την σεξουαλική επαφή εκκρίνει νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι δεν εκκρίνονται κατά την διάρκεια καμία άλλης πράξης, ούτε καν  της αυτοϊκανοποίησης.

Η διαδικασία του φλερτ έχει και αυτή θετικά αποτελέσματα. Εκτός από το ότι ωθεί τον άνθρωπο σε υγιεινές συνήθειες, όπως για παράδειγμα τη γυμναστική και στο να προσέχει την εξωτερική του εμφάνιση, αποτελεί επιπλέον νοητική διαδικασία και για τα δύο φύλα, καθώς ενεργοποιεί την σκέψη.

Συνεπώς, η επαφή με τους άλλους ανθρώπους ευνοεί σημαντικά την ψυχική μας υγεία με όλους τους πιθανούς τρόπους.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.