Η αισθητηριακή αντίληψη στην προσχολική ηλικία

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Οι αισθήσεις είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά του ανθρώπινου οργανισμού. Ως έννοια ορίζεται ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα.

Οι αισθήσεις είναι 5 και αναπτύσσονται, σταδιακά, στα πρώτα χρόνια της ζωής. Υπάρχουν μέσα μας και πρέπει να καλλιεργηθούν για να εξελιχθούν. Τα ονόματα αυτών: αφή, όραση, γεύση, ακοή και όσφρηση.

Οι αισθήσεις, λοιπόν, μας πληροφορούν για καταστάσεις που συμβαίνουν γύρω μας. Αν μια από αυτές σταματήσει να λειτουργεί για κάποιο λόγο, τότε αυξάνεται η δύναμη των υπολοίπων.

Τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού είναι πολύ σημαντικά για την καλή ανάπτυξή των αισθήσεων του.

Αισθητηριακή εξέλιξη

Αφή: Το νεογνό είναι πολύ ευαίσθητο στο άγγιγμα. Με την πάροδο του καιρού αρχίζει να ακουμπά αντικείμενα και να τα αναγνωρίζει από την αφή. Σε μεταγενέστερο στάδιο, μπορεί να κλείσει την παλάμη του κι να επεξεργαστεί, περισσότερο, τα πράγματα.

Ακοή: Η ακοή είναι μια αίσθηση που είναι αναπτυγμένη από πολύ νωρίς. Το μωρό έχει ακούσματα ακόμη και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν είναι ανήσυχο, ηρεμεί με τις φωνές των φροντιστών του και με τραγουδάκια. Από τον 4ο μήνα ανταποκρίνεται στη φωνή. Από τον 6ο μήνα ασχολείται με δραστηριότητες και παιχνίδια που παράγουν μελωδίες.

Όραση: Από τον 3ο μήνα, το βρέφος εστιάζει το βλέμμα του σε φωτεινές ενδείξεις.

Γεύση: Είναι σε λειτουργία από τις πρώτες, κιόλας, μέρες και μπορεί να γευτεί τις τροφές.

Όσφρηση: Σε βρεφική ηλικία έχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις στις ευωδιές. Συγκεκριμένα, τα βρέφη ηρεμούν και νιώθουν ασφάλεια με τη μυρωδιά των γονιών του.

Υπάρχουν στο εμπόριο ποικίλα παιχνίδια που προάγουν  την αισθητηριακή αντίληψη. Παιχνίδια με συστήματα αφής, παιχνίδια με ήχο και μελωδίες, δραστηριότητες τύπου «βρες το με τη γεύση και την όσφρηση». 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κατάλληλα παιχνίδια για κάθε βρεφική ηλικία


Με την πάροδο του χρόνου, οι αισθήσεις οξύνονται και, έτσι, το παιδί γνωρίζει περισσότερα για το περιβάλλον και τον εαυτό του.

Συντάκτης: Άννα Κουτσοκώστα, Παιδαγωγός προσχολικής ηλικίας

Influence:

Στόχος μου ως παιδαγωγός είναι να προσφέρω στα παιδιά τα κατάλληλα εφόδια για να διαμορφώσουν, με παιδεία, την προσωπικότητά τους…