Η αγκαλιά πριν από ένα στρεσογόνο γεγονός μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης

Συντάκτης: Flowmagazine

H αγκαλιά φαίνεται να έχει πολλά οφέλη τόσο για την υγεία μας, όσο και για την ψυχολογία μας. Δείτε πώς μια αγκαλιά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης πριν απο ένα στρεσογόνο γεγονός!

Η αγκαλιά πριν από ένα στρεσογόνο γεγονός μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης

Δεν μπορούμε πάντα να ξέρουμε πότε θα μας χτυπήσει το άγχος, αλλά όταν πηγαίνουμε συνειδητά σε μια τεταμένη κατάσταση, μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε προετοιμασμένοι. Και σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE, υπάρχει κάτι που μπορούν να κάνουν οι γυναίκες πριν από ένα αγχωτικό γεγονός για να βοηθήσουν στο να διατηρηθούν τα επίπεδα κορτιζόλης χαμηλά – να τι βρήκαν.


Διαβάστε Επίσης: Αγκαλιαστείτε! Κάνει καλό στην υγεία


Μελετώντας την απόκριση στο στρες ανδρών και γυναικών

Δεν είναι μυστικό ότι το συναινετικό σωματικό άγγιγμα έχει πολλά οφέλη, αλλά υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στον τρόπο με τον οποίο το άγγιγμα επηρεάζει το στρες; Αυτό προσπάθησε να ανακαλύψει η συγκεκριμένη έρευνα.

Η αγκαλιά πριν από ένα στρεσογόνο γεγονός μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης

Οι ερευνητές ανέλυσαν 76 άτομα που βρίσκονταν σε συντροφικές σχέσεις προκειμένου να εξετάσουν πώς η αγκαλιά επηρεάζει τα επίπεδα στρες. Τους έδωσαν εντολή να κρατήσουν ένα χέρι βυθισμένο σε μια μπανιέρα με παγωμένο νερό για τρία λεπτά, ενώ παράλληλα τους παρακολουθούσαν και κοιτούσαν σε μια κάμερα (μια αγχωτική εμπειρία, χωρίς αμφιβολία).

Αλλά πριν από αυτό, οι μισοί από τους συμμετέχοντες αγκάλιασαν τον σύντροφό τους και οι άλλοι μισοί όχι. Η ιδέα ήταν να δουν αν η αγκαλιά πριν από το στρεσογόνο γεγονός θα επηρέαζε την αντίδραση των συμμετεχόντων στο στρες, το οποίο οι ερευνητές μέτρησαν με βάση τα επίπεδα κορτιζόλης στο σάλιο, την αρτηριακή τους πίεση και τη συναισθηματική τους κατάσταση.

Πώς η αγκαλιά επηρεάζει τα επίπεδα της κορτιζόλης

Βάσει των ευρημάτων, η αγκαλιά μπορεί, πράγματι, να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μετριάσει κανείς τις εκρήξεις της κορτιζόλης πριν από ένα αγχωτικό γεγονός. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που αγκάλιαζαν τους συντρόφους τους παρουσίασαν χαμηλότερη αντίδραση κορτιζόλης στο πείραμα σε σχέση με τις γυναίκες που δεν αγκάλιαζαν τους συντρόφους τους. (Η αρτηριακή πίεση και η συναισθηματική κατάσταση δεν φάνηκε να αλλάζουν με την αγκαλιά).

Είναι ενδιαφέρον ότι τα ίδια αποτελέσματα δεν παρατηρήθηκαν στους άνδρες, με τους συγγραφείς της μελέτης να γράφουν: «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι στις γυναίκες, οι βραχυπρόθεσμες αγκαλιές πριν από στρεσογόνες κοινωνικές καταστάσεις, όπως εξετάσεις ή αγχωτικές συνεντεύξεις, μπορούν να μειώσουν την απόκριση κορτιζόλης στην εν λόγω κατάσταση».

Η αγκαλιά πριν από ένα στρεσογόνο γεγονός μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης


Διαβάστε Επίσης: Γέλιο & Αγκαλιά προς εξαφάνιση


Επεκτείνοντας την έρευνα, οι ερευνητές ενδιαφέρονται να μάθουν τώρα αν αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να επαναληφθούν με πλατωνικούς φίλους, σε αντίθεση με τους ερωτικούς συντρόφους. Επισημαίνουν επίσης ότι θα άξιζε τον κόπο να εξετάσουν αν ο αντίκτυπος της πανδημίας στην κοινωνικοποίηση και την κοινωνική επαφή θα μπορούσε να μας κάνει ακόμη πιο αγχωμένους από ό,τι θα ήμασταν διαφορετικά.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μετριάσετε το άγχος, από τον επαρκή ύπνο μέχρι τη λήψη ενός ηρεμιστικού συμπληρώματος και την τακτική άσκηση. Και σύμφωνα με αυτή τη νέα έρευνα, η αγκαλιά μπορεί να αξίζει μια θέση στη λίστα.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…