Η αγκαλιά μπορεί! Μπορεί να κάνει και να πει, όσα εσύ αδυνατείς!

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Δημητρίου

Η αγκαλιά αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητας όλων μας. Υπήρχε ανέκαθεν. Από την πρώτη ανάσα, στο πρώτο δάκρυ, στην πρώτη ανησυχία, στην πρώτη χαρά, στην πρώτη ανάμνηση, μα και στην τελευταία. Υπήρχε για να μας θυμίζει πώς τα ωραιότερα πράγματα βρίσκονται στα πιο απλά. Ίσως, σε αυτά που όλοι μας θεωρούμε δεδομένα.

Είναι εκεί, δηλώνει παρούσα σε κάθε στιγμή της ζωής. Είτε στις επιτυχίες, είτε στις αποτυχίες. Αν την θεωρήσεις δεδομένη, σίγουρα έχεις ξεχάσει τι μπορεί να σου προσφέρει. Να θυμάσαι πώς, ότι θεωρείς δεδομένο χάνει την αξία του.

Μέσα στην λιτότητά της, καταθέτεις ένα κομμάτι της ψυχής σου. Βουβό μεν, αλλά φλύαρο εσωτερικά. Εκδηλώνεσαι και απελευθερώνεσαι χωρίς να το καταλαβαίνεις.

Μέσα σ’ αυτήν μπορείς να ξεφύγεις και να χάσεις την αίσθηση του χρόνου. Να μην υπάρχει τίποτα άλλο. Μόνο δύο σώματα ενωμένα, που επικοινωνούν με ένα μοναδικό τρόπο. Χωρίς να χρειάζεται να ειπωθεί κάτι. Γιατί πολύ απλά μιλάει η ψυχή και τα λέει όλα. Εκφράζεται με ένα δικό της τρόπο.

Η αγκαλιά είναι έκφραση συναισθημάτων. Αγκαλιάζουν όσοι αγαπούν, όσοι φοβούνται, όσοι πονούν. Όσοι θέλουν να πουν πολλά, αλλά δεν έχουν την δύναμη να τα εκφράσουν.

Η αγκαλιά μπορεί να πει όσα φοβάσαι να πεις! Μπορεί να ζητήσει συγνώμη. Μπορεί να πει σ’ αγαπώ. Μπορεί να πει μείνε εδώ. Μπορεί να πει σ’ ευχαριστώ. Μπορεί να πει τα πάντα!

Με τους χτύπους της καρδιάς να δημιουργούν ένα δικό τους κώδικα επικοινωνίας. Χωρίς λέξεις, απλά με τα χέρια και την ψυχή.

Με μια αγκαλιά μπορείς να βρεθείς εκεί που πραγματικά θέλεις, να ανακουφιστείς και φυσικά να αναζωογονηθείς.

Η Virginia Satir, ψυχαναλύτρια και ειδική παιδοψυχολόγος δήλωσε πώς “χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την μέρα για να επιβιώσουμε, 8 για να παραμείνουμε υγιείς και 12 αγκαλιές την ημέρα για να εξελιχθούμε.”

 • Μπορεί να μην μπορεί να διορθώνει τα πάντα, όμως καταπραΰνει τα πάντα.
 • Μπορεί να μην κλείνει τις πληγές, όμως τις κάνει να φαντάζουν μικρότερες.
 • Μπορεί να μην θεραπεύει το τραύμα, όμως σε κάνει να πονάς λιγότερο.
 • Μπορεί να μην θεραπεύει το σώμα, αλλά σίγουρα θεραπεύει την ψυχή.
 • Μπορεί να μην διώχνει εντελώς το στρες, αλλά το περιορίζει.
 • Μπορεί να σου δώσει το αίσθημα της ευφορίας και της χαλάρωσης.
 • Μπορεί να βοηθήσει την υγεία της καρδιάς σου.
 • Μπορεί να βοηθήσει στο δέσιμο και στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης.
 • Μπορεί να σου δώσει το αίσθημα της ασφάλειας.
 • Μπορεί να τονώσει την αυτοπεποίθησή σου.
 • Μπορεί να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η αγκαλιά μπορεί…

Εύχομαι η ζωή να σας χαρίσει αγκαλιές αμέτρητες, αγκαλιές αγάπης, αγκαλιές που θα σας κάνουν να χάσετε την αίσθηση του χρόνου. Aγκαλιές που θα σας ανακουφίσουν, θα σας χαλαρώσουν και θα σας δώσουν αισθήματα ευτυχίας.

Αγαπήστε την αγκαλιά, για να δείχνουν οι δυσκολίες πιο βατές και η ζωή πιο υπερβατική!

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Δημητρίου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.