«Η Αφροδίτη με τη Γούνα» στο Θέατρο Άνεσις μέχρι 27 Μαρτίου

Συντάκτης: Flowmagazine

Παράταση παραστάσεων στο Θέατρο Άνεσις μέχρι 27 Μαρτίου 2023 παίρνει το κλασικό μυθιστόρημα του Λέοπολντ Φον Ζάχερ-Μαζόχ, «Η Αφροδίτη με τη Γούνα», σε σκηνοθεσία Θανάση Κουρλαμπά και διασκευή Νικολέτας Κοτσαηλίδου και Σπύρου Κυριαζόπουλου.

Ένα έργο που υπενθυμίζει ότι η σεξουαλικότητα πάνω από όλα είναι μια πνευματική κατάσταση: και αυτά που λαχταράει το πνεύμα δεν εξηγούνται πάντοτε λογικά, απλά βιώνονται!

Λίγα λόγια για το έργο

Στο βραβευμένο έργο του Μαζόχ, γραμμένο το 1870, παρακολουθούμε την ερωτική σχέση του Σεβερίν (Θανάσης Κουρλαμπάς), ενός γοητευτικού γαιοκτήμονα, με τη Βάντα (Αμαλία Νίνου), μια εικοσιτετράχρονη χήρα. Η εκρηκτική συνάντησή τους σε ένα απομονωμένο θέρετρο των Καρπαθίων θα γίνει το πεδίο μάχης ενός οριακού έρωτα.

Ο Σεβερίν φαντασιώνεται τη Βάντα στον ρόλο της πανέμορφης, ψυχρής, αυταρχικής Αφροδίτης, μιας ιδεατής γυναίκας αφιερωμένης στο κυνήγι της ηδονής. Την παρασύρει σ’ έναπαιχνίδι ψυχολογικής και φυσικής βίας, ξυπνώντας μέσα της την επιθυμία για επιβολή. Σταδιακά, και με δική του παρότρυνση, μετατρέπεται σε πιστό της υπηρέτη εκχωρώντας της το δικαίωμα να αποφασίζει για οτιδήποτε τον αφορά, να τον κακοποιεί ψυχολογικά και να τον βασανίζει σωματικά.                 

«Η Αφροδίτη με τη Γούνα» στο Θέατρο Άνεσις μέχρι 27 Μαρτίου

Αντίπαλο δέος του Μαρκήσιου Ντε Σαντ, πολέμιος του αντισημιτισμού, υπέρμαχος του φεμινισμού, απλώς ηδονιστής ή ένας παρεξηγημένος λογοτέχνης, ο Λέοπολντ φον Ζάχερ Μαζόχ γράφει ένα έργο που, ενάμιση αιώνα αργότερα, συνεχίζει να σοκάρει με τη σκληρότητα και την απλότητά του.

«Η Αφροδίτη με τη Γούνα» όμως δεν είναι μόνο μία ιστορία ηδονής και πόνου. Είναι κυρίως μία ιστορία οριακού πάθους και αγάπης. Και όπως κάθε τέτοια ιστορία και στην αληθινή ζωή, θέτει τους ήρωές της σε μια δίνη και τους αφήνει έρμαια απέναντι στην τρικυμία του αδηφάγου αλλά και πολύτιμου Έρωτα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μαζόχ δάνεισε το όνομά του στη λέξη μαζοχισμός (το 1893, προς έκπληξη και μάλλον δυσαρέσκεια του συγγραφέα, ο ψυχίατρος Ρίχαρντ φον Κραφτ-Έμπιγκ έχοντας την Αφροδίτη στο επίκεντρο, δημιουργεί τον όρο «μαζοχισμός»), ούτε ότι οι Velvet Underground είχαν τραγούδι στο ιστορικό τους ντεμπούτο το 1967 με τίτλο «Venus in furs», ούτε φυσικά ότι ο ΡόμανΠολάνσκι γύρισε ταινία βασισμένη στους διαλόγους του βιβλίου το 2013.

«Η Αφροδίτη με τη Γούνα» στο Θέατρο Άνεσις μέχρι 27 Μαρτίου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Λέοπολντ φον Ζάχερ Μαζόχ

Μετάφραση: Νικολέτα Κοτσαηλίδου

Σκηνοθεσία: Θανάσης Κουρλαμπάς

Θεατρική διασκευή: Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Σπύρος Κυριαζόπουλος

Εικαστική Επιμέλεια/Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ

Μουσική: Γιάννης Οικονόμου

Παίζουν: Θανάσης Κουρλαμπάς, Αμαλία Νίνου

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/i-afroditi-me-ti-gouna/

Θέατρο Άνεσις: Λεωφόρος Κηφισιάς 14, Αθήνα Αμπελόκηποι

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210-0080900, 210-3625119, 210-7718943

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…